Buurt- en stoeptuin

Voor buurt- en stoeptuinen is toestemming nodig van de gemeente. Lees meer over deze vormen van beheer.

Buurttuinen

Een buurttuin is een (groter) stuk openbaar groen dat door bewoners als tuin wordt ingericht en onderhouden. Voorbeelden zijn de Wilgenhof in West en de Bikkershof in Noordoost.

Stoeptuinen

Bij hele brede stoepen zijn soms aan de straatkant perkjes aangelegd. Dit noemen we stoeptuinen. In overleg met de gemeente kunt u zo’n stoeptuin gaan onderhouden. U kunt ook een plan indienen om zelf een stoeptuin te maken en de tegels te vervangen door groen. Belangrijke voorwaarde is dat er voldoende loopruimte overblijft (minimaal 1,20 meter).

Plan maken

Het beheer brengt meer organisatie met zich mee. Maak daarom eerst een goed plan. Het is belangrijk om met andere omwonenden te overleggen en goed na te denken over het onderhoud. De gemeente kan u hierbij ondersteunen. Daarna kijken we samen met u of het uitvoerbaar is. Meestal is dat geen probleem. Soms zijn er extra afspraken nodig over wat wel niet kan. Zodra de afspraken helder zijn, sluit de gemeente een contract met u af.

Aanvraag doen

Er zijn 2 mogelijkheden.

  • Met subsidie: u kunt subsidie krijgen voor een nieuw initiatief om zelf groen te beheren. Hiervoor kunt u een aanvraag indienen bij het initiatievenfonds. Krijgt u de subsidie? Dan schrijven we ook de gemaakte afspraken op in een overeenkomst (contract). 
  • Zonder subsidie: wilt u geen subsidie aanvragen voor uw project? U kunt een aanvraag bij de gemeente doen en meer informatie krijgen over de mogelijkheden en voorwaarden. Lees meer over het aanvragen van zelfbeheer openbare ruimte.

Bestaande projecten op BuurtNatuur030

Heeft u zin om gezellig met uw buren de handen uit de mouwen te steken? Kijk voor bestaande groenprojecten in Utrecht op BuurtNatuur030. Sluit aan, ontmoet buurtgenoten en laat u inspireren.

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier