Zelfbeheer Geveltuin, boomspiegel, bakken

Voor geveltuinen, boomspiegels en plantenbakken hebt u geen toestemming van de gemeente nodig. U kunt zo aan de slag, als u zich maar aan de voorwaarden houdt.

Vraag geld aan om uw plan uit te voeren

Begint u een project met zelfbeheer? U kunt geld krijgen vanuit het initiatievenfonds.

Geveltuinen

Een strook planten tegen de gevel van een woning noemen we een geveltuin. Hebt u geen voortuin en ligt de gevel van uw woning tegen de stoep? Dan kunt u zonder onze toestemming een geveltuin aanleggen. Geveltuinen helpen regenwater opvangen en planten en bloemen zijn goed voor de vlinders en bijen. En ze zien er gezellig uit.

Zelf een geveltuin aanleggen

Wat hebt u nodig?

 • planten en potgrond
 • gereedschap om te graven zoals handschoenen, schep, puinzakken of grote bakken voor het zand
 • akkoord van de huiseigenaar
 • voldoende ruimte, zodat de stoep 4 stoeptegels breed vrij blijft na het aanleggen van de geveltuin

Aanhanger of bakfiets lenen

U kunt bij ons een aanhanger of bakfiets lenen met een geveltuin-pakket. U krijgt dan potgrond en opsluitbanden en u leent een schep en een tegelknipper. Geef in de reservering aan dat u een geveltuin aan gaat leggen. Op het afvalscheidingsstation kunt u dan de aanhanger of bakfiets en het geveltuin-pakket ophalen.

Reserveer een aanhanger of bakfiets

Leg in 7 stappen een geveltuin aan

 1. Verwijder de (stoep)tegels. Zorg dat er op de stoep een loopruimte overblijft van minimaal 1,20 meter (dat is zonder stoeprand en is 4 stoeptegels breed). Zo blijft de stoep bereikbaar voor iedereen. De geveltuin mag maximaal 60 centimeter diep zijn. Als u vanaf de gevel van uw woning meet zijn dat 2 stoeptegels.
 2. Graaf de geveltuin uit. De geveltuin moet minimaal 30 centimeter (maximaal 45 centimeter) diep zijn om planten goed te laten groeien.
 3. Voer het zand af, bijvoorbeeld naar het afvalscheidingsstation. Daar kunt u een aanhanger of bakfiets lenen.
 4. Leg opsluitbanden aan. Een opsluitband zorgt voor de scheiding tussen de geveltuin en de stoeptegels. Dit is nodig zodat de tegels niet wegzakken. U kunt de verwijderde stoeptegels hergebruiken door deze tegels rechtop te zetten. U kunt stalen of betonnen opsluitbanden kopen bij de bouwmarkt of het tuincentrum.
 5. Vul de geveltuin met potgrond. Per meter geveltuin is 100 liter potgrond nodig (als de geveltuin 45 centimeter breed bij 30 centimeter diep is). U stampt tussendoor de grond goed aan. Vul het vak met grond tot dezelfde hoogte als de stoep. Denk aan het openhouden van de ventilatieroosters van uw woning.
 6. De planten kunnen erin. Geef de planten genoeg ruimte. Plant dus niet te veel planten (dit staat op de kaartjes van de planten). Dompel de planten met de wortels onder in een emmer water voordat de planten in de grond gaan. Maak met uw hand een gaatje voor de plant en zet de plant in de grond. Wilt u ook klimplanten plaatsen? Plaats een hekje of spandraden aan uw muur.
 7. Tot slot geeft u de planten regelmatig water, snoeit u op tijd en kunt u genieten van het resultaat!

Voorwaarden

Het is belangrijk dat u zich aan een paar regels houdt.

 • Laat straatnaamborden zichtbaar.
 • Plant geen grote prikkende struiken, bomen of struiken die later bomen worden. Snoei overhangende takken op tijd, zodat de stoep bereikbaar blijft. Voorkom overlast.
 • Zet geen hek rond uw geveltuin.
 • Soms moeten we werken aan kabels en leidingen onder uw geveltuin. Dan zijn we niet verantwoordelijk voor beschadiging of tijdelijke verwijdering.

Samen met uw buren gratis een geveltuin aanleggen

Een geveltuin aanleggen samen met uw buren is nog leuker. U krijgt een groenere straat en het is goed voor de band met uw buren. U kunt hiervoor een aanhangwagen of bakfiets met een geveltuin-pakket lenen. Wilt met meerdere buren geveltuintjes aanleggen? Of de straat groener maken? Dan kunt subsidie aanvragen bij het Initiatievenfonds. Uw wijkbureau kan u meer vertellen over het Initiatievenfonds. Zij kunnen u ook helpen met het doen van een aanvraag.

Vraag een geveltuin aan

Meer weten?

Kijk op Utrechtnatuurlijk.nl/geveltuin of Klimaatklaar.nl voor bijvoorbeeld tips over welke planten u in uw geveltuin kunt zetten. U kunt ook bellen met de wijkopzichter via telefoonnummer 14 030. Hij kan u advies geven over de aanleg van uw geveltuin.

Boomspiegels

Een boomspiegel is de ruimte rond de voet van een boom. Is een boomspiegel in uw woonstraat nog leeg? Dan mag u deze zelf onderhouden en beplanten. Het is prettig als u dat dan doorgeeft aan ons via sw.wens@utrecht.nl.
De boom en de boomspiegel blijven wel eigendom van de gemeente. Bij onderhoud aan de boom kan er soms schade ontstaan.

Boomspiegel aanleggen

 • Maak de grond rondom de boom los met een klein harkje. Voorkom beschadiging van de boomwortels.
 • Voeg geen grond toe. Als het toch moet, dan mag het maximaal 10 centimeter compostaarde zijn.
 • U mag geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Natuurlijke mest mag wel.
 • Soms is het handig om de boomspiegeltuin af te schermen met een stuk gaas. Bijvoorbeeld wanneer er vaak honden toiletteren of er fietsen staan.

Plantenbakken

Plantenbakken kunnen een straat veel aantrekkelijker maken. U kunt in overleg met uw buren een aanvraag doen bij het initiatievenfonds. U krijgt een plantenbak als er voldoende ruimte is en er geen andere bezwaren zijn.

Vraag plantenbakken aan

 

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier