Nieuwe Defensie en Wilhelminawerf, invoeren betaald parkeren

Vanaf 1 november 2023 is er betaald parkeren in de Nieuwe Defensie en Wilhelminawerf in de Merwedekanaalzone. Deze buurt is autovrij. Met betaald parkeren willen we parkeeroverlast voorkomen in de Merwedekanaalzone en de buurten ernaast. Het betaald parkeren gaat gelden van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 23.00 uur. Buiten deze tijden is parkeren gratis.

Gebied

Betaald parkeren geldt vanaf 1 november 2023 in de volgende straten.

  • Cornelia Moeslaan
  • Hebe Kohlbruggeweg
  • Kanaalweg
  • Koningin Wilhelminalaan
  • Oranje Vrijbuiterskade
  • Oranje Vrijbuiterslaan

Openbare parkeerplekken

In de buurten Nieuwe Defensie en Wilhelminawerf zijn een klein aantal parkeerplekken in de openbare ruimte. Deze plekken zijn bedoeld voor kort parkeren, deelvervoer en laden en lossen. Bewoners en bedrijven parkeren in parkeergarages in het gebied of op eigen terrein. Daarom kunnen bewoners in dit gebied geen parkeervergunning aanvragen.

Bewoners en bedrijven kunnen wel parkeerkorting voor bezoek aanvragen voor betaald parkeren op de Wilhelminalaan. We onderzoeken of bedrijven aan de Wilhelminalaan mogelijk wel in het gebied kunnen parkeren.

Tijden betaald parkeren

Maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 23.00 uur.

Kosten betaald parkeren

Bekijk de kosten (zone A2)

Parkeervergunning aanvragen

Bewoners en ondernemers kunnen vanaf 4 oktober 2023 een parkeervergunning aanvragen. Als u dat doet vóór 16 oktober 2023, dan weet u zeker dat u uw vergunning op tijd hebt. Uiterlijk in de week van 23 oktober 2023 ontvangt u bericht op uw aanvraag.

Aanvragen parkeervergunning bewoner

Aanvragen parkeervergunning bedrijf

Kosten parkeervergunning

Kosten per soort parkeervergunning
Soort parkeervergunningKosten per 3 maanden in 2023
1e bedrijfsvergunning € 191,85
2e en elke volgende bedrijfsvergunning€ 383,73

De gemeenteraad stelt eind 2023 de nieuwe tarieven voor 2024 vast. Als u een vergunning hebt, dan krijgt u daarover een bericht. De nieuwe tarieven komen ook op utrecht.nl/parkeerkosten te staan.

Parkeerkorting voor bezoek aanvragen

Bewoners kunnen gratis ‘parkeerkorting voor bezoek’ aanvragen vanaf 4 oktober 2023. Hiermee krijgt u 50% korting op de parkeerkosten van uw bezoek. Er bestaat ook een kortingsregeling voor mantel- en thuiszorg en kraamzorg.

Aanvragen parkeerkorting voor bezoek

Aanvragen parkeerkorting mantel-/thuiszorg

Aanvragen parkeerkorting kraamzorg

Eigen parkeerplek of (gedeelde) garage

Hebt u een eigen parkeerplek of garage? Of deelt u een garage of parkeerterrein? Dan kunt u geen 1e parkeervergunning aanvragen. U mag wel 2e of een extra parkeervergunning aanvragen. Een 2e parkeervergunning kost meer dan de 1e parkeervergunning.

Lees meer over eigen of gedeelde parkeerplekken

Parkeervergunning gehandicapten aanvragen

Hebt u een gehandicaptenparkeerkaart? Dan hebt u een parkeervergunning nodig om te parkeren op de plekken waar u moet betalen. Deze parkeervergunning is gratis.

Aanvragen parkeervergunning gehandicapten

Deelvervoer

Steeds meer mensen kiezen voor een deelauto of deelfiets. We werken hard om het aantal mogelijkheden steeds meer uit te breiden. Kijk op www.utrecht.nl/deelt wat de mogelijkheden zijn voor deelauto’s, deelfietsen en deelbakfietsen in uw buurt .

Handhaving

Vanaf 1 november 2023 controleren de handhavers van de gemeente op het betaald parkeren in de buurt. Dat doen zij met scanauto’s. Ze controleren ook op foutparkeren. Automobilisten die geen parkeergeld hebben betaald, krijgen een boete.

Hulp en contact Parkeren

Postadres

Vergunningen, Toezicht en Handhaving
Afdeling Vergunningen
Postbus 8406
3503 RK  Utrecht