Ervaart u parkeeroverlast? Everard Zoudenbalchstraat, invoeren betaald parkeren

In de Zoudenbalchstraat en omgeving geldt vanaf 1 november 2021 betaald parkeren. We verwachten dat door het invoeren van betaald parkeren de parkeerdruk in de buurt afneemt. En dat er zo voldoende ruimte ontstaat om te parkeren. U hebt hiervoor een parkeervergunning nodig. Deze kunt u aanvragen vanaf 15 september 2021.

Uitslag onderzoek

We hebben een online onderzoek gehouden over betaald parkeren in Zoudenbalchstraat en omgeving. Dit onderzoek liep van 14 juni tot en met 9 juli 2021. Dit is de uitslag.

Uitslag parkeeronderzoek Zoudenbalchstraat en omgeving
GebiedVoorTegenGeen mening
Zoudenbalchstraat en omgeving1461235

Een meerderheid is vóór de invoering van betaald parkeren van maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 11.00 uur in de ochtend.

Voorkeursstemmen Everard Zoudenbalchstraat e.o.
TijdenVoorkeursstemmen
Maandag tot en met vrijdag van 6.00 tot 11.00 uur in de ochtend143
Maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 21.00 uur107
Weet niet/geen mening24

In Zoudenbalchstraat en omgeving zijn 481 brieven verstuurd. De vragenlijst is hier 274 keer ingevuld (respons van 57%).

Parkeervergunning en bewonerskorting voor bezoek aanvragen

Vraag parkeervergunning aan

Vraag bewonerskorting voor bezoek aan

Gebied onderzoek betaald parkeren

Het gebied waar we de mening van bewoners over betaald parkeren hebben gevraagd bestaat uit de volgende straten:

 • Anton Geesinkstraat (oneven zijde)
 • Everard Zoudenbalchstraat
 • deel van de Hogelanden W.Z.
 • deel van de Lagenoord
 • Nijenoord (oneven zijde)
 • Omloop
 • Paulus van Vianenstraat
 • Petemoederslaan
 • Vinkertlaan
 • Willem Hedastraat

Kosten vergunning

Bewoners

Voor bewoners kost de eerste parkeervergunning per kwartaal € 27 (ongeveer € 9 per maand). Een eventuele tweede vergunning kost € 54,03 per kwartaal (ongeveer € 18 per maand).

Ondernemers

Een eerste zakelijke parkeervergunning kost per kwartaal € 128,60. Elke volgende zakelijke vergunning kost € 257,19.

Bezoek krijgt korting

Bezoekers betalen tijdens de betaald parkeertijden €3,12 per uur. Buiten deze tijden parkeren zij gratis. Als bewoner kunt u uw bezoek met 50% korting laten parkeren. Hiervoor hebt u een bezoekersvergunning nodig, deze vraagt u gratis aan. U hoeft voor het aanvragen van de bezoekerskorting niet in het bezit te zijn van een auto.

Bekijk alle kosten (zone B1)

Handhaving

Handhaving zorgt ervoor dat er niet weer parkeeroverlast voor u ontstaat. De handhavers van de gemeente controleren of voor geparkeerde voertuigen is betaald. Geparkeerde voertuigen die voor onveilige situaties zorgen, riskeren, net als nu, een boete. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geparkeerde voertuigen die de doorgang blokkeren of op hoeken parkeren en daarmee de zichtlijnen blokkeren.

Autobezit per straat
Straatnaam Totaal Aantal 1e auto's Aantal 2e auto's Aantal 3e auto's Aantal 4e auto's Aantal 5eauto's  
Anton  Geesinkstraat 7 6 1 - - -  
Everard Zoudenbalchstraat 39 31 6 2 - -  
Hogelanden W.Z. 20 18 2 - - -  
Lagenoord 8 7 1 - - -  
Nijenoord 92 84 6 1 1 -  
Omloop 17 13 3 1 - -  
Paulus van Vianenstraat 9 6 3 - - -  
Petemoederslaan 21 9 8 2 1 1  
Vinkertlaan 15 12 2 1 - -  
Willem Hedastraat 23 11 7 4 1 -  

In de Everard Zoudenbalchstraat en omgeving staan er in totaal 251 auto’s geregistreerd op naam van natuurlijk personen:

 • 197 eerste auto’s
 • 39 tweede auto’s
 • 11 derde auto’s
 • 3 vierde auto’s
 • 1 vijfde auto

Er staan 3 auto’s geregistreerd op naam van rechtspersonen of bedrijfsvoorraad.

De cijfers zijn gebaseerd op de kentekenregistratie van RDW. Met behulp van deze registratie zijn tellingen gemaakt van personenauto's met actuele, houderschapsplichtige kentekens die in september 2020 in het kentekenbestand voorkwamen. Het betreft tellingen van personenauto's op naam van natuurlijke personen voor de Everard Zoudenbalchstraat en omgeving in de gemeente Utrecht.

Personenauto

Motorvoertuig voor personenvervoer over de weg, exclusief brom- en motorfietsen, met maximaal 9 zitplaatsen (met inbegrip van de bestuurdersplaats). Hieronder vallen, personenauto's, bestelwagens ontworpen voor en voornamelijk gebruikt voor het vervoer van reizigers, taxi's, huurauto's, ziekenwagens, campers. Lichte wegvoertuigen voor goederenvervoer over de weg, touringcars, autobussen en minibussen vallen hier niet onder. Het begrip personenauto omvat ook taxi's en huurauto's met minder dan 10 zitplaatsen. Vanaf 1 mei 2009 worden campers gekentekend als personenauto of als bus afhankelijk van het aantal zitplaatsen. Voor die datum zijn campers geregistreerd als speciale voertuigen.

Eigendom op naam van natuurlijke personen

Personenauto's zijn geregistreerd (te naam gesteld) op naam van natuurlijke personen (particulieren, inclusief eenmanszaak of maatschap) of op naam van rechtspersonen (bedrijven en instellingen). Kanttekening: Leaseauto’s staan meestal niet geregistreerd op naam en adres van de gebruiker, maar staan geregistreerd op naam en adres van de leasemaatschappij. In dat geval worden leaseauto’s niet meegenomen in de telling.

Bron: RDW

Hoe voeren we betaald parkeren in?

In de Procedure invoering betaald parkeren (pdf, 557 kB) staat onder welke voorwaarden we betaald parkeren invoeren.

Hulp en contact Parkeerprojecten

Telefoon

14 030

E-mail

parkeerprojecten@utrecht.nl