Ervaart u parkeeroverlast? Julianaweg, invoeren betaald parkeren

In de Julianaweg Noord en omgeving is er parkeeroverlast. Dit geven de bewoners aan. Ook uit het onderzoek naar de parkeerdruk blijkt dat er vaak veel auto’s in de buurt geparkeerd staan.

Lees het onderzoek naar de parkeerdruk Hoogravenseweg en omgeving (pdf, 76 kB)

Lees het onderzoek naar de parkeerdruk Verlengde Hoogravenseweg Noord en omgeving (pdf, 75 kB)

Oplossing: betaald parkeren invoeren

Een oplossing is om betaald parkeren in de Julianaweg in te voeren. Zo kan uw straat er weer rustig uitzien en kunt u makkelijker uw auto parkeren. Maar dit kan alleen als de meerderheid in uw buurt dat wil.

Stemmen invoeren betaald parkeren

U kon van 23 september tot en met 13 oktober stemmen over het invoeren van betaald parkeren in uw straat. Wij zijn nu bezig met het uitwerken van alle antwoorden. Binnenkort vindt u op deze pagina de uitslag van deze stemming.

Gebied betaald parkeren

Het gebied waar we de mening van bewoners over betaald parkeren vragen is opgedeeld in 2 gebieden: gebied 1 Hoogravenseweg en omgeving en gebied 2 Verlengde Hoogravenseweg Noord en omgeving.

Gebied 1: Hoogravenseweg en omgeving bestaat uit de volgende straten:

 • Abraham Keerstraat
 • Deel van de Aquamarijnlaan
 • Broeder Alarmstraat
 • Diamantweg
 • Deel van de Hoogravenseweg
 • Deel van de Julianaweg
 • Vaartscherijnstraat
 • W.A. Vultostraat

Het gebied 2: Verlengde Hoogravenseweg Noord en omgeving bestaat uit de volgende straten:

 • Burgemeester Smitsstraat
 • Constant Erzeijstraat
 • Deel van de Julianaweg
 • Deel van ’t Goylaan
 • Verlengde Hoogravenseweg

Kosten vergunning

Bewoners

Voor bewoners kost de eerste parkeervergunning per kwartaal € 25,14 (ongeveer € 8 per maand). Een eventuele tweede vergunning kost € 50,28 per kwartaal (ongeveer € 16 per maand).

Ondernemers

Een eerste zakelijke parkeervergunning kost per kwartaal € 119,67. Elke volgende zakelijke vergunning kost € 239,34.

Bezoek krijgt korting

Bezoekers betalen tijdens de betaald parkeertijden €2,93 per uur. Buiten deze tijden parkeren zij gratis. Als bewoner kunt u uw bezoek met 50% korting laten parkeren. Hiervoor hebt u een bezoekersvergunning nodig, deze vraagt u gratis aan. U hoeft voor het aanvragen van de bezoekerskorting niet in het bezit te zijn van een auto.

Bekijk alle kosten (zone B1)

Wat ging hieraan vooraf?

Voor de procedure invoering betaald parkeren zijn gebieden vastgesteld waar de procedure opgestart kan worden wanneer uit een parkeerdrukmeting blijkt dat de parkeerdruk hoger is dan 80%. Dit betekent dat gemiddeld meer dan 8 van de 10 parkeerplekken in een gebied bezet zijn met geparkeerde auto’s.

Signalen van bewoners helpen ons om inzicht te krijgen waar de parkeeroverlast wordt ervaren. Bewoners uit straten met veel overlast hebben regelmatig de wens voor het invoeren van betaald parkeren.

Uit gesprekken met bewoners en signalen van de parkeeroverlast in het gebied Julianaweg en omgeving blijkt dat deze wens veelal niet wordt gedeeld door bewoners van een straat waar geen parkeeroverlast wordt ervaren. Het oorspronkelijke grotere gebied is daarom voor de peiling opgedeeld in tweeën. Er zijn 2 gebieden ontstaan: gebied 1 'Hoogravenseweg e.o.' en gebied 2 'Verlengde Hoogravenseweg Noord e.o.'.

Hoe voeren we betaald parkeren in?

In de nota Stallen en Parkeren (pdf, 1,3 MB) staat onder welke voorwaarden we betaald parkeren invoeren. De uitwerking hiervan is vastgelegd in de Procedure invoering betaald parkeren (pdf, 557 kB).

Hulp en contact

Telefoon

14 030

E-mail

parkeerprojecten@utrecht.nl

Uw mening