Ervaart u parkeeroverlast? Kemal Ataturkstraat, invoeren betaald parkeren

In Kemal Ataturkstraat en omgeving is er parkeeroverlast. Dit geven de bewoners aan. Ook uit het onderzoek naar de parkeerdruk blijkt dat er vaak veel auto’s in de buurt geparkeerd staan.

Lees het onderzoek naar de parkeerdruk Kemal Ataturkstraat en omgeving (pdf, 77 kB)

Oplossing: betaald parkeren invoeren

Een oplossing is om betaald parkeren in de Kemal Ataturkstraat en omgeving in te voeren. Zo kan uw straat er weer rustig uitzien en kunt u makkelijker uw auto parkeren. Maar dit kan alleen als de meerderheid in uw buurt dat wil.

Stem mee!

U kunt van 23 september tot en met 13 oktober stemmen over het invoeren van betaald parkeren in uw buurt. U hebt hiervoor een inlogcode nodig. Deze ontvangt u in een brief.

Gebied betaald parkeren

Het gebied waar we de mening van bewoners over betaald parkeren vragen bestaat uit de volgende straten:

  • Kemal Ataturkstraat
  • Tomas Masarykstraat
  • Een deel van de Aartsbisschop Romerostraat

Kosten vergunning

Bewoners

Voor bewoners kost de eerste parkeervergunning per kwartaal € 25,14 (ongeveer € 8 per maand). Een eventuele tweede vergunning kost € 50,28 per kwartaal (ongeveer € 16 per maand).

Ondernemers

Een eerste zakelijke parkeervergunning kost per kwartaal € 119,67. Elke volgende zakelijke vergunning kost € 239,34.

Bezoek krijgt korting

Bezoekers betalen tijdens de betaald parkeertijden €2,93 per uur voor parkeren in de Aquamarijnlaan. Buiten deze tijden parkeren zij gratis. Als bewoner kunt u uw bezoek met 50% korting laten parkeren. Hiervoor hebt u een bezoekersvergunning nodig, deze vraagt u gratis aan. U hoeft voor het aanvragen van de bezoekerskorting niet in het bezit te zijn van een auto.

Bekijk alle kosten (zone B1)

Hoe voeren we betaald parkeren in?

Voor de procedure invoering betaald parkeren zijn gebieden vastgesteld waar de procedure opgestart kan worden wanneer uit een parkeerdrukmeting blijkt dat de parkeerdruk hoger is dan 80%. Dit betekent dat gemiddeld meer dan 8 van de 10 parkeerplekken in een gebied bezet zijn met geparkeerde auto’s.

Signalen van bewoners helpen ons om inzicht te krijgen waar de parkeeroverlast wordt ervaren. Wanneer de parkeerdruk hoog is en uit onderzoek blijkt dat de invoering van betaald parkeren een oplossing is voor de parkeeroverlast wordt een peiling gehouden waarin wij uw mening vragen over de invoering van betaald parkeren.

Elk kadastraal geregistreerd woonadres en bedrijf heeft stemrecht. Iedere uitgebrachte stem weegt net zo zwaar mee. Een stemming is geldig wanneer minimaal 30% van de uitgenodigde adressen en bedrijven heeft gereageerd.

Als uit de peiling blijkt dat een meerderheid voor betaald parkeren is gaan we aan de slag met de uitvoering. Dit betekent dat de parkeerautomaten worden besteld en de voorbereidingen worden getroffen voor de kabels en leidingen. Ook de administratie wordt ingericht zodat vergunningen op tijd aangevraagd kunnen worden. De levertijd van de automaten en het leggen van kabels en leidingen neemt circa 4 maanden in beslag. Betaald parkeren kan worden ingevoerd op drie vaste momenten in het jaar: 1 april, 1 juli en 1 oktober. Bij winters weer zoals vorst in de grond kunnen de werkzaamheden vertraging oplopen.

In de nota Stallen en Parkeren (pdf, 1,3 MB) staat onder welke voorwaarden we betaald parkeren invoeren. De uitwerking hiervan is vastgelegd in de Procedure invoering betaald parkeren (pdf, 557 kB).

Hulp en contact

Telefoon

14 030

E-mail

parkeerprojecten@utrecht.nl

Uw mening