Ervaart u parkeeroverlast? Kouwerplantsoen e.o.

Vanaf 1 april 2019 is er betaald parkeren in het Kouwerplantsoen en een deel van de Winklerlaan van maandag tot en met vrijdag van 6.00 tot 11.00 uur. Bewoners en ondernemers in het gebied kunnen vanaf 6 maart 2019 een parkeervergunning aanvragen.

Uitkomst internetpeiling betaald parkeren

Van 26 november tot en met 16 december 2018 hield de gemeente Utrecht in uw buurt een internetpeiling. We wilden daarmee te weten komen of bewoners en ondernemers voor of tegen de invoering van betaald parkeren zijn. Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid voor betaald parkeren is.

Bekijk de uitkomst van de internetpeiling (pdf, 120 kB)

Tijden betaald parkeren

Maandag tot en met zaterdag van 6.00 tot 11.00 uur

Kosten parkeren

Bekijk alle kosten (zone B1)

Het tarief voor kort parkeren in Tuindorp Oost is € 2,93 per uur.

Parkeervergunning aanvragen

Bewoners en ondernemers kunnen vanaf 6 maart 2019 een parkeervergunning aanvragen. Als u uw aanvraag voor 22 maart 2019 doet, hebt u de meeste kans op een vergunning die vanaf 1 april 2019 geldig is.

Vraag parkeervergunning bewoner aan

Vraag parkeervergunning bedrijf aan

Vanaf 22 maart 2019 sturen wij de aanvragers een brief met het besluit op hun aanvraag. Bij deze brief zit ook alle informatie over hoe de parkeervergunning werkt.

Bewonerskorting voor bezoek

Bewoners in dit gebied kunnen gebruikmaken van de bewonerskortingsregeling. Uw bezoek kan per kwartaal maximaal 70 uur met korting parkeren. Bewoners kunnen vanaf 6 maart 2019 deze bewonerskortingsregeling aanvragen.

Vraag bewonerskorting voor bezoek aan

Gebied betaald parkeren

Het gebied Kouwerplantsoen bestaat uit de volgende straten; zie kaart hieronder. Het gebied wordt toegevoegd aan het parkeerrayon Tuindorp Oost.

Gaat de gemeente ook handhaven?

Onze parkeercontroleurs controleren of voor geparkeerde voertuigen is betaald. De controleurs handhaven in betaald parkeergebied ook op foutparkeren. Automobilisten die in overtreding zijn, krijgen een boete.

Hoe voeren we betaald parkeren in?

In de nota Stallen en Parkeren (pdf, 1,3 MB) staat onder welke voorwaarden we betaald parkeren invoeren. De uitwerking hiervan is vastgelegd in de Procedure invoering betaald parkeren (pdf, 557 kB).

Voorgeschiedenis

2018

De gemeente heeft in november 2018 in het gewijzigde gebied Kouwerplantsoen en omgeving de mening van bewoners gevraagd over de invoering van betaald parkeren. Een meerderheid is voor de invoering van betaald parkeren.

In september 2018 hebben wij een parkeerdrukmeting uitgevoerd in het gewijzigde gebied. Hieruit blijkt dat de parkeerdruk hoog is.

Bekijk de resultaten parkeerdrukonderzoek september 2018 (pdf, 32 kB)

In juli 2018 heeft de gemeenteraad ingestemd met een nieuwe gebiedsindeling zodat de parkeeroverlast kan worden aangepakt daar waar deze daadwerkelijk wordt ervaren.

De gemeente heeft in maart 2018 in het Kouwerplantsoen (een groot gebied) de mening van bewoners gevraagd over de invoering van betaald parkeren. Een meerderheid was tegen de invoering van betaald parkeren.

Bekijk de uitkomst van de internetpeiling (pdf, 100 kB)

2016/2017 

De signalen van hoge parkeerdruk zijn sinds 2016 verder toegenomen. In mei 2017 heeft de gemeenteraad ingestemd met een nieuwe gebiedsindeling. In juni 2017 heeft de gemeente in de buurt Kouwerplantsoen en omgeving een onderzoek naar de parkeerdruk gedaan. Uit het onderzoek blijkt dat er veel auto’s geparkeerd staan. We hebben samen met het wijkbureau, wijkverkeersadviseurs, bewoners en bedrijven naar mogelijke oplossingen gezocht om de hoge parkeerdruk te verminderen. Er zijn geen alternatieve mogelijkheden gevonden die de parkeerdruk voldoende verminderen.

Lees meer over de parkeerdrukmeting (pdf, 690 kB)

2014/ 2015

Er heeft in 2014 een bewonersavond plaatsgevonden gevolgd door een internetpeiling in maart 2015 over de mogelijke invoering van betaald parkeren. De meerderheid was tegen de invoering van betaald parkeren. De procedure is toen stopgezet.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

E-mail

parkeerprojecten@utrecht.nl

Uw mening