Ervaart u parkeeroverlast? Plantage

Vanaf 1 oktober 2018 is er betaald parkeren in de Plantage en omgeving van maandag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 21.00 uur. Uit de internetpeiling bleek een meerderheid van de bewoners voor invoering van betaald parkeren. Bewoners en ondernemers in het gebied kunnen vanaf 22 augustus 2018 een parkeervergunning aanvragen.

Uitkomst internetpeiling betaald parkeren

Van 7 maart tot en met 28 maart 2018 hield de gemeente Utrecht in uw buurt een internetpeiling. Doel van de peiling is om inzicht te krijgen in de voorkeur van bewoners en ondernemers voor invoering van betaald parkeren. Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid voor betaald parkeren is.

Bekijk de uitkomst van de internetpeiling (pdf, 100 kB)

Tijden betaald parkeren

Maandag tot en met zaterdag van 09.00 - 21.00 uur.

Gebied betaald parkeren

Het gebied de Plantage bestaat uit de volgende straten.

Plantage gebied betaald parkeren

Kosten parkeren

Bekijk de kosten (zone B1)
Het tarief voor kort parkeren in de Plantage en omgeving is €2,58 per uur. Bewoners en ondernemers kunnen een parkeervergunning aanvragen.

Parkeervergunning aanvragen

Bewoners en ondernemers kunnen vanaf 22 augustus 2018 een parkeervergunning aanvragen. Als u uw aanvraag vóór 22 september 2018 doet, hebt u de meeste kans op een vergunning die vanaf 1 oktober 2018 geldig is.
Vraag een parkeervergunning bewoner aan (vanaf 22 augustus 2018)
Vraag parkeervergunning bedrijf aan  (vanaf 22 augustus 2018)

Vanaf 17 september 2018 sturen wij de aanvragers een brief met het besluit op hun aanvraag. Bij deze brief zit ook alle informatie over hoe de parkeervergunning werkt.

Bewonerskorting voor bezoek

Bewoners in dit gebied kunnen gebruik maken van de bewonerskortingsregeling. Uw bezoek kan per kwartaal maximaal 70 uur met korting parkeren. Bewoners kunnen vanaf 22 augustus 2018 deze bewonerskortingsregeling aanvragen.
Vraag bewonerskorting voor bezoek aan (vanaf 22 augustus 2018)

Minder geparkeerde auto’s

De parkeerdruk in uw buurt is hoog. De gemeente wil het mogelijk maken dat er voldoende plaats is om te parkeren en de straat er weer rustig uit ziet. Betaald parkeren helpt bij het verminderen van het aantal (lang) geparkeerde auto's van mensen die niet uit de buurt komen. We kunnen betaald parkeren invoeren wanneer een meerderheid van de bewoners dat wil.

Gaat de gemeente ook handhaven?

Onze parkeerhandhavers controleren of voor geparkeerde voertuigen is betaald. Zij handhaven in betaald parkeergebied ook op foutparkeren. Automobilisten die in overtreding zijn, krijgen een boete.

Hoe voeren we betaald parkeren in?

In de nota ‘Stallen en Parkeren’ (pdf, 1,3 MB) staat onder welke voorwaarden we betaald parkeren invoeren. De uitwerking hiervan is vastgelegd in de 'Procedure invoering betaald parkeren' (pdf, 470 kB).

Voorgeschiedenis

2017

In november 2017 hebben we de parkeerdruk gemeten in het nieuwe gebied. Uit de meting blijkt dat de parkeerdruk nog steeds erg hoog is. Met het wijkbureau en de wijkverkeersadviseur hebben we nogmaals naar oplossingen gezocht die de parkeerdruk kan verlagen. Die zijn er niet.

Wij zien geen andere mogelijkheid dan de invoering van betaald parkeren om de parkeeroverlast aan te pakken.

Betaald parkeren helpt om uw straat er weer rustig uit te laten zien. De gemeente gaat daarom onderzoeken of een meerderheid van de bewoners voor betaald parkeren is.

Parkeerdrukonderzoek de Plantage 2017 (pdf, 1,6 MB)

2016

Uit de bewonersavond blijkt dat de bewoners van Ondiep-Zuidzijde zich verbonden voelen met de Plantage en de Royaards van den Hamkade ruimtelijk gezien niet bij het gebied hoorde. De gemeente heeft op verzoek van de bewoners het gebied gewijzigd en de Ondiep-Zuidzijde toegevoegd aan het gebied de Plantage.

2015

In 2015 hebben wij de parkeerdruk gemeten, en een bewonersavond gehouden. De suggesties die bewoners hebben gedaan zijn onderzocht maar bleken niet uitvoerbaar. Uit de peiling die eind 2015 is gehouden blijkt dat een meerderheid tegen de invoering van betaald is. Het parkeren in de buurt blijft daarom gratis.

 

Hulp en contact

Telefoon

14 030

E-mail

parkeerprojecten@utrecht.nl