Ervaart u parkeeroverlast? Plantage

De parkeerdruk in uw buurt is hoog. De gemeente wil het mogelijk maken dat er voldoende plaats is om te parkeren en de straat er weer rustig uit ziet. Dit doen we door betaald parkeren in te voeren.

Waarom betaald parkeren invoeren?

Betaald parkeren helpt bij het verminderen van het aantal (lang) geparkeerde auto's van mensen die niet uit de buurt komen. We kunnen betaald parkeren invoeren wanneer een meerderheid van de bewoners dat wil.

Wat kost invoering betaald parkeren u?

De eerste parkeervergunning voor bewoners kost € 24,36 per kwartaal (ongeveer € 8,00 per maand). Een tweede vergunning kost € 48,72. Een eerste zakelijke parkeervergunning kost € 115,95 per kwartaal. Elke volgende zakelijke vergunning kost € 231,90 (alle tarieven prijspeil 2018). Bezoekers betalen €2,58 per uur. Als bewoner kunt u uw bezoek 50% goedkoper laten parkeren. Hiervoor heeft u wel een bezoekersvergunning nodig. U kunt per adres 1 gratis bezoekersvergunning aanvragen.

Stem mee over invoeren betaald parkeren

U kunt van 7 tot en met 28 maart stemmen over de invoering van betaald parkeren in uw buurt.

Stem

Om uw stem uit te brengen hebt u een inlogcode nodig. Deze hebt u al eerder in een brief van ons ontvangen. Hebt u een stem uitgebracht en wilt u deze nog wijzigen? Dat kan met dezelfde code zolang de peiling loopt.

Wanneer kunnen we betaald parkeren invoeren?

Als een meerderheid voor betaald parkeren stemt, voeren we vanaf 1 oktober 2018 betaald parkeren in.

Gebied betaald parkeren

Het gebied Plantage bestaat uit de volgende straten. Zie kaart hieronder.

Plantage gebied betaald parkeren

Voorgeschiedenis

2015

In 2015 hebben wij de parkeerdruk gemeten, en een bewonersavond gehouden. De suggesties die bewoners hebben gedaan zijn onderzocht maar bleken niet uitvoerbaar. Uit de peiling die eind 2015 is gehouden blijkt dat een meerderheid tegen de invoering van betaald is. Het parkeren in de buurt blijft daarom gratis.

2016

Uit de bewonersavond blijkt dat de bewoners van Ondiep-Zuidzijde zich verbonden voelen met de Plantage en de Royaards van den Hamkade ruimtelijk gezien niet bij het gebied hoorde. De gemeente heeft op verzoek van de bewoners het gebied gewijzigd en de Ondiep-Zuidzijde toegevoegd aan het gebied de Plantage.

2017

In november 2017 hebben we de parkeerdruk gemeten in het nieuwe gebied. Uit de meting blijkt dat de parkeerdruk nog steeds erg hoog is. Met het wijkbureau en de wijkverkeersadviseur hebben we nogmaals naar oplossingen gezocht die de parkeerdruk kan verlagen. Die zijn er niet.

Wij zien geen andere mogelijkheid dan de invoering van betaald parkeren om de parkeeroverlast aan te pakken.

Betaald parkeren helpt om uw straat er weer rustig uit te laten zien. De gemeente gaat daarom onderzoeken of een meerderheid van de bewoners voor betaald parkeren is.

Parkeerdrukonderzoek de Plantage 2017 (pdf, 1,6 MB)

Hoe voeren we betaald parkeren in?

In de nota ‘Stallen en Parkeren’ (pdf, 1,3 MB) staat onder welke voorwaarden we betaald parkeren invoeren. De uitwerking hiervan is vastgelegd in de 'Procedure invoering betaald parkeren' (pdf, 470 kB).

Hulp en contact

Telefoon

14 030

E-mail

parkeerprojecten@utrecht.nl