Ervaart u parkeeroverlast? Onderzoek invoeren betaald parkeren rond Rachmaninoffplantsoen

Binnenkort is er betaald parkeren in het Rachmaninoffplantsoen en omgeving. Uit de internetpeiling bleek een meerderheid van de bewoners voor invoering van betaald parkeren. Bewoners en ondernemers in het gebied ontvangen via een wijkbericht meer informatie over de invoerdatum en hoe zij een parkeervergunning aan kunnen vragen.

Uitkomst internetpeiling betaald parkeren

Van 28 januari tot en met 17 februari 2019  hield de gemeente Utrecht in uw buurt een internetpeiling. Doel van de peiling is om inzicht te krijgen in de voorkeur van bewoners en ondernemers voor invoering van betaald parkeren. Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid voor betaald parkeren is.
Het gebied wordt toegevoegd aan het naastgelegen parkeerrayon Welgelegen met betaald parkeertijd maandag tot en met zaterdag van 9.00 - 21.00 uur. Met de invoering van betaald parkeren wordt bij de transformatie en uitbreiding van Rachmaninoffplantsoen 61-67 het voorliggende parkeerterrein voorzien van extra vergroening.

Lees alle uitkomsten in het onderzoeksrapport (pdf, 162 kB)

Herinrichting van het Rachmaninoffplantsoen

Met de herinrichting van het Rachmaninoffplantsoen willen we het parkeerterrein aantrekkelijker maken. Overdag wordt het parkeerterrein voornamelijk gebruikt door forenzen die in de stad werken. In de avond komen er veel hangjongeren, doordat er weinig auto's staan en het parkeerterrein beschut ligt.

Er zijn 2 ontwerpen gemaakt waarbij vergroening en meer bomen voorop staat. De basisvariant bevat groen, hagen en bomen (pdf, 1 MB). In de tweede variant is nog meer ruimte voor groen (pdf, 1 MB), doordat 30 parkeerplaatsen verdwijnen. Met de invoering van betaald parkeren kunnen we de tweede variant met nog meer ruimte voor groen realiseren.

Omdat de ontwikkelaar de gehele herinrichting bekostigt, koopt hij een deel van het parkeerterrein van de gemeente. Dit deel wordt exclusief voor de nieuwe bewoners. Daarmee wordt parkeren op eigen terrein geregeld en komen deze nieuwe bewoners niet in aanmerking voor een parkeervergunning op straat. Dit gebeurt uiteraard alleen als er draagvlak is voor het invoeren van betaald parkeren.

Lees meer over de herinrichting Rachmaninoffplantsoen

Met de invoering van betaald parkeren realiseren we de tweede, meest groene variant.

Basisvariant

  • 19 nieuwe bomen
  • Hagen van onder andere liguster en hedera
  • Groene omzoming van het gebouw
  • Grotere plantvlakken voor de bestaande bomen
  • Uitbreiding Hommelbos met stinzenplanten en bomen

Groenere variant

  • De basisvariant, plus:
  • 30 parkeerplaatsen minder
  • Meer groenvoorzieningen zoals hagen en stinzenplanten
  • Aanvullend 7 nieuwe bomen

Voorgeschiedenis

In maart 2018 is bij u in de buurt de parkeerdruk gemeten. Hieruit blijkt dat de parkeerdruk hoog is. Dit blijkt ook uit signalen van bewoners en de gesprekken die de gemeente in de buurt heeft gehad.

Bekijk de resultaten van het parkeerdrukonderzoek maart 2018

Hulp en contact

Telefoon

14 030

E-mail

parkeerprojecten@utrecht.nl