Ervaart u parkeeroverlast? Waalstraat

Vanaf 1 april 2019 is er betaald parkeren in een gedeelte van de Waalstraat en in de Eemstraat van maandag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 21.00 uur. Uit de internetpeiling bleek een meerderheid van de bewoners voor invoering van betaald parkeren. Bewoners en ondernemers in het gebied kunnen vanaf 6 maart 2019 een parkeervergunning aanvragen.

Uitkomst internetpeiling betaald parkeren

Van 26 november tot en met 16 december 2018 hield de gemeente Utrecht in uw buurt een internetpeiling. Doel van de peiling is om inzicht te krijgen in de voorkeur van bewoners en ondernemers voor invoering van betaald parkeren. Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid voor betaald parkeren is.

Bekijk de uitkomst van de internetpeiling (pdf, 121 kB)

Gebied betaald parkeren

Het gebied, zie kaart hieronder, wordt toegevoegd aan het parkeerrayon Rivierenwijk.

Tijden betaald parkeren

Maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 21.00 uur

Kosten parkeren

Bekijk alle kosten (zone B1) 

Het tarief voor kort parkeren in Rivierenwijk is € 2,93 per uur.

Parkeervergunning aanvragen

Bewoners en ondernemers kunnen vanaf 6 maart 2019 een parkeervergunning aanvragen. Als u uw aanvraag voor 22 maart 2019 doet, hebt u de meeste kans op een vergunning die vanaf 1 april 2019 geldig is.

Vraag parkeervergunning bewoner aan (vanaf 6 maart 2019)

Vraag parkeervergunning bedrijf aan  (vanaf 6 maart 2019)

Vanaf 22 maart 2019 sturen wij de aanvragers een brief met het besluit op hun aanvraag. Bij deze brief zit ook alle informatie over hoe de parkeervergunning werkt.

Bewonerskorting voor bezoek

Bewoners in dit gebied kunnen gebruikmaken van de bewonerskortingsregeling. Uw bezoek kan per kwartaal maximaal 70 uur met korting parkeren. Bewoners kunnen vanaf 6 maart 2019 deze bewonerskortingsregeling aanvragen.

Aanvragen bewonerskorting voor bezoek (vanaf 6 maart 2019)

Gaat de gemeente ook handhaven?

Onze parkeercontroleurs controleren of voor geparkeerde voertuigen is betaald. De controleurs handhaven in betaald parkeergebied ook op foutparkeren. Automobilisten die in overtreding zijn, krijgen een boete.

Hoe voeren we betaald parkeren in?

In de nota ‘Stallen en Parkeren’ (pdf, 1,3 MB) staat onder welke voorwaarden we betaald parkeren invoeren. De uitwerking hiervan is vastgelegd in de 'Procedure invoering betaald parkeren' (pdf, 470 kB).

Voorgeschiedenis

2018

De gemeente heeft in maart 2018 in de Waalstraat en omgeving (een groot gebied) de mening van bewoners gevraagd over de invoering van betaald parkeren. Een meerderheid was tegen de invoering van betaald parkeren.

Bekijk de uitkomst van de internetpeiling (pdf, 100 kB)

In juli 2018 heeft de gemeenteraad ingestemd met een nieuwe gebiedsindeling zodat de parkeeroverlast kan worden aangepakt daar waar deze daadwerkelijk wordt ervaren.

In september 2018 is de parkeerdruk gemeten in het gewijzigde gebied. Hieruit blijkt dat de parkeerdruk hoog is.

Resultaten parkeerdrukonderzoek september 2018 (pdf, 32 kB)

2017

Bewoners uit een aantal straten verzoeken de gemeente om invoering van betaald parkeren. De druk neemt enorm toe. Invoering van betaald parkeren is de enige mogelijkheid om de parkeeroverlast aan te pakken.

2016

Met het wijkbureau en de wijkverkeersadviseur hebben we weer naar oplossingen gezocht die de parkeerdruk kan verlagen. Die zijn er niet.

2015

Wij hebben de parkeerdruk gemeten en er was een bewonersavond. Bewoners hebben suggesties gedaan. Die zijn onderzocht maar waren niet uitvoerbaar.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

E-mail

parkeerprojecten@utrecht.nl

Uw mening