Parkeren Deelauto’s in parkeergarage De Grifthoek (deelhub)

In parkeergarage De Grifthoek komt een ‘deelhub’. Een deelhub is een centrale plek waar bewoners een auto kunnen delen. Er kunnen ook andere vervoersmiddelen worden gedeeld, zoals elektrische scooters en fietsen. Niet iedere reis hoeft immers met een auto te worden gemaakt.

Bewoners in Wittevrouwen, de Vogelenbuurt en de Binnenstad kunnen zo kennismaken met (elektrische) deelmobiliteit. De pilot in garage De Grifthoek duurt 3 jaar. Als deze pilot succesvol is, dan willen we meer deelhubs openen, verspreid over de stad. Wanneer meer mensen een auto delen, ontstaat er meer ruimte op straat voor andere dingen zoals groen of speelplekken. Bovendien is het positief voor de luchtkwaliteit.

Welke vervoermiddelen staan er precies?

In de deelhub worden 10 parkeerplekken gereserveerd voor auto’s, fietsen en/of elektrische scooters. Gebruikers kunnen zelf bepalen waar ze behoefte aan hebben. Er is gestart met 4 elektrische fietsen en 5 auto’s. Sommige auto’s zijn elektrisch, andere rijden op benzine. Er staat bijvoorbeeld een Ford Focus Wagon en elektrische Smart ForFour EQ. Ook hebben sommige auto's kinderzitjes. Dit is een flexibel aanbod en kan in de komende 3 jaar worden aangevuld en gewijzigd. Gebruikers worden bij diverse reserveringen benaderd voor feedback, waar ze kunnen aangeven of ze een type voertuig missen.

Hoe kan ik gebruikmaken van de deelhub?

Juuve maakt gebruik van een app. In deze app kunt u zien welke vervoersmiddelen er in de deelhub staan, wat de tarieven zijn en kunt u reserveren. De Juuve-app is te vinden in de Google Play Store en Apple App Store.

Waarom wil de gemeente deelauto’s en deelfietsen stimuleren?

Deelauto’s zijn belangrijk voor de stad Utrecht. Als meer Utrechters autodelen, zijn er minder auto’s in de stad. Daardoor verbetert de bereikbaarheid, de luchtkwaliteit en zijn er minder parkeerplaatsen nodig. In Utrecht staan nu al meer dan 700 deelauto’s. We willen dit aantal nog verder laten groeien.

Hiervoor werken we samen met deelauto-organisaties in de stad, zoals Juuve. Daardoor blijft Utrecht een aantrekkelijke stad om in te wonen en te werken. Ook deelfietsen kunnen een bijdrage leveren aan een gezonde en bereikbare stad. Deelfietsen kunnen weinig gebruikte privéfietsen vervangen. Zo kunnen ze fietsparkeerruimte besparen.
Meer informatie over autodelen in Utrecht
Meer informatie over deelfietsen

Wat is hieraan vooraf gegaan?

De gemeente heeft onderzoek (pdf, 3,3 MB) laten doen naar de haalbaarheid van een deelhub en wat nodig is om een deelhub te laten slagen. Daarna is een partij gevonden die de deelhub gaat starten: Juuve. Juuve heeft voertuigen van Rotterdam tot Groningen en heeft als doel om met mobiliteit de leefomgeving in steden te verbeteren.

Meer informatie

Hebt u vragen, of hebt u interesse voor deze deelhub? Mail dan naar autodelen@utrecht.nl.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur
Donderdag 8.30 - 20.00 uur

Uw mening