Parkeren Parkeervergunning gehandicapten

Hebt u een gehandicaptenparkeerkaart? Vanaf 1 september 2020 hebt u ook een parkeervergunning nodig om gratis te parkeren in wijken in Utrecht waar betaald parkeren is. U kunt deze parkeervergunning voor gehandicapten vanaf 1 juli 2020 aanvragen.

Waarom krijg ik een parkeervergunning voor gehandicapten?

Inwoners en bezoekers met een gehandicaptenparkeerkaart hebben vanaf 1 september 2020 een parkeervergunning nodig. Daarmee kunnen zij gratis blijven parkeren in Utrechtse wijken waar betaald parkeren geldt. De gehandicaptenparkeerkaart hoeft dan niet meer achter de voorruit te liggen. Wel moet u uw gehandicaptenparkeerkaart altijd kunnen tonen als handhavers daar om vragen. De digitale parkeervergunning staat op kenteken. Daardoor ziet de scanauto aan het kenteken dat u een parkeervergunning hebt.

Wanneer kan ik deze vergunning aanvragen?

Utrechtse kaarthouders kunnen de parkeervergunning voor gehandicapten vanaf 1 juli 2020 aanvragen via utrecht.nl/parkeervergunninggehandicapte. Zij krijgen hierover informatie van de gemeente. Bezoekers met een gehandicaptenparkeerkaart kunnen vanaf 3 augustus 2020 de vergunning aanvragen.

Moet ik betalen voor de parkeervergunning voor gehandicapten?

Nee, de parkeervergunning is gratis. Als u een geldige gehandicaptenparkeerkaart hebt en voldoet aan de voorwaarden, dan krijgt u de vergunning en hiervoor hoeft u niet te betalen.

Waar kan ik parkeren met de parkeervergunning voor gehandicapten?

Met een parkeervergunning voor gehandicapten kunt u gratis parkeren op plekken met betaald parkeren. De 'papieren' gehandicaptenparkeerkaart gebruikt u op plekken waar géén betaald parkeren is, zoals een algemene gehandicaptenparkeerplaats. In de gebruiksaanwijzing gehandicaptenkaart (pdf, 51 kB) leest u waar u allemaal met de 'papieren' gehandicaptenparkeerkaart mag parkeren.

Geldt de vergunning ook voor de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen?

Nee, op een algemene gehandicaptenparkeerplaats moet u de gehandicaptenparkeerkaart goed zichtbaar achter de voorruit leggen. Politie en gemeente controleren dit.

Hoe werkt de parkeervergunning voor gehandicapten?

De parkeervergunning voor gehandicapten is gekoppeld aan een kenteken. Als u een bestuurderskaart (B) hebt, dan vraagt u een parkeervergunning met een vast kenteken aan. Als u een passagierskaart (P) of een gecombineerde bestuurders- en passagierskaart (B/P) hebt, dan kunt u kiezen voor een parkeervergunning met een vast kenteken of een parkeervergunning voor wisselende kentekens.

Bij een vast kenteken is de vergunning gekoppeld aan 1 kenteken. Als u deze vergunning hebt, hoeft u daarna niets meer te doen. Bij een vergunning voor wisselende kentekens, moet u het kenteken online aanmelden. Dit moet u elke keer doen als u met de vergunning parkeert. Het kenteken blijft maximaal 5 dagen actief.

Hoe lang blijft de vergunning voor gehandicapten geldig?

Voor Utrechtse kaarthouders blijft de parkeervergunning gehandicapte geldig tot de vervaldatum van de 'papieren' gehandicaptenparkeerkaart. De parkeervergunning voor bezoekers is 2 jaar geldig, behalve als de kaart minder lang geldig is.

Krijgen zorginstellingen voor gehandicapten ook een parkeervergunning?

Ja. Organisaties met een gehandicaptenparkeerkaart voor instellingen krijgen een gratis 'zakelijke parkeervergunning voor gehandicaptenvervoer'. De Utrechtse zorginstellingen kunnen deze parkeervergunning vanaf 1 juli 2020 aanvragen. Zij krijgen hierover informatie van de gemeente. Zorginstellingen uit andere steden kunnen contact opnemen met de gemeente Utrecht via telefoon 14 030 of via www.utrecht.nl/parkeervraag

Hulp en contact Parkeren

Bezoeken

Postadres

Vergunningen, Toezicht en Handhaving
Afdeling Vergunningen
Postbus 8406
3503 RK  Utrecht