Parkeren Parkeervergunning gehandicapten

Hebt u een gehandicaptenparkeerkaart? Vanaf 1 september 2020 hebt u een parkeervergunning nodig om gratis te parkeren bij parkeerautomaten. De digitale parkeervergunning staat op kenteken. Daardoor ziet de scanauto van de gemeente dat u een parkeervergunning hebt.

Gratis parkeervergunning

Met een gratis parkeervergunning voor gehandicapten mag u in de stad Utrecht gratis parkeren op parkeerplekken waar betaald parkeren geldt. U hoeft de gehandicaptenkaart dan niet meer achter de voorruit te leggen. Wel moet u uw gehandicaptenkaart kunnen tonen als handhavers daarom vragen.

Aanvragen

U kunt de parkeervergunning gehandicapte aanvragen als u een geldige gehandicaptenkaart hebt en voldoet aan de voorwaarden. De parkeervergunning is gratis. Woont u niet in Utrecht? Dan kunt u de parkeervergunning aanvragen vanaf 3 augustus 2020.

Parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaats

De parkeervergunning gehandicapte is niet geldig op de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen in de stad. Op deze plekken moet u uw gehandicaptenkaart wel goed zichtbaar achter de voorruit blijven leggen.

Hoe werkt de parkeervergunning voor gehandicapten?

De parkeervergunning gehandicapte is gekoppeld aan een kenteken. Als u een bestuurderskaart (B) hebt, dan krijgt u een parkeervergunning met een vast kenteken. Als u een passagierskaart (P) of een gecombineerde bestuurders- en passagierskaart (B/P) hebt, dan kunt u kiezen voor een parkeervergunning met een vast kenteken of een parkeervergunning voor wisselende kentekens.

Bij een vast kenteken is de vergunning gekoppeld aan 1 kenteken. Als u deze vergunning hebt, hoeft u daarna niets meer te doen. Bij een vergunning voor wisselende kentekens, moet u het kenteken online of telefonisch aanmelden. Dit doet u elke keer als u parkeert bij een parkeerautomaat. Lees meer over de parkeervergunning op www.utrecht.nl/parkeervergunninggehandicapte.

Parkeervergunning voor instellingen

Organisaties met een gehandicaptenparkeerkaart voor instellingen kunnen gratis een zakelijke parkeervergunning voor GPK-instellingen aanvragen. Zij kunnen contact opnemen met de gemeente Utrecht via telefoon 14 030 of via www.utrecht.nl/parkeervraag.

Hulp en contact Parkeren

Bezoeken

Postadres

Vergunningen, Toezicht en Handhaving
Afdeling Vergunningen
Postbus 8406
3503 RK  Utrecht