Veiligheid Wat doet de gemeente aan veiligheid?
Toezicht en handhaving
De handhavers en inspecteurs van de gemeente zorgen dat zoveel mogelijk Utrechters de regels naleven in de stad. Zij doen dat in de openbare ruimte en bij bedrijven en bewoners. Zo dragen ze bij aan een gezonde, leefbare en veilige stad.
Lees meer over Toezicht en handhaving
Jeugdaanpak
Jongeren maken op straat vrienden, leren elkaar kennen of spreken af in de wijk. Dat maakt de straat levendig. Maar hebt u last van de jongeren in uw wijk? Doordat zij te veel herrie maken, troep achter laten, de boel vernielen of zich zelfs crimineel gedragen, meld dit dan.
Lees meer over jeugdaanpak
Veiligheid in de wijken
De zorg voor veiligheid in de stad is een van de belangrijkste taken van de gemeente Utrecht. We gaan over de aanpak van lokale veiligheid. Maar de verantwoordelijkheid dragen we samen met bewoners, ondernemers en de politie.
Cameratoezicht
In Utrecht gebruiken we camera’s om de stad veilig te houden. Dit betekent dat de camera’s ondersteunen bij bijvoorbeeld politiewerk, acties en evenementen. Maar we gebruiken deze camera’s ook om toezicht te houden op de dagelijkse veiligheid.
Lees meer over cameratoezicht
Softdrugs en coffeeshops
In Nederland maken we een onderscheid tussen hard- en softdrugs waaronder cannabis. De verkoop van cannabis in coffeeshops wordt gedoogd. Dat betekent dat de verkoop van cannabis in coffeeshops wel strafbaar is, maar dat het Openbaar Ministerie (OM) de coffeeshops niet vervolgt.
Autokraak
Het aantal auto-inbraken moet omlaag. Om dit doel te halen, zetten we bijvoorbeeld meer toezichthouders en camera’s in. Ook werken we aan bewustwording. Dit staat in het actieplan autokraak.
De gemeente werkt samen met de politie, het Openbaar Ministerie, ondernemers en inwoners. We richten ons op 4 speerpunten:
- Inwoners meer bewust maken van risicoplekken en eigen gedrag. Ook stimuleren we het gebruik van WhatsAppgroepen en het bellen naar 112.
- Meer toezichthouders en camera’s.
- Plekken met extra risico (bijvoorbeeld winkelcentra en parkeergarages) beter verlichten, indelen of waarschuwingen aanbrengen.
- Auto-inbraken met computers in beeld brengen. Zo worden plaatsen met een hoog risico bekend en krijgen we inzicht in ontwikkelingen. De politie kan deze gegevens gebruiken. Zij blijven ook met lokauto’s werken.
Beleid
De gemeenteraad stelt ten minste eenmaal in de 4 jaar veiligheidsdoelen vast.
Lees meer over het veiligheidsplan
Lees meer over veiligheidscijfers