Lachgasverbod

Het gebruik van lachgas is schadelijk voor de gezondheid en gevaarlijk. Daarnaast zorgt het gebruik van lachgas voor veel overlast. Lachgas voor recreatief gebruik is daarom sinds 1 januari 2023 landelijk verboden.

Sinds 1 januari 2023 staat lachgas op de lijst met verboden middelen: lijst II van de Opiumwet. U mag ook geen tanks en ampullen bij u hebben. Het professioneel gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden blijft wel toegestaan.

Lees meer over het landelijke lachgasverbod

Gevolgen van lachgas

Het gebruik van lachgas heeft de volgende risico's/gevolgen:

  • Er kan zuurstoftekort in de hersenen van de gebruiker ontstaan.
  • Lachgas gebruiken in het verkeer is levensgevaarlijk.
  • De langetermijnrisico’s zijn nog onvoldoende bekend.
  • Ballonnen en ampullen vervuilen de stad.

Lees meer over de gevolgen van lachgas op Drugsinfo.nl

Overlast melden

Hebt u (geluids)overlast of is er afval door het gebruik van lachgas dan kunt u dit melden.

Doe een melding

Uw melding helpt ons een goed overzicht te krijgen van de overlast. Op basis van signalen, meldingen en politie-informatie, gaan de handhavers de stad in.

Blijft de overlast doorgaan? Meld dit dan opnieuw. Dit geeft ons inzicht in de mate van overlast. Afval proberen wij binnen 5 werkdagen op te ruimen.

Verbod lachgas in 8 wijken

Naast het landelijke verbod, geldt er in de hele wijken Vleuten-De Meern, Leidsche Rijn, Zuid, Noordoost, Overvecht, West, Noordwest en Zuidwest een plaatselijk verbod op het gebruik en bezit van lachgas. Met de gebiedsgerichte aanpak wordt er in deze wijken door politie en handhavers gehandhaafd op de overlast van lachgasgebruik. Zij houden toezicht en waarschuwen en beboeten waar nodig. Eventuele verplaatsing van overlastgevend gebruik van lachgas wordt in de gaten gehouden.

De keuze is op deze wijken gevallen, omdat er structurele overlast is. Dit blijkt uit meldingen in 2018 tot en met 2022. Het lokale lachgasverbod is in november 2021 geëvalueerd. De resultaten laten zien dat een lachgasverbod goed werkt tegen lachgasgebruik.

Meer informatie lachgas

Het Trimbos Instituut en Jellinek geven meer informatie over de samenstelling en risico's van lachgas.

Hulp en contact Veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112