Lachgasverbod

In Utrecht zorgt het gebruik van lachgas voor veel overlast. In Vleuten-De Meern, Leidsche Rijn, Zuid, Noordoost, Overvecht, West, Noordwest en Zuidwest is het daarom verboden om lachgas te gebruiken.

Hier mag u ook geen tanks en ampullen bij u hebben. Politie en handhavers waarschuwen op deze plekken en geven boetes waar dat nodig is.

Per 1 januari landelijk lachgasverbod

Vanaf 1 januari 2023 is het bezitten of het verkopen van recreatief lachgas verboden. Lachgas staat vanaf die datum op de lijst met verboden middelen: lijst II van de Opiumwet. Het professioneel gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden blijft wel toegestaan.

Lees meer over het landelijke lachgasverbod

Gevolgen van lachgas

Het gebruik van lachgas heeft de volgende risico's/gevolgen:

  • Er kan zuurstoftekort in de hersenen van de gebruiker ontstaan.
  • Lachgas gebruiken in het verkeer is levensgevaarlijk.
  • De langetermijnrisico’s zijn nog onvoldoende bekend.
  • Ballonnen en ampullen vervuilen de stad.

Lees meer over de gevolgen van lachgas op Drugsinfo.nl

Overlast melden

Hebt u (geluids)overlast of is er afval door het gebruik van lachgas dan kunt u dit melden.

Doe een melding

Uw melding helpt ons een goed overzicht te krijgen van de overlast. Op basis van signalen, meldingen en politie-informatie, gaan de handhavers de stad in.

Blijft de overlast doorgaan? Meld dit dan opnieuw. Dit geeft ons inzicht in de mate van overlast en kan mogelijk helpen om in de toekomst op meer locaties een verbod in te voeren. Afval proberen wij binnen 5 werkdagen op te ruimen.

Verbod lachgas in 8 wijken

Vanaf 11 juli 2022 geldt er in de hele wijken Vleuten-De Meern, Leidsche Rijn, Zuid, Noordoost, Overvecht, West, Noordwest en Zuidwest een verbod op het gebruik en bezit van lachgas. In deze wijken wordt er door politie en handhavers gewaarschuwd en beboet. Eventuele verplaatsing van overlastgevend gebruik van lachgas wordt in de gaten gehouden.

De keuze is op deze wijken gevallen, omdat er structurele overlast is. Dit blijkt uit meldingen in 2018 tot en met 2021. Het lokale lachgasverbod is in november 2021 geëvalueerd. De resultaten laten zien dat een lachgasverbod goed werkt tegen lachgasgebruik.

Ondertussen bereidt de landelijke overheid een landelijk verbod voor waarmee lachgas voor recreatief gebruik verboden wordt. Die wet gaat naar verwachting in 2023 in. Op dat moment wordt ook duidelijk welke maatregelen de gemeente nog meer kan nemen om de overlast van lachgasgebruik tegen te gaan.

Meer informatie lachgas

Het Trimbos Instituut en Jellinek geven meer informatie over de samenstelling en risico's van lachgas.

Hulp en contact Veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112