Bodycams

Handhavers hebben soms te maken met onveilige situaties, bijvoorbeeld als mensen agressief worden. Zij vormen dan een bedreiging voor handhavers en de mensen die in de buurt zijn. Daarom draagt een deel van de Utrechtse handhavers een bodycam. Dat is een kleine draagbare camera op hun uniform.

Veiligheidsgevoel vergroten en agressie/geweld verminderen

We vinden de veiligheid van de handhavers belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat de bodycam het veiligheidsgevoel vergroot en het aantal agressie- en geweldsdelicten vermindert.

Werkwijze bodycams

  • De handhaver start alleen de opname in situaties die (dreigen te) escaleren.
  • Hij/zij waarschuwt altijd eerst en start pas daarna de opname.
  • De bodycam staat wel altijd op stand-by. Drukt de handhaver de opnameknop in? Dan legt de bodycam de 120 seconden daarvoor ook vast. Op deze manier is ook de aanleiding van de situatie vastgelegd.
  • Is er niets aan de hand en gebruikt de handhaver de opnameknop niet? Dan worden de beeldopnames steeds automatisch (na 120 seconden) overschreven.

Privacy en beveiliging van de beelden

Alle beelden worden op de bodycam zelf versleuteld beveiligd. Ze zijn dus onleesbaar en kunnen niet ter plekke worden bekeken of verwijderd. Na elke dienst worden de beelden opgeslagen op een beveiligde server.

De opnames worden na 28 dagen automatisch verwijderd. Behalve als er een juridische reden is om de opnames langer te bewaren. De opnames mogen alleen worden gebruikt bij een aangifte of klacht, en door de handhavers om van te leren. Het Openbaar Ministerie mag de opnames opvragen voor strafrechtelijk onderzoek.

Recht op bekijken beelden

De gemeente gaat veilig met de beelden om. We houden ons aan de regels van de privacywetgeving (AVG). Bent u zelf gefilmd met een bodycam? Dan mag u de opnames die van u zijn gemaakt, komen bekijken.

Ik wil mijn bodycambeelden bekijken

Lees meer over privacy en hoe de gemeente met uw gegevens omgaat

Hulp en contact Veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112