Veiligheid Handhaving met behulp van data

Utrecht is een van de voorlopers in de digitalisering van de handhaving. De Utrechtse handhavers werken met handcomputers. De bijbehorende software is speciaal voor Utrecht gemaakt. Ze hebben scanauto's voor parkeerhandhaving en een digitaal systeem voor fietshandhaving.

Handcomputers

De handhavers kunnen met hun handcomputer bij alle datasystemen die zij nodig hebben. Zij kunnen zo op straat alles opzoeken en doen wat nodig is. Ze schrijven er bonnen op uit, zoeken op welke vergunningen zijn afgegeven, voeren meldingen in (bijvoorbeeld van vervuiling of vernieling) en noteren wat ze zien. Bijvoorbeeld of ergens jeugdoverlast of vervuiling is of juist niet meer.

De handcomputers zijn gekoppeld aan een groter computersysteem waarop alle data samenkomt. Op het stadskantoor kunnen zo gemakkelijk analyses worden gemaakt. Zoals waar op dit moment veel overlast is en hoe deze overlast zich ontwikkelt. De handhavers worden op deze manier gericht ingezet op de plekken in de stad waar dat nodig is. Ook meldingen van bewoners worden via de handcomputers direct doorgezet naar de handhaver die in de buurt is.

Parkeerhandhaving met scanauto

De scanauto fotografeert de nummerplaten van auto’s. Deze worden door de computer in de auto vertaald naar een leesbaar kenteken. Daarmee kunnen we controleren of het voertuig daar ook mag rijden of staan. De handhavers die achter de scanauto aanrijden, krijgen de locatie van 'verdachte' geparkeerde auto’s binnen op hun handcomputer. Zij controleren deze nog een keer en bekeuren waar zij een overtreding constateren.

32.000 parkeerplekken

De scanauto's rijden 7 dagen per week. Per uur kunnen ongeveer 900 auto’s worden gecontroleerd. Utrecht heeft zo’n 32.000 parkeerplekken, dus alle parkeerplekken worden minimaal 2 keer per week op verschillende tijden gecontroleerd. De foto’s van de kentekens worden niet bewaard. Wel kan er, op basis van alle anonieme voertuigen, een kaart worden gemaakt met daarop de parkeerdruk per straat en de betalingsbereidheid.

Fietsparkeren

Wie zijn fiets stalt, moet zich aan de parkeerregels houden. Dat betekent dat een fiets niet te lang op dezelfde plek mag blijven staan. De gemeente controleert en handhaaft hierop. Dat gebeurt onder andere door regelmatig opruimacties te houden van weesfietsen en fietswrakken.

Weggehaalde fietsen krijgen een uniek label en worden gestald in het gemeentelijk depot. In Utrecht hoeft de eigenaar niet, zoals in andere steden, naar het depot om daar te zoeken naar de fiets tussen de vele fietsen die er staan. Utrecht heeft namelijk een digitaal systeem voor fietshandhaving. Daardoor kun je als eigenaar via de website verlorenofgevonden.nl gemakkelijk je fiets opzoeken. Dat zoeken kan op kleur, merk enzovoorts. Naast een beschrijving, staat er een foto van elke fiets. Zo weet je meteen of je fiets door de gemeente is verwijderd, of dat hij gestolen is. De medewerkers van het fietsendepot weten door het digitale systeem precies in welk rek een fiets staat. Je hoeft daardoor als eigenaar nooit lang te wachten om je fiets terug te krijgen.

Hulp en contact Veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast melden?

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112