Veiligheid Wat kunt u doen aan veiligheid?

Wilt u zich graag veiliger voelen in uw buurt of wilt u zorgen dat uw buurt veiliger wordt? Geef u dan op voor een whatsappgroep of doe mee aan een buurtinitiatief of opruimactie. Veel Utrechters zetten zich hier al voor in. Sluit u aan bij een initiatief in uw buurt of start er zelf een.

Op deze pagina:

WhatsAppgroepen

In verschillende straten hebben bewoners zelf het initiatief genomen om een buurtalert-app op social media te starten. Zo maken ze samen de wijk veiliger. Via bijvoorbeeld de Veilige-buurt-app, Nextdoor of WhatsApp wisselen zij makkelijk informatie uit met elkaar over verdachte situaties. Op de website Alerte buren ziet u of er in uw straat al een appgroep actief is.

Wilt u als whatsappgroepbeheerder actuele veiligheidsinformatie over uw wijk ontvangen om te delen met buurtgenoten? Neem dan contact op met uw wijkbureau en vraag naar een medewerker van Veiligheid.

Burgernet

Werk samen met uw gemeente en politie aan veiligheid in uw buurt. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat een verdacht of vermist persoon wordt opgespoord.

Download de Burgernetapp

Trainingen en buurtschouw

De wijkbureaus van de gemeente bieden gratis trainingen aan voor bewoners, winkeliers en horecaondernemers. Wilt u meer informatie of wilt u zich opgeven voor een buurtschouw of training? Neem dan contact op met uw wijkbureau, via 14 030 en vraag naar de gebiedsmanager Veiligheid.

Training Omgaan met jongeren op straat

Hebt u in uw buurt veel last van jongeren maar weet u niet hoe hier mee moet omgaan? Geef u op voor de training. U krijgt informatie en tips over hoe om te gaan met overlastgevende jongeren. Samen met een acteur oefent u voorkomende situaties.

Training Veiligheid voor winkeliers

Bent u een winkelier en wordt er veel gestolen in uw winkel of bent u hier bang voor? De gemeente biedt regelmatig groepstrainingen veiligheid aan voor winkeliers. Vraag bij het wijkbureau en/of uw Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) werkgroep naar de mogelijkheden.

Training Weerbaarheid voor ouderen

Bij deze training leert u wat te doen bij een misdrijf. Hoe herkent u een misdrijf en hoe maakt u zichzelf weerbaarder? Geef u op voor de training en u voelt zich veiliger op straat en herkent de 'babbeltruc'!

Training Waarnemen en observeren

Tijdens deze training krijgt u voorlichting met voorbeelden uit de praktijk van babbeltrucs, zakkenrollen, oplichting en beroving. De politie Utrecht leert u hoe u verdacht gedrag herkent. Het gaat om bewust waarnemen: het ongebruikelijke in de straat, het ‘onderbuikgevoel’. En om alertheid: hoe zet u observaties om in actie?

Buurtschouw

De gemeente organiseert een buurtschouw aan de hand van signalen en meldingen van omwonenden. U loopt een ronde door de buurt met buurtbewoners, gemeente, politie en andere professionals.

Voorkom woninginbraak

Zorg dat het inbrekers niet lukt om bij u in te breken. Wilt u meer weten wat u hiervoor kunt doen? Hieronder vindt u een overzicht.

Woonoverlast

Waar veel mensen dicht op elkaar wonen kan overlast voorkomen. Ervaart u overlast van uw buren? Dan kunt u zelf actie ondernemen of u kunt hulp inschakelen:

  1. Ga het gesprek aan met uw buren
  2. Wacht niet te lang
  3. Neem contact op met uw verhuurder, het wijkbureau of de wijkagent. Zij kunnen u verder helpen.

Voorkom auto-inbraak

Autokraak is het stelen van spullen uit een auto of het stelen van onderdelen van een auto. Helaas gebeurt dit in Utrecht ongeveer 6.000 keer per jaar. Verklein de kans op autokraak:

  1. Neem waardevolle spullen uit de auto mee. De spullen onder de stoel of in de achterbak leggen is niet genoeg. De daders zien met speciale scanners uw laptop al van ver!
  2. Parkeer de auto zoveel mogelijk in het zicht en op een goed verlichte plek.
  3. Hebt u een sleutelkaart? Stop uw sleutel in een metalen blik dat volledig afsluit. Leg het minimaal 2 meter van de voordeur af. Zo kunnen daders veel moeilijker contact met uw sleutel krijgen en uw auto starten.

Voor meer tips: www.autokraak.nl

Of bekijk de versie met audiodescriptie

Kentekenactie

Behalve spullen uit de auto, worden ook regelmatig onderdelen van een auto gestolen. Denk aan koplampen, velgen of kentekens. Gestolen kentekenplaten worden weer gebruikt voor andere criminele zaken, zoals: tanken zonder te betalen, te hard rijden of het plegen van een overval.

Als uw kentekenplaten worden gestolen, is dat erg vervelend. U kunt dit voorkomen door de platen vast te (laten) zetten. Dit kan bij onderstaande autobedrijven of vraag naar de mogelijkheden bij uw eigen autobedrijf.

Autobedrijven:
AutobedrijfAdresTelefoonnummerActie
Van Oord Leidsche RijnLandzigt 28
3454 PE Utrecht - De Meern
030 - 658 27 00Gratis vastzetten kentekenplaten bij onderhoud.
Autobedrijf Van Kuilenburg B.V.Nigerdreef 349
3564 EG Utrecht
030 - 266 03 34Gratis vastzetten kentekenplaat bij onderhoud of reparatie.
Spijker v.o.f.Gansstraat 154-156
3582 EP Utrecht
030 - 251 97 97/030 - 636 26 03

Gratis vastzetten kentekenplaat bij onderhoud of reparatie.

Of maak een afspraak op zaterdag tussen 10.00 – 13.00 uur om voor € 5 kentekenplaten vast te laten zetten.

Ford Utrecht/Schakel AutogroepHudsondreef 7
3565 AV Utrecht - Nieuw Overvecht
Gratis vastzetten kentekenplaat bij onderhoud of reparatie in combinatie met 'online booking'. Geef bij het maken van de afspraak aan dat u gebruikmaakt van de kentekenactie.
FordStore - Ford Utrecht/Schakel AutogroepLandzigt 12
3454 PE Utrecht - Leidsche Rijn
Gratis vastzetten kentekenplaat bij onderhoud of reparatie in combinatie met 'online booking'. Geef bij het maken van de afspraak aan dat u gebruikmaakt van de kentekenactie.

Voorkom fietsdiefstal

Voorkom dat uw fiets wordt gestolen en stal uw fiets zoveel mogelijk in een fietsenstalling. Bekijk het overzicht van de Utrechtse fietsenstallingen. Kijk voor tips en om aangifte te doen van diefstal op de website van de politie.

Gezellig en veilig uitgaan

De gemeente Utrecht vindt het belangrijk dat mensen in de stad veilig en gezellig kunnen uitgaan. Lees hoe we het met elkaar veilig en gezellig kunnen houden.

Huiselijk geweld

Als u te maken krijgt met geweld in huiselijke kring dan kunt u daar wat aan doen. Of het nu om uzelf gaat of om iemand anders. Of u nu vermoedens hebt, of het zeker weet. Uw zorgen delen is een belangrijke eerste stap. Meer informatie vindt u op www.vooreenveiligthuis.nl.

Gay alert

Er is een speciaal meldpunt voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, Gay alert 030 - 28 66 700. U kunt dit meldpunt bellen als u vanwege uw seksuele voorkeur wordt gepest, geïntimideerd of gediscrimineerd.

Wat kunt u doen bij een crisis?

Wees voorbereid op een noodsituatie. Bekijk hoe u zich kunt voorbereiden op een noodsituatie zoals extreem weer, brand en explosie, terrorisme of een overstroming.
Lees wat u kunt doen bij een crisis

Hulp en contact veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast melden?

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112

Uw mening