Veiligheid Wat kunt u doen?

Wilt u zich graag veiliger voelen in uw buurt of wilt u zorgen dat uw buurt veiliger wordt? Geef u dan op voor Burgernet, Utrecht Alert of doe mee aan een buurtinitiatief.

Burgernet en WhatsAppgroepen

Werk samen met uw gemeente en politie aan veiligheid in uw buurt. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat een verdacht of vermist persoon wordt opgespoord.

Ook hebben steeds meer mensen en buurten een WhatsAppgroep om de veiligheid in hun wijk te vergroten. Zo kunt u in contact blijven met uw buren over bijvoorbeeld verdachte situaties.
Meld u aan voor Burgernet

Meld u aan op Utrecht Alert  (WhatsApp)

Benieuwd welke groepen er al zijn in Utrecht? Kijk dan op de overzichtskaart WhatsAppgroepen.

Trainingen en buurtschouw

De wijkbureaus van de gemeente bieden gratis trainingen aan voor bewoners, winkeliers en horecaondernemers. Wilt u meer informatie of wilt u zich opgeven voor een buurtschouw of training? Neem dan contact op met uw wijkbureau, via 14 030 en vraag naar de gebiedsmanager Veiligheid.

Training Omgaan met jongeren op straat

Training Veiligheid voor winkeliers

Training Weerbaarheid voor ouderen

Training Waarnemen en observeren

Buurtschouw

Voorkom woninginbraak

Zorg dat het inbrekers niet lukt om bij u in te breken. Wilt u meer weten wat u hiervoor kunt doen? Hieronder vindt u een overzicht.

Voorkom auto-inbraak

Autokraak is het stelen van een auto, het stelen van onderdelen van een auto of het stelen van spullen uit een auto. Helaas gebeurt dit in Utrecht ongeveer 6.000 keer per jaar. Verklein de kans op autokraak:

  1. Neem waardevolle spullen uit de auto mee. De spullen onder de stoel of in de achterbak leggen is niet genoeg. De daders zien met speciale scanners uw laptop al van ver!
  2. Parkeer de auto zoveel mogelijk in het zicht en op een goed verlichte plek.
  3. Heeft u een sleutelkaart? Stop uw sleutel thuis in een metalen blik of leg hem ver weg van de deur. Zo kunnen daders geen contact met uw sleutel krijgen en uw auto starten.

Voor meer tips: www.autokraak.nl

Of bekijk de versie met audiodescriptie

Kentekenactie

Behalve spullen uit de auto, worden ook regelmatig onderdelen van een auto gestolen. Denk aan koplampen, velgen of kentekens. Gestolen kentekenplaten worden weer gebruikt voor andere criminele zaken, zoals: tanken zonder te betalen, te hard rijden of het plegen van een overval.

Als uw kentekenplaten worden gestolen, is dat erg vervelend. U kunt dit voorkomen door de platen vast te (laten) zetten. Dit kan bij onderstaande autobedrijven of vraag naar de mogelijkheden bij uw eigen autobedrijf.

Autobedrijven:
AutobedrijfAdresTelefoonnummerActie
Autobedrijf Van Kuilenburg B.V.Nigerdreef 349
3564 EG Utrecht
030 - 266 03 34Gratis vastzetten kentekenplaat bij onderhoud of reparatie.
Spijker v.o.f.Gansstraat 154-156
3582 EP Utrecht
030 - 251 97 97 / 030 - 636 26 03

Gratis vastzetten kentekenplaat bij onderhoud of reparatie.

Of maak een afspraak op zaterdag tussen 10.00 – 13.00 uur om voor € 5 kentekenplaten vast te laten zetten.

Ford Utrecht / Schakel AutogroepHudsondreef 7
3565 AV Utrecht - Nieuw Overvecht
Gratis vastzetten kentekenplaat bij onderhoud of reparatie in combinatie met 'online booking'. Geef bij het maken van de afspraak aan dat u gebruikmaakt van de kentekenactie.
FordStore - Ford Utrecht / Schakel AutogroepLandzigt 12
3454 PE Utrecht - Leidsche Rijn
Gratis vastzetten kentekenplaat bij onderhoud of reparatie in combinatie met 'online booking'. Geef bij het maken van de afspraak aan dat u gebruikmaakt van de kentekenactie.
Van Oord Leidsche RijnLandzigt 28
3454 PE Utrecht - De Meern
030 - 658 27 00Gratis vastzetten kentekenplaten bij onderhoud.

Voorkom fietsdiefstal

Voorkom dat uw fiets wordt gestolen en stal uw fiets indien mogelijk in een fietsenstalling. Bekijk het overzicht van de Utrechtse fietsenstallingen. Kijk voor tips en om aangifte te doen van diefstal op de website van de politie.

Gezellig en veilig uitgaan

Utrecht kent een levendige binnenstad met veel cafés, restaurants en terrassen. Uitgaan moet gezellig en veilig zijn. Politie en beveiligers zijn aanwezig voor uw veiligheid. Houdt u zich ook aan de regels?

Huiselijk geweld

Als u te maken krijgt met geweld in huiselijke kring dan kunt u daar wat aan doen. Of het nu om uzelf gaat of om iemand anders. Of u nu vermoedens hebt, of het zeker weet. Uw zorgen delen is een belangrijke eerste stap. Meer informatie vindt u op www.vooreenveiligthuis.nl.

Gay alert

Er is een speciaal meldpunt voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, Gay alert. U kunt dit meldpunt bellen als u vanwege uw seksuele voorkeur wordt gepest, geïntimideerd of gediscrimineerd.

Wat kunt u doen bij een crisis?

Wees voorbereid op een noodsituatie. Bekijk hoe u zich kunt voorbereiden op een noodsituatie zoals extreem weer, brand en explosie, terrorisme of een overstroming.
Lees meer 

Hulp en contact veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast melden?

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112