Veiligheid Wat kunt u doen aan veiligheid?

Wilt u zich graag veiliger voelen in uw buurt of wilt u zorgen dat uw buurt veiliger wordt? Veel Utrechters zetten zich hier al voor in. Sluit u aan bij een whatsappgroep of doe mee aan een buurtinitiatief of opruimactie. 

WhatsAppgroepen

In verschillende straten hebben bewoners zelf het initiatief genomen om een buurtalert-app te starten. Via de app wisselen zij makkelijk informatie uit met elkaar over verdachte situaties. Zo maken ze samen de wijk veiliger. Op de website Alerte buren ziet u of er in uw straat al een appgroep actief is.

Wilt u als appgroepbeheerder actuele veiligheidsinformatie over uw wijk ontvangen om te delen met buurtgenoten? Neem dan contact op met uw wijkbureau en vraag naar een medewerker van Openbare Orde en Veiligheid.

Burgernet

Werk samen met uw gemeente en politie aan veiligheid in uw buurt. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat een verdacht of vermist persoon wordt opgespoord.

Download de Burgernetapp

Trainingen en buurtschouw

De wijkbureaus van de gemeente bieden gratis trainingen aan voor bewoners, winkeliers en horecaondernemers. Wilt u meer informatie of wilt u zich opgeven voor een buurtschouw of training? Neem dan contact op met uw wijkbureau, via 14 030 en vraag naar de gebiedsmanager Veiligheid.

Hebt u in uw buurt veel last van jongeren maar weet u niet hoe hier mee moet omgaan? Geef u op voor de training. U krijgt informatie en tips over hoe om te gaan met overlastgevende jongeren. Samen met een acteur oefent u voorkomende situaties.

Bent u een winkelier en wordt er veel gestolen in uw winkel of bent u hier bang voor? De gemeente biedt regelmatig groepstrainingen veiligheid aan voor winkeliers. Vraag bij het wijkbureau en/of uw Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) werkgroep naar de mogelijkheden.

Bij deze training leert u wat te doen bij een misdrijf. Hoe herkent u een misdrijf en hoe maakt u zichzelf weerbaarder? Geef u op voor de training en u voelt zich veiliger op straat en herkent de 'babbeltruc'!

Tijdens deze training krijgt u voorlichting met voorbeelden uit de praktijk van babbeltrucs, zakkenrollen, oplichting en beroving. De politie Utrecht leert u hoe u verdacht gedrag herkent. Het gaat om bewust waarnemen: het ongebruikelijke in de straat, het ‘onderbuikgevoel’. En om alertheid: hoe zet u observaties om in actie?

De gemeente organiseert een buurtschouw aan de hand van signalen en meldingen van omwonenden. U loopt een ronde door de buurt met buurtbewoners, gemeente, politie en andere professionals.

Voorkom woninginbraak

Zorg dat het inbrekers niet lukt om bij u in te breken. Wilt u meer weten wat u hiervoor kunt doen? Hieronder vindt u een overzicht.

Woonoverlast

Waar veel mensen dicht op elkaar wonen kan overlast voorkomen. Ervaart u overlast van uw buren? Dan kunt u zelf actie ondernemen of u kunt hulp inschakelen:

  1. Ga het gesprek aan met uw buren
  2. Wacht niet te lang
  3. Neem contact op met uw verhuurder, het wijkbureau of de wijkagent. Zij kunnen u verder helpen.

Voorkom auto-inbraak

Autokraak is het stelen van spullen uit een auto of het stelen van onderdelen van een auto. Helaas gebeurt dit in Utrecht ongeveer 6.000 keer per jaar. Verklein de kans op autokraak:

  1. Neem waardevolle spullen uit de auto mee. De spullen onder de stoel of in de achterbak leggen is niet genoeg. De daders zien met speciale scanners uw laptop al van ver!
  2. Parkeer de auto zoveel mogelijk in het zicht en op een goed verlichte plek.
  3. Hebt u een sleutelkaart? Stop uw sleutel in een metalen blik dat volledig afsluit. Leg het minimaal 2 meter van de voordeur af. Zo kunnen daders veel moeilijker contact met uw sleutel krijgen en uw auto starten.

Voor meer tips: www.autokraak.nl

Kentekenactie

Behalve spullen uit de auto, worden ook regelmatig onderdelen van een auto gestolen. Denk aan koplampen, velgen of kentekens. Gestolen kentekenplaten worden weer gebruikt voor andere criminele zaken, zoals: tanken zonder te betalen, te hard rijden of het plegen van een overval.

Als uw kentekenplaten worden gestolen, is dat erg vervelend. U kunt dit voorkomen door de platen vast te (laten) zetten. Vraag naar de mogelijkheden bij uw autobedrijf.

Voorkom fietsdiefstal

Voorkom dat uw fiets wordt gestolen en stal uw fiets zoveel mogelijk in een fietsenstalling. Bekijk het overzicht van de Utrechtse fietsenstallingen. Kijk voor tips en om aangifte te doen van diefstal op de website van de politie.

Veilig online

Mensen zijn vaker online dan ooit en steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet. Helaas stijgt het aantal online misdrijven ook. De kans bestaat dat ook u te maken gaat krijgen met internetoplichting, afpersing via e-mail, phishing, Marktplaatsfraude, whatsapp-oplichting, een hack, een computervirus of een andere vorm van online criminaliteit. Om de kans zo klein mogelijk te maken is er een aantal maatregelen dat u kunt nemen. Bekijk de tips om veilig te internetten.

Bent u ondernemer? Bekijk de pagina veilig ondernemen.

Gezellig en veilig uitgaan

De gemeente Utrecht vindt het belangrijk dat mensen in de stad veilig en gezellig kunnen uitgaan. Lees hoe we het met elkaar veilig en gezellig kunnen houden.

Huiselijk geweld

Als u te maken krijgt met geweld in huiselijke kring dan kunt u daar wat aan doen. Of het nu om uzelf gaat of om iemand anders. Of u nu vermoedens hebt, of het zeker weet. Uw zorgen delen is een belangrijke eerste stap.

Hulp bij huiselijk geweld

Wat kunt u doen bij een crisis?

Wees voorbereid op een noodsituatie. Bekijk hoe u zich kunt voorbereiden op een noodsituatie zoals extreem weer, brand en explosie, terrorisme of een overstroming.
Lees wat u kunt doen bij een crisis

Hulp en contact Veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast melden?

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112