Veiligheid Wat kunt u doen aan veiligheid?

Wilt u zich graag veiliger voelen in uw buurt of wilt u zorgen dat uw buurt veiliger wordt? Veel Utrechters zetten zich hier al voor in. Sluit u aan bij een WhatsAppgroep of doe mee aan een buurtinitiatief of opruimactie. 

Alerte buurt

In verschillende straten hebben bewoners zelf het initiatief genomen om een buurtalert-app te starten. Via de app delen zij informatie over verdachte situaties of tips om inbraken of (digitale) oplichting te voorkomen. Op de website Alerte buren en wabp.nl ziet u of er in uw straat al een groep actief is.

Wilt u als actieve bewoner de laatste veiligheidsinformatie over uw wijk ontvangen om te delen met buurtgenoten? Of wilt u zich inzetten als vrijwilliger veiligheid in uw wijk? Neem dan contact op met uw wijkbureau en vraag naar een medewerker van Openbare Orde en Veiligheid.

Burgernet

De politie zet Burgernet in om een dader van een misdrijf of een vermist persoon snel op te sporen. Via de app ontvangen deelnemers een vraag om mee te helpen zoeken in hun buurt. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat een verdacht of vermist persoon snel wordt gevonden.

Download de Burgernetapp

Stadsmakers Veiligheid

Wilt u Stadsmaker Veiligheid worden en als vrijwilliger meehelpen om de buurt leefbaar en veilig te houden? De medewerker Openbare Orde en Veiligheid in uw wijk brengt u graag in contact met een wijkagent of andere actieve buurtbewoners. Wij kunnen u ook op andere manieren ondersteunen. Bijvoorbeeld door veiligheidsinformatie over uw wijk te geven die u kunt delen met buurtgenoten. Ook organiseren we elk jaar trainingen ‘Herken verdacht gedrag’, workshops brand blussen en een boef-in-de-wijk-spel.

Stadsmakers Digitale Veiligheid

Steeds meer mensen worden slachtoffer van digitale oplichting. Ook wel cybercriminaliteit genoemd. Denk bijvoorbeeld aan phishing, cyberstalking en vriend-in-nood fraude via WhatsApp of e-mail. Wilt u uw buren en wijk helpen om zich hiertegen te beschermen?

Wat doet een stadsmaker digitale veiligheid?

  • Samen met andere stadsmakers digitale veiligheid volgt u eerst een korte training in digitale weerbaarheid. Hier leert u alle vormen van cybercriminaliteit. Zo weet u waar u op moet letten om uzelf en uw buurtbewoners te beschermen tegen cybercriminelen. Het maakt niet uit of u ervaring hebt met digitale veiligheid.
  • Na de training kunt u uw kennis doorgeven aan de mensen in uw wijk. Zodat zij net zo digitaal wijs worden als u. Hoe u dat doet, bepaalt u zelf. U kunt bijvoorbeeld langs de deuren, zelf een training organiseren (de gemeente helpt u hierbij), of via de buurtapp tips en risico's van dat moment te delen.
  • U alarmeert wijkbewoners over (nieuwe vormen van) digitale oplichting in de wijk. De politie en gemeente geven deze informatie aan u door.
  • Trappen mensen er dan toch in? Dan stuurt u hen naar de juiste organisatie. Zodat ze hulp krijgen.

Aanmelden als stadsmaker digitale veiligheid

Heeft u een vraag over stadsmakers digitale veiligheid? Neem dan contact op via e-mailadres digitaleveiligheid@utrecht.nl.

Hulp en contact Veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast melden?

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112