Veiligheid Wat kunt u doen?

Wilt u zich graag veiliger voelen in uw buurt of wilt u zorgen dat uw buurt veiliger wordt? Geef u dan op voor Burgernet, Utrecht Alert of doe mee aan een buurtinitiatief.

Burgernet en WhatsAppgroepen

Werk samen met uw gemeente en politie aan veiligheid in uw buurt. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat een verdacht of vermist persoon wordt opgespoord.

Ook hebben steeds meer mensen en buurten een WhatsAppgroep om de veiligheid in hun wijk te vergroten. Zo kunt u in contact blijven met uw buren over bijvoorbeeld verdachte situaties.
Meld u aan voor Burgernet

Meld u aan op Utrecht Alert  (WhatsApp)

Benieuwd welke groepen er al zijn in Utrecht? Kijk dan op de overzichtskaart WhatsAppgroepen.

Trainingen en buurtschouw

De wijkbureaus van de gemeente bieden gratis trainingen aan voor bewoners, winkeliers en horecaondernemers. Wilt u meer informatie of wilt u zich opgeven voor een buurtschouw of training? Neem dan contact op met uw wijkbureau, via 14 030 en vraag naar de gebiedsmanager Veiligheid.

Training Omgaan met jongeren op straat

Training Veiligheid voor winkeliers

Training Weerbaarheid voor ouderen

Training Waarnemen en observeren

Buurtschouw

Voorkom woninginbraak

Zorg dat het inbrekers niet lukt om bij u in te breken. Wilt u meer weten wat u hiervoor kunt doen? Hieronder vindt u een overzicht.

Voorkom auto-inbraak

Sluit uw auto altijd af en laat geen waardevolle spullen in uw auto liggen. Kijk voor meer tips op www.autokraak.nl.

Voorkom fietsdiefstal

Voorkom dat uw fiets wordt gestolen en stal uw fiets indien mogelijk in een fietsenstalling. Bekijk het overzicht van de Utrechtse fietsenstallingen. Kijk voor tips en om aangifte te doen van diefstal op de website van de politie.

Gezellig en veilig uitgaan

Utrecht kent een levendige binnenstad met veel cafés, restaurants en terrassen. Uitgaan moet gezellig en veilig zijn. Politie en beveiligers zijn aanwezig voor uw veiligheid. Houdt u zich ook aan de regels?

Huiselijk geweld

Als u te maken krijgt met geweld in huiselijke kring dan kunt u daar wat aan doen. Of het nu om uzelf gaat of om iemand anders. Of u nu vermoedens hebt, of het zeker weet. Uw zorgen delen is een belangrijke eerste stap. Meer informatie vindt u op www.vooreenveiligthuis.nl.

Gay alert

Er is een speciaal meldpunt voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, Gay alert. U kunt dit meldpunt bellen als u vanwege uw seksuele voorkeur wordt gepest, geïntimideerd of gediscrimineerd.

Wat kunt u doen bij een crisis?

Wees voorbereid op een noodsituatie. Bekijk hoe u zich kunt voorbereiden op een noodsituatie zoals extreem weer, brand en explosie, terrorisme of een overstroming.
Lees meer 

Hulp en contact veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast melden?

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112