Veiligheid Veilig uitgaan

De gemeente Utrecht vindt het belangrijk dat mensen in de stad veilig en gezellig kunnen uitgaan. Hier leest u hoe we het met elkaar veilig en gezellig kunnen houden.

De Binnenstad van Utrecht kent ongeveer 90 uitgaansgelegenheden. Van club tot café, er is voor ieder wat wils. Om het voor de deur en binnen gezellig te houden hebben de meeste zaken huisregels.

De politie is op uitgaansavonden in de stad met het zogenoemde UIT-team. Dit team werkt nauw samen met horecabeveiligers en ondernemers. Mocht het nodig zijn om in te grijpen bij overlast en geweld, dan zijn zij er vroegtijdig bij.

Hoe ziet u er morgen uit?

Bewust uitgaan is de sleutel tot een veilige en gezellige uitgaansnacht. Binnen de singels is het niet toegestaan om alcohol te drinken op straat, met uitzondering van de terrassen. Uiteraard kan in de horecagelegenheden wel alcohol gedronken worden (boven de 18 jaar). Het is goed om regelmatig stil te staan bij wat alcohol met je doet. Hoe wilt u morgen wakker worden?

Convenant Veilig Uitgaan 2016-2021

Gemeente, Politie, Openbaar Ministerie, Veiligheidsregio Utrecht (brandweer) en Koninklijke Horeca Nederland afdeling Utrecht zetten zich samen in om het uitgaansleven in Utrecht veilig en gezellig te houden. Daartoe ondertekenden zij in 2016 het Convenant Veilig Uitgaan 2016–2021 (pdf, 2 MB).

Gay alert

Gay Alert is een speciaal meldpunt voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. U kunt dit bellen als u vanwege uw seksuele voorkeur wordt gepest, geïntimideerd of gediscrimineerd.

Geen spoed

Is er sprake van beginnende pesterijen of bedreigingen met kans op herhaling? Dan kunt u dit melden bij de gemeente via telefoonnummer 030-286 67 00.

Spoed

Is de situatie spoedeisend (geweld, bedreiging op straat/thuis/in een café etc.)? Belt u dan direct 112 of gaat u naar het politiebureau in de Binnenstad (Kroonstraat 25). Dit is 24 uur per dag geopend. U kunt dan ook aangifte doen.

Hulp en contact veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast melden?

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112