Veiligheid Veilig uitgaan

Hoe houden we het met elkaar veilig en gezellig in de stad tijdens uitgaan?

Huisregels

De binnenstad heeft ongeveer 70 nachthorecazaken. Van club tot café, voor iedereen is er genoeg keuze. Om het voor de deur en binnen gezellig te houden hebben de meeste zaken huisregels.

UIT-team

De politie is op uitgaansavonden in de stad met het zogenoemde UIT-team. Zij werken samen met horecabeveiligers en ondernemers. Ze kunnen vroeg ingrijpen bij overlast en geweld.

Boete voor alcohol drinken op straat

U mag in een groot deel van de binnenstad geen alcohol drinken op straat. Al in de jaren ’90 van de vorige eeuw heeft de gemeenteraad dat besloten en dat geldt nu nog steeds. U mag ook geen open flessen, blikken en dergelijke alcohol bij u hebben. Hebt u dat wel? Dan kunt u een boete krijgen van € 100 (+ € 9 administratiekosten).

Toegang tot horeca met polsbandjes

Per donderdag 7 oktober 2021 kunnen horecabezoekers op 3 plekken in de stad een polsbandje krijgen als alternatief van het coronatoegangsbewijs.

Op vertoon van CoronaCheck-app en een geldig ID-bewijs krijgt u een polsbandje. Daarna is het laten zien van uw polsbandje voldoende als u bij horeca naar binnen wilt. Er zijn 3 uitgiftepunten waar u een polsbandje kunt halen:

  • De Neude
  • Het Lucasbolwerk
  • Ledig Erf (Tolsteegbrug)

De uitgiftepunten zijn open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 - 23.00 uur.

Het polsbandje is geen vervanger van de CoronaCheck-app. Het is een alternatief. U krijgt ook nog steeds toegang door het tonen van de CoronaCheck-app en een geldig ID-bewijs aan de deur.

Het polsbandje is 1 dag geldig tot sluitingstijd en ziet er elke dag anders uit. Zo voorkomen we misbruik.

Meer informatie voor horecaondernemers

Locaties uitgiftepunten polsbandjes

Convenant Veilig Uitgaan 2016-2021

Gemeente, Politie, Openbaar Ministerie, Veiligheidsregio Utrecht (brandweer) en Koninklijke Horeca Nederland afdeling Utrecht zetten zich samen in om het uitgaansleven in Utrecht veilig en gezellig te houden. Zij ondertekenden in 2016 het Convenant Veilig Uitgaan 2016–2021 (pdf, 316 kB).

Hulp en contact Veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast melden?

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112