Veiligheid Veilig uitgaan

De gemeente Utrecht vindt het belangrijk dat mensen in de stad veilig en gezellig kunnen uitgaan. Hier leest u hoe we het met elkaar veilig en gezellig kunnen houden.

De Binnenstad van Utrecht kent ongeveer 70 nachthorecazaken. Van club tot café, er is voor ieder wat wils. Om het voor de deur en binnen gezellig te houden hebben de meeste zaken huisregels.

De politie is op uitgaansavonden in de stad met het zogenoemde UIT-team. Dit team werkt nauw samen met horecabeveiligers en ondernemers. Mocht het nodig zijn om in te grijpen bij overlast en geweld, dan zijn zij er vroegtijdig bij.

Boete voor alcohol drinken op straat

In Utrecht mag u in een groot deel van de binnenstad geen alcohol drinken op straat. Al in de jaren ’90 van de vorige eeuw heeft de gemeenteraad dat besloten en dat geldt nu nog steeds. U mag ook geen open flessen, blikken en dergelijke alcohol bij u hebben. Hebt u dat wel? Dan riskeert u een boete van € 95 (+ € 9 administratiekosten).

Convenant Veilig Uitgaan 2016-2021

Gemeente, Politie, Openbaar Ministerie, Veiligheidsregio Utrecht (brandweer) en Koninklijke Horeca Nederland afdeling Utrecht zetten zich samen in om het uitgaansleven in Utrecht veilig en gezellig te houden. Daartoe ondertekenden zij in 2016 het Convenant Veilig Uitgaan 2016–2021 (pdf, 316 kB).

Meerderheid uitgaanders en horecaondernemers voelt zich veilig

Dat blijkt uit het Veiligheidsbelevingsonderzoek Veilig Uitgaan 2018. Naast het uitgaanspubliek zijn ook horecaondernemers van nachthorecazaken bevraagd. Zie hieronder enkele uitkomsten.

Bekijk het rapport Veiligheidsbeleving Uitgaan Binnenstad 2018 (pdf, 620 kB)

Uitgaanspubliek

  • 85% voelt zich veilig op straat
  • 93% voelt zich veilig in uitgaansgelegenheden
  • 93% is zelden of nooit slachtoffer geweest van overlast of een delict

Horecaondernemers

  • 96% had nooit of zelden schade door ernstig fysiek geweld
  • 94% had geen schade door inbraak
  • 97% had zelden (49%) of nooit (30%) onveilige situaties in de directe omgeving van het bedrijf

Hulp en contact Veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast melden?

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112