Fiets Fietsenrek aanvragen

Wilt u meer fietsenrekken in uw straat? Dan kunt hiervoor een online aanvraag doen. Als we uw aanvraag goedkeuren, wordt het fietsenrek op kosten van de gemeente geplaatst.

Let op! Vanwege de vele aanvragen is het voorlopig niet meer mogelijk om een fietsenrek aan te vragen. Houd deze pagina in de gaten voor ontwikkelingen.

Aanvragen van een fietsenrek

Jaarlijks stellen we een budget vast voor het plaatsen van fietsenrekken in de wijken. We vinden het belangrijk om fietsgebruik te stimuleren en de openbare ruimte te verbeteren. Er zijn verschillende soorten fietsenrekken. Welk soort fietsenrek we plaatsen, hangt af van de locatie.

Om te laten zien dat meer mensen uw aanvraag steunen, kunt u handtekeningen verzamelen van omwonenden en deze meesturen met uw aanvraag. Dit is niet verplicht.

Vraag een fietsenrek aan

 

Na uw aanvraag

Na uw aanvraag krijgt u van ons een ontvangstbevestiging in uw mail. Het beoordelen van een aanvraag duurt ongeveer 8 weken. Na 8 weken ontvangt u van ons bericht of het fietsenrek kan worden geplaatst. Als het fietsenrek kan worden geplaatst, dan informeren we de buurt/wijk over de plaatsing, de locatie van het nieuwe rek, en wanneer we het rek zullen plaatsen. We plaatsen het fietsenrek ongeveer 3 maanden na goedkeuring van de aanvraag.

Beoordeling van uw aanvraag

Vrouw stalt haar fiets bij de Dom

Om te beoordelen of een fietsenrek kan worden geplaatst, kijken we onder andere naar:

  • de juistheid van de gegevens in de aanvraag
  • het Parkeerbeleid van de gemeente Utrecht indien het voor het plaatsen van het fietsenrek nodig is een parkeerplaats op te heffen
  • de verkeersveiligheid: blijft de straat overzichtelijk, bereikbaar voor nood en hulpdiensten, enzovoort
  • de toegankelijkheid en gebruik van het voetpad
  • eventuele ondergrondse belemmeringen ( bijvoorbeeld kabels en leidingen, funderingen boomwortels kunnen het plaatsen van een fietsenrek belemmeren
  • sociale veiligheid
  • het nog beschikbare budget
  • de parkeerdruk in de wijk, met andere woorden: is er een probleem met het parkeren van fietsen op de straat in de wijk of buurt?
  • of de woningen in de buurt beschikken over een eigen berging, tuin, garage waar de fiets gestald kan worden.