Fiets Winnend gedicht voor de grootste fietsenstalling ter wereld

Winnend fietsgedicht

EVENWICHT – door Hanz Mirck


doe straks je ogen dicht en je vindt mij

terug tussen rijen vol vertrouwen 

denken is fietsen zonder te zweven

en fietsen zweven zonder denken 

doe zacht: dromend van onze lichte weg

wacht ik op onze klik

De opening van fietsenstalling Stationsplein bij station Utrecht Centraal was aanleiding voor de oproep om een fietsgedicht in te sturen. We hebben ruim 300 leuke gedichten ontvangen. De selectie is anoniem voorgelegd aan oud-stadsdichter Ingmar Heytze.

Ingmar Heytze zei over het winnende gedicht:

“Dit gedicht vind ik lief en tegelijk slim. Het gaat om mijn fiets, want dat is de ‘ik’ die in dit gedicht liefdevol tegen je spreekt. Voeg daarbij het universele gevoel dat iedereen wel eens heeft gehad in een fietsenstalling - met gesloten ogen reconstrueren waar je het ding gelaten hebt - de wijsgerige stellingen over fietsen en denken en het wachten op de klik van het slot, de relatie tussen mens en fiets die toch ook een soort liefdesrelatie is en je hebt een gedicht dat ik graag op de muur van de grootste fietsenstalling van de wereld zou zien.”

De winnaar heeft het gedicht voorgedragen tijdens de officiële opening op 19 augustus. Vanaf dinsdag 20 augustus kunt u het winnende gedicht zien in de Stationspleinstalling.

Tweede prijs

Door: Jelle Pieters

Wat een aandoenlijk en troostend gezicht

Banden en trappers ontdaan van hun plicht

Ritmisch in rekken en rijen gestapeld

Als een uit ijzer verrijzend gedicht

Ingmar Heytze:

“Dit is een perfect rijmend en lopend kwatrijn, overduidelijk geschreven door een dichter die weet wat hij doet. Het zou niet moeilijk zijn om dit gedicht gewoon te laten winnen, want het is technisch met afstand het sterkste dat er bij zat en de slotregel is er een om in te lijsten -  maar ik struikel over ‘aandoenlijk’ en ’troostrijk’ in de eerste zin (daarbij denk ik: dat maak ik zelf wel uit). Daar komt bij: die emotie is leuk bedacht, maar wie daar rondsjouwt op zoek naar een plekje is helemaal niet ontroerd of getroost door rekken vol fietsen, die loopt te balen dat zijn eigen fiets er nergens bij kan. “

Derde prijs

Door: Rick Harderwijk

Lange banen

Rijen rekken

Vier seizoenen

Droge plekken

Fietsen stallen

En vertrekken

Ingmar Heytze:

“Het heeft een mooie, Rotterdams aandoende zakelijkheid, die goed past bij de sterk veranderende stad. De heldere, concrete beelden en het staccato maken het zeer geschikt voor in de fietsenstalling, maar het is naar mijn smaak nét iets te veel ‘wat het is’. Een gedicht dat ook iets te raden overlaat, gaat misschien wat meer groeien in het hoofd van de passant. Desalniettemin: een zeer verdiende derde plaats.”

Uw mening