Fiets Fietsnieuws

fietsers

Betonprijs 2017 voor Stationspleinstalling

17-11-2017 | De grootste fietsenstalling van Nederland, bij het Station Utrecht Centraal, heeft de Betonprijs 2017 gewonnen. We zijn trots op deze prijs, samen met de vele partners die meehielpen bij het ontwerp en de bouw.

Uit het juryrapport: "Van stalling in de stad naar stad in de stalling. Het aanbrengen van fietsenstallingen rondom OV-infrastructuur vormt een steeds grotere opgave. Vanwege de beperkte ruimte rondom de knooppunten worden deze stallingen deels ondergronds, en in dit geval onderpleins, aangebracht. De jury heeft grote bewondering voor de wijze waarop de onderpleinse ruimte onderdeel uitmaakt van de openbare ruimte."

Stationsfietsenstalling van binnenuit gezien. Betonnenpaal in de fietsenstalling.

Doorfietsen van Overvecht naar Utrecht Science Park

17-11-2017 | Vanaf het voorjaar 2018 kan je nóg beter doorfietsen van station Overvecht naar Utrecht Science Park (Uithof). We doen het volgende:

  • verbeteren de straten op deze route stap voor stap
  • verbeteren het asfalt (op delen)
  • verbreden het fietspad
  • stellen verkeerlichten slimmer af

Op 27 november starten de werkzaamheden op de Huizingalaan en de Karel Doormanlaan. We hopen in april 2018 met de hele route klaar te zijn.

Lees meer over de planning en werkzaamheden


Binnenstad krijgt 2000 extra fietsparkeerplaatsen

15-11-2017 | In 2020 moeten de 2.000 extra fietsparkeerplaatsen in de binnenstad er zijn:

  • 1.400 extra plekken in beheerde stallingen aan de randen van het nieuwe voetgangersgebied
  • ongeveer 600 extra plekken in de openbare ruimte verspreid in de binnenstad

Nieuwe maatregelen zijn 2 extra buurtfietsenstallingen en 4 extra pop-up parkings aan het Jacobskerkhof en omgeving Domplein, Buurkerkhof en het pleintje nabij de parkeergarage Springweg. Deze moeten de piekvraag opvangen voor 350 plaatsen. Dit is een proef.

Meer vraag naar fietsparkeerplekken

In de binnenstad is een tekort van ongeveer 4.000 fietsparkeerplekken. Hier hoort het stationsgebied niet bij. Tijdens piekmomenten ligt dit aantal zelfs op 6.000. In de afgelopen jaren hebben we meer en betere stallingen gemaakt. Maar door de groei van de stad en het fietsgebruik blijft er veel vraag naar fietsparkeerplaatsen. Vooral aan de nieuwe randen het voetgangersgebied is er straks meer behoefte aan plekken.


Fietsstraat aan de Kanaalweg

27-10-2017 | De Kanaalweg wordt ter hoogte van het Cereolterrein een fietsstraat. Deze zomer is er gewerkt aan het ontwerp van de fietsstraat. De fietsstraat wordt vanaf de derde week van november (week 47) aangelegd.

Bereikbaarheid

De werkzaamheden zullen twee tot drie weken duren. Het gebied rondom de Kanaalweg is dan minder goed bereikbaar. Ook kunt u (tijdelijk) geen gebruik maken van dit deel van de Kanaalweg.


Pilot ‘Flo’ voor vaker groen licht verlengd

17-10-2017 | Flo staat sinds april aan de Amsterdamsestraatweg en heeft als doel fietsers vaker het groene verkeerslicht te laten halen. De Universiteit Utrecht heeft onderzoek gedaan naar de werking van en tevredenheid over Flo. Hieruit blijkt dat de meeste fietsers het als positief ervaren en dat zij het concept en de symbolen goed begrijpen. Er is echter nog wel een punt van aandacht: buiten de spits reageert Flo minder goed. Daarom wordt de pilot met 6 maanden verlengd.
Lees meer over Flo


Extra 1600 rekken in Stationspleinstalling

De Stationspleinstalling krijgt op 19 oktober 1600 extra plekken. En die plekken zijn nodig: de splinternieuwe stalling is populair. Sinds de opening in augustus is gewerkt om de extra rekken beschikbaar te krijgen. Wanneer het tweede deel van de stalling in 2018 opent, is er plek voor 12.500 fietsen. Utrecht heeft dan de grootste ter wereld.

Lees meer over de Stationspleinstalling


Opening fietsstraat Cremerstraat 23 september

14-09-2017 | Na enkele jaren praten, ontwerpen en uitvoeren is de fietsstraat Cremerstraat nu dan echt een feit. De officiële opening is op Burendag, 23 september 2017. Voor de fietsers tussen Utrecht Centraal en Leidsche Rijn goed nieuws: zij hebben hiermee een nog snellere en prettigere fietsroute.

Lees meer over de fietsstraat Cremerstraat


200 extra fietsklemmen Hoogh Boulandt

24-08-2017 | De gemeente ontving diverse signalen over het tekort aan fietsparkeerplaatsen in de buurt Hoogh Boulandt. Daarom zorgen we voor extra fietsklemmen. Tussen half september en begin oktober komen er 200 nieuwe fietsklemmen bij op een aantal plekken in de buurt. Op deze locaties leest u op gele borden wanneer u er uw fiets niet kunt stallen door de werkzaamheden. De fietsen die op deze locaties blijven staan verwijderen we een week van te voren.


‘Dommetjes’ in fietsparkeervakken Neude

24-08-2017 | In de fietsparkeervakken op de Neude komen 12 ‘Dommetjes’. Dit zijn rekken waar u uw fiets tegenaan kunt zetten om te voorkomen dat fietsen omvallen. De Dommetjes zijn ontworpen door kunstenaar Rosa de Vries. Het is één van de winnende ontwerpen van de ontwerpwedstrijd Het Kekke Rek.

De werkzaamheden voor het plaatsen beginnen vanaf 2 oktober. Bij de fietsparkeervakken leest u op gele borden wanneer u vakken niet kunt gebruiken door de werkzaamheden. Tijdens de werkzaamheden kunt u uw fiets bijvoorbeeld gratis stallen in de fietsenstalling Stadhuis. Alle fietsenstallingen vindt u op www.utrecht.nl/fietsenstalling.

Eerder was de bedoeling dat als proef de vakken ‘s ochtends als laad- en losplaats gebruikt konden worden. Daarom zijn er geen rekken geplaatst. Deze proef gaat niet door, zodat we alsnog fietsrekken kunnen neerzetten.


Grootste fietsenstalling van Nederland open

De ingang van de Stationspleinstalling bij het Smakkelaarsveld
Foto: CU2030.nl

08-08-2017 | Sinds maandag 7 augustus is de Stationspleinstalling open. Er is plek voor ruim 6.000 fietsen en daarmee is het de grootste fietsenstalling van Nederland.

Makkelijk de weg vinden

In de Stationspleinstalling heeft elke rij een nummer. Zo kunt u uw fiets makkelijk terugvinden. De bewegwijzering zorgt ervoor dat u makkelijk de weg vindt, bijvoorbeeld naar de perrons. Beheerders houden alles in de gaten en zorgen dat de stalling netjes blijft.

Na de zomer komen er nog borden in de nieuwe stalling waarop per rij en etage staat hoeveel plekken er nog vrij zijn. Dit staat dan ook in de ‘P-route Fiets’-app. Er komen in de stalling ook nog schermen met reisinformatie van het openbaar vervoer.

P-route

De Stationspleinstalling is onderdeel van de P-route voor fietsers in de binnenstad. U ziet via de app of via de rode borden waar alle fietsenstallingen zijn en of er plek is voor uw fiets.

Officiële opening

De officiële opening was op maandag 21 augustus. Gemeente Utrecht, NS en ProRail werken samen aan de Stationspleinstalling. De stalling werd geopend door Victor Everhardt, (wethouder Stationsgebied van de gemeente Utrecht), Heike Luiten (regiodirecteur van NS) en Kees Rutten (directeur ProRail Randstad Noord).

Lees meer over de Stationspleinstalling


Ontdek De Stijl van Rietveld en Mondriaan op de fiets

02-08-2017 | Het jaar 2017 is het jaar van De Stijl. Speciaal voor dit themajaar ontwikkelde de ANWB 2 fietsroutes. U kunt de routes gratis downloaden.

De eerste fietsroute is door de stad Utrecht. Tijdens deze route komt u langs de belangrijke plekken uit het leven van Rietveld. De tweede fietsroute is van Utrecht naar Amersfoort en terug. Tijdens deze route ziet u welke sporen De Stijl in de regio heeft achtergelaten.


Hulp en contact

Telefoon: 14 030

E-mail: fiets@utrecht.nl

Volg ons: