Fiets Fietsnieuws

fietsers

Sluiting fietsenstalling Hoog Catharijne

20-12-2017 | Op 31 januari sluit de fietsenstalling Hoog Catharijne. Dit is nodig in verband met werkzaamheden voor deel 2 van de grootste fietsenstalling ter wereld. U kunt uw fiets op andere locaties stallen. Bijvoorbeeld in de nieuwe stalling Stationsplein, Laag Catharijne, Sijpesteijn, Jaarbeursplein, De Knoop (opent eind maart) of Smakkelaarsveld.

Abonnementen

Voor abonnementhouders bestaat een verschil tussen gemeentelijke en NS fietsenstallingen. Abonnementen van de gemeente zijn niet geldig in NS stallingen en andersom. Wilt u uw abonnement van de gemeentelijke fietsenstalling Hoog Catharijne opzeggen, dan kunt u dit aangeven via dit contactformulier. Het geld van de niet gebruikte maanden van uw abonnement krijgt u terug.

Fietsen die op 31 januari 2018 nog in de stalling staan, brengen we naar het  fietsdepot van de gemeente. Informatie over openingstijden en voorwaarden vindt u op www.utrecht.nl/fietsweg.

Het komende jaar wordt in dit gebied gewerkt aan de uitbreiding van de nieuwe Stationspleinstalling. De toegang tot het station via het Moreelsepark langs het Stationsplein wordt afgesloten. Het station is tijdens de bouwperiode bereikbaar via de ingang van Hoog Catharijne aan het Moreelsepark. We verwachten dat eind 2018 het laatste deel van de Stationspleinstalling klaar is voor 12.500 plekken. Dan is deze fietsenstalling ook vanaf de zuidkant toegankelijk.

Ingang fietsenstalling Hoog Catharijne

Aansluiten op kruising met Koningsweg/Gansstraat

06-12-2017 | Het kruispunt Koningsweg/Gansstraat sluit nog niet mooi aan op de Oosterspoorbaan. In de week van 18 december passen we dit als volgt aan:

  • fietsers vanaf de Oosterspoorbaan krijgen hier voorrang
  • het kruispunt krijgt dezelfde stijl als de Oosterspoorbaan
  • de bocht vanaf de Oosterspoorbaan richting de Gansstraat wordt minder scherp

Auto's, motoren en brommers worden tijdens het werk omgeleid met borden op straat. Fietsers en voetgangers kunnen er tijdens het werk wel langs.

Lees meer over de Oosterspoorbaan


Betonprijs 2017 voor Stationspleinstalling

17-11-2017 | De grootste fietsenstalling van Nederland, bij het Station Utrecht Centraal, heeft de Betonprijs 2017 gewonnen. We zijn trots op deze prijs, samen met de vele partners die meehielpen bij het ontwerp en de bouw.

Uit het juryrapport: "Van stalling in de stad naar stad in de stalling. Het aanbrengen van fietsenstallingen rondom OV-infrastructuur vormt een steeds grotere opgave. Vanwege de beperkte ruimte rondom de knooppunten worden deze stallingen deels ondergronds, en in dit geval onderpleins, aangebracht. De jury heeft grote bewondering voor de wijze waarop de onderpleinse ruimte onderdeel uitmaakt van de openbare ruimte."

Stationsfietsenstalling van binnenuit gezien. Betonnenpaal in de fietsenstalling.

Doorfietsen van Overvecht naar Utrecht Science Park

17-11-2017 | Vanaf het voorjaar 2018 kan je nóg beter doorfietsen van station Overvecht naar Utrecht Science Park (Uithof). We doen het volgende:

  • verbeteren de straten op deze route stap voor stap
  • verbeteren het asfalt (op delen)
  • verbreden het fietspad
  • stellen verkeerlichten slimmer af

Op 27 november starten de werkzaamheden op de Huizingalaan en de Karel Doormanlaan. We hopen in april 2018 met de hele route klaar te zijn.

Lees meer over de planning en werkzaamheden


Binnenstad krijgt 2000 extra fietsparkeerplaatsen

15-11-2017 | In 2020 moeten de 2.000 extra fietsparkeerplaatsen in de binnenstad er zijn:

  • 1.400 extra plekken in beheerde stallingen aan de randen van het nieuwe voetgangersgebied
  • ongeveer 600 extra plekken in de openbare ruimte verspreid in de binnenstad

Nieuwe maatregelen zijn 2 extra buurtfietsenstallingen en 4 extra pop-up parkings aan het Jacobskerkhof en omgeving Domplein, Buurkerkhof en het pleintje nabij de parkeergarage Springweg. Deze moeten de piekvraag opvangen voor 350 plaatsen. Dit is een proef.

Meer vraag naar fietsparkeerplekken

In de binnenstad is een tekort van ongeveer 4.000 fietsparkeerplekken. Hier hoort het stationsgebied niet bij. Tijdens piekmomenten ligt dit aantal zelfs op 6.000. In de afgelopen jaren hebben we meer en betere stallingen gemaakt. Maar door de groei van de stad en het fietsgebruik blijft er veel vraag naar fietsparkeerplaatsen. Vooral aan de nieuwe randen het voetgangersgebied is er straks meer behoefte aan plekken.


Fietsstraat aan de Kanaalweg

27-10-2017 | De Kanaalweg wordt ter hoogte van het Cereolterrein een fietsstraat. Deze zomer is er gewerkt aan het ontwerp van de fietsstraat. De fietsstraat wordt vanaf de derde week van november (week 47) aangelegd.

Bereikbaarheid

De werkzaamheden zullen twee tot drie weken duren. Het gebied rondom de Kanaalweg is dan minder goed bereikbaar. Ook kunt u (tijdelijk) geen gebruik maken van dit deel van de Kanaalweg.


Hulp en contact

Telefoon: 14 030

E-mail: fiets@utrecht.nl

Volg ons: