Fiets Fietsnieuws

fietsers

Opening fietsstraat Cremerstraat 23 september

14-09-2017 | Na enkele jaren praten, ontwerpen en uitvoeren is de fietsstraat Cremerstraat nu dan echt een feit. De officiële opening is op Burendag, 23 september 2017. Voor de fietsers tussen Utrecht Centraal en Leidsche Rijn goed nieuws: zij hebben hiermee een nog snellere en prettigere fietsroute.

Lees meer over de fietsstraat Cremerstraat


Fiets Telweek van 18 tot en met 24 september

Een groep mensen op het fietspad. Opschrift: Wij tellen mee. Tel ook mee. Download de fietstel-app. De nationale Fiets Telweek.

01-09-2017 | Van 18 tot en met 24 september is de derde editie van de Fiets Telweek. De Fiets Telweek is een jaarlijks landelijk onderzoek naar fietsritten. Doe ook mee en installeer de Fiets Tel-app

Hebt u de Fiets Tel-app? Dan meten we in de Fiets Telweek de volgende gegevens van u:

  • fietssnelheid
  • tijdstip waarop u fietst
  • met hoeveel mensen tegelijk u fietst
  • knelpunten in uw fietsroute

Met alle gegevens uit de app kunnen we fietspaden en fietsroutes verbeteren. Dus als meer mensen meedoen, geeft dat betere resultaten. Dit jaar kunt u in de app op sommige routes ook aangeven wat ú van de fietsroute vindt en uw ervaring delen.

Doet u ook mee? Download dan de Fiets Tel-app via Google Play of Apple Store. U maakt dan ook nog eens kans op mooie prijzen.

Lees meer over de Fiets Telweek


200 extra fietsklemmen Hoogh Boulandt

24-08-2017 | De gemeente ontving diverse signalen over het tekort aan fietsparkeerplaatsen in de buurt Hoogh Boulandt. Daarom zorgen we voor extra fietsklemmen. Tussen half september en begin oktober komen er 200 nieuwe fietsklemmen bij op een aantal plekken in de buurt. Op deze locaties leest u op gele borden wanneer u er uw fiets niet kunt stallen door de werkzaamheden. De fietsen die op deze locaties blijven staan verwijderen we een week van te voren.


‘Dommetjes’ in fietsparkeervakken Neude

24-08-2017 | In de fietsparkeervakken op de Neude komen fietsenrekken. We plaatsen er 12 ‘Dommetjes’. Dit zijn rekken waar u uw fiets tegenaan kunt zetten. De werkzaamheden voor het plaatsen beginnen vanaf 11 september. Bij de fietsparkeervakken leest u op gele borden wanneer u vakken niet kunt gebruiken door de werkzaamheden. Tijdens de werkzaamheden kunt u uw fiets gratis stallen in de fietsenstalling Stadhuis. Alle fietsenstallingen vindt u op www.utrecht.nl/fietsenstalling.

Eerder was de bedoeling dat als proef de vakken ‘s ochtends als laad- en losplaats gebruikt konden worden. Daarom zijn er geen rekken geplaatst. Deze proef gaat niet door, zodat we alsnog fietsrekken kunnen neerzetten.


Grootste fietsenstalling van Nederland open

De ingang van de Stationspleinstalling bij het Smakkelaarsveld
Foto: CU2030.nl

08-08-2017 | Sinds maandag 7 augustus is de Stationspleinstalling open. Er is plek voor ruim 6.000 fietsen en daarmee is het de grootste fietsenstalling van Nederland.

Makkelijk de weg vinden

In de Stationspleinstalling heeft elke rij een nummer. Zo kunt u uw fiets makkelijk terugvinden. De bewegwijzering zorgt ervoor dat u makkelijk de weg vindt, bijvoorbeeld naar de perrons. Beheerders houden alles in de gaten en zorgen dat de stalling netjes blijft.

Na de zomer komen er nog borden in de nieuwe stalling waarop per rij en etage staat hoeveel plekken er nog vrij zijn. Dit staat dan ook in de ‘P-route Fiets’-app. Er komen in de stalling ook nog schermen met reisinformatie van het openbaar vervoer.

P-route

De Stationspleinstalling is onderdeel van de P-route voor fietsers in de binnenstad. U ziet via de app of via de rode borden waar alle fietsenstallingen zijn en of er plek is voor uw fiets.

Officiële opening

De officiële opening was op maandag 21 augustus. Gemeente Utrecht, NS en ProRail werken samen aan de Stationspleinstalling. De stalling werd geopend door Victor Everhardt, (wethouder Stationsgebied van de gemeente Utrecht), Heike Luiten (regiodirecteur van NS) en Kees Rutten (directeur ProRail Randstad Noord).

Lees meer over de Stationspleinstalling


Studeren in Utrecht doe je op de fiets

04-08-2017 | Op 14 augustus stroomt de stad weer vol met studenten die meedoen met de UIT-dagen. Een logische manier om de stad te ontdekken is met de fiets! Doe mee aan de quiz voor nieuwe studenten en maak kans op een echte Utrecht-fiets.
Kom alles te weten over fietsen in Utrecht


Ontdek De Stijl van Rietveld en Mondriaan op de fiets

02-08-2017 | Het jaar 2017 is het jaar van De Stijl. Speciaal voor dit themajaar ontwikkelde de ANWB 2 fietsroutes. U kunt de routes gratis downloaden.

De eerste fietsroute is door de stad Utrecht. Tijdens deze route komt u langs de belangrijke plekken uit het leven van Rietveld. De tweede fietsroute is van Utrecht naar Amersfoort en terug. Tijdens deze route ziet u welke sporen De Stijl in de regio heeft achtergelaten.


Stationspleinstalling: open vanaf 7 augustus

13-07-2017 | Het eerste deel van de grootste fietsenstalling ter wereld opent op maandag 7 augustus. Vanaf het Smakkelaarsveld fietst u er zo naar binnen. De Stationspleinstalling is dan nog niet helemaal klaar. Er is eerst plek voor 6.000 fietsen. Tot en met oktober komen er nog 1.500 plekken bij. Na de opening van het tweede deel in 2018 passen er 12.500 fietsen in en heeft Utrecht de grootste stalling ter wereld. Op www.jefietswilnooitmeeranders.nl vindt u meer informatie over de stalling.


Nog meer service vanuit fietsenstalling Zadelstraat

05-07-2017 | Het is nu mogelijk om 7 dagen per week tot middernacht een pakket op te halen in de fietsenstalling Zadelstraat. De fietsenstalling is naast een servicepunt ook een overslagpunt. Vanuit de fietsenstalling gaat PostNL zakelijke post bezorgen met 3 elektrische bakfietsen. Deze post werd voorheen met bestelauto’s bezorgd. Stiels onderzoekt ook de mogelijkheid om de boodschappen van mensen die met de fiets naar de binnenstad gaan, thuis te laten bezorgen.

Het gaat om een proef waarbij Post NL, Stiels, gemeente Utrecht en U-stal samenwerken om elkaars capaciteit zo goed mogelijk te benutten en tegelijkertijd te werken aan een aantrekkelijke en schone binnenstad. Wethouder van Hooijdonk gaf 5 juli het startsein voor de proef.


Monteurs met bakfiets in Utrechtse binnenstad

foto van cityservicebike op brug met man

16-05-2017 Monteurs van verschillende bedrijven ruilen de auto in voor een elektrische bakfiets. Het gaat om een proef in de binnenstad genaamd Cityservicebike.

Monteurs kunnen hun busje parkeren bij parkeergarage Vaartsche Rijn. Daar kunnen zij hun spullen overladen in een bakfiets. Dit plan zorgt voor:

  • minder bedrijfs- en bestelbussen in de binnenstad
  • minder CO2-uitstoot
  • betere leefbaarheid in de stad

Wethouder Lot van Hooijdonk gaf donderdag 11 mei het startsein voor de proef CityServiceBike. Coca-Cola, Douwe Egberts en KPN doen mee aan de proef.
 
Ook DHL is gestart met het afleveren van pakketjes met een zogenaamde ‘cubicycle’. Dit is een fiets op 4 wielen met een afneembare container met daarin plaats voor zo'n 100 kilo aan zendingen. PostNL start binnenkort met een soortgelijk idee.


Elektrische deelfietsen op De Wetering

Lot van Hooijdonk op witte GoBike

16-05-2017 De Gobike, een vernieuwende en elektrische fiets, krijgt een vaste plek op het bedrijventerrein De Wetering-Haarrijn. Op diverse plekken op het bedrijventerrein én op het treinstation Leidsche Rijn Centrum kunnen werknemers van dit bedrijventerrein een fiets lenen. Een gezonde én snelle manier om van huis naar werk te komen!
 
Op 11 mei in de ochtend vond De Ochtendetappe plaats op het bedrijventerrein De Wetering. Op deze bijeenkomst voor ondernemers werd  de Gobike gepresenteerd. Wethouder van verkeer, mobiliteit en duurzaamheid, Lot van Hooijdonk, trapte feestelijk af en overhandigde de fiets  aan de ondernemers.  


Oproep aan kabinet: Geef voorrang aan de fiets!

11-05-2017 | Nederlanders wonen gemiddeld 15 kilometer van hun werk. Veel mensen gaan naar hun werk met de auto. Als 10 procent daarvan voortaan de fiets pakt, zijn files verleden tijd. Dat schrijven vier wethouders, waaronder Lot van Hooijdonk, en de Fietsersbond. Zij doen een oproep aan het kabinet om voorrang te geven aan de fiets. Behalve voor minder files zorgt fietsen ook voor minder verkeerslawaai, voor minder schade aan het klimaat en voor meer ruimte in de stad.


Fietsstraat Geraniumstraat half mei klaar

20-04-2017 | Op 24 april komt er rood asfalt op de Geraniumstraat. De eerste 2 weken van mei werken we aan de kruising Amsterdamsestraatweg met de Geraniumstraat.
Half mei is de fietsstraat met oversteek klaar voor gebruik. Lees meer


Vaker het groene licht halen met Flo

10-04-2017 | Flo gaat in première in Utrecht. Flo is uw persoonlijke snelheidsadvies om vaker groen licht te halen. Langs het fietspad komt een paal die met plaatjes aangeeft of u het groene licht kunt halen door sneller of langzamer te fietsen. Het is een nieuw systeem dat we vanaf 19 april gaan uitproberen op de kruising Amsterdamsestraatweg en Marnixlaan.

Lees meer over vaker groen licht


Verkiezing Fietsstad 2018

29-03-2017| De Fietsersbond organiseert ‘Fietsstad2018’. Dit is een landelijk onderzoek naar het fietsen in eigen stad. Tot en met 31 mei kunnen fietsers hun mening geven over het fietsen in hun eigen gemeente.

Geef uw mening

Wilt u bijdragen aan een beter fietsklimaat in Utrecht en kans maken op een elektrische fiets? Vul dan de eenvoudige vragenlijst in op www.fietsstad2018.nl.

Vul de vragenlijst in


Duurzaam asfalt op eerste deel fietsstraat Cremerstraat

28-03-2017 | Het eerste deel van de fietsstraat Cremerstraat, waarmee je vanaf komende zomer snel van Utrecht Centraal naar Vleuten en Leidsche Rijn fietst, is bijna klaar.
Lees meer.


Aanpak Herenroute in 2017

17-03-2017 | In 2017 gaat de gemeente verschillende straten op de fietsroute Herenroute opknappen. De Herenroute is een fietsroute tussen station Utrecht Centraal richting Utrecht Science Park (de Uithof). De route loopt via de Mariaplaats, Springweg, Haverstraat, Hamburgerstraat en Herenstraat. Met deze route hoeven minder fietsers de drukke fietsroute over Vredenburg te gebruiken.


Pakketjes in de binnenstad bezorgd met de fiets

Twee medewerkers van de DHL laden een container op de bezorgfiets.

02-03-2017 | Er rijden vanaf nu 'cubicycles' door de Utrechtse binnenstad. Dit zijn fietsen op vier wielen met een container die los te halen is. In de container past ongeveer honderd kilo aan zendingen.

Fietsen in plaats van bestelbusjes

De fietsen rijden in plaats van 8 bestelbusjes van DHL. De pakketjes worden in een vestiging van DHL Express in de containers geplaatst. Vervolgens gaan ze met een trailer naar de rand van de stad. Daar worden ze op de fiets gezet.

Doel van de gemeente

Utrecht moedigt bedrijven aan om met slimme ideeën te komen voor het verkeer in de stad. De binnenstad blijft dan aantrekkelijk voor het groeiende aantal bezoekers en bewoners. Deze proef past bij dit doel.


Fiets levert Utrecht 250 miljoen op

17-02-2017 | Vandaag is het rapport ‘Bruto Utrechts Fietsproduct’ uitgebracht. Hierin staat dat de fiets Utrecht jaarlijks 250 miljoen euro aan maatschappelijke voordelen oplevert. Dit bedrag zou de stad kwijt zijn aan onder andere zorg, luchtkwaliteitsmaatregelen en vertragingen in het verkeer als alle fietsers de auto zouden nemen. Deze en andere uitkomsten kunt u lezen in het nieuwsblog over rapport BUF. Vanmiddag, tijdens de eerste bijeenkomst van het regionale netwerk 'Utrecht Bike Community', krijgt wethouder Lot van Hooijdonk het rapport officieel overhandigd.


Verbeteren fietsroute Predikherenstraat – Van Asch van Wijckstraat

02-02-2017 | Tot 17 maart werkt de gemeente aan de fietsroute tussen de Van Asch van Wijcksbrug en de kruising Predikherenstraat met de Voorstraat. Het werk is onderdeel van de aanpak van de hele fietsroute van Overvecht naar de binnenstad.

Wat gaat er veranderen?

De volgende maatregelen moeten het fietsen een stuk aangenamer maken:

  • Op het deel Van Asch van Wijckstraat en de Predikherenstraat vervangen we de klinkers door vlakke klinkers.
  • De Predikherenstraat richten we in als een straat voor fietsers in 2 richtingen.
  • De plateaus op de kruisingen verdwijnen.

Bereikbaarheid

Het deel van de straat waar we werken, sluiten we af voor auto’s en fietsers. De auto’s en fietsers leiden we om via borden op straat. Voetgangers kunnen er altijd langs.


Veel belangstelling voor startbijeenkomst herinrichting Voorstraat-Wittevrouwenstraat

Fietsers en voetgangers in de Voorstraat

26-01-2017 | Auto's voortaan ‘te gast’, meer ruimte voor fietsers en voetgangers en genoeg plek om fietsen te parkeren. Dat zijn de belangrijkste wensen van de ruim 100 bewoners, ondernemers, belangenbehartigers en verkeersdeelnemers die op 23 januari meepraatten over de nieuwe inrichting van de Voorstraat-Wittevrouwenstraat.  

Het gebruikersonderzoek in december 2016 liet een vergelijkbaar beeld zien. Meer dan de helft van de deelnemers gaf aan meer ruimte voor fietsers en voetgangers te willen. Bekijk alle uitkomsten van het onderzoek (pdf, 941 kB).

Op 13 maart is er weer een bijeenkomst. Dan praten we verder over mogelijke oplossingen en uitgangspunten. Meer informatie staat op de projectpagina Voorstraat en Wittevrouwenstraat.


Verwijderen onnodige fietspaaltjes in Oost en Noordoost

26-01-2017 | Op 31 januari 2017 start de gemeente met het verwijderen van een aantal fietspaaltjes in de wijken Oost en Noordoost. Dit doen we om de verkeersveiligheid voor fietsers te vergroten. Als het vriest stellen we de werkzaamheden uit. Lees meer over deze actie op de pagina Verwijderen fietspaaltjes.


Samenwerken aan veiligere oversteek Uppsalalaan

lichtsignaal met daarop een fietssymbool, een uitroepteken en twee pijlen

19-01-2016 | Gemeente Utrecht en Danone Nutricia Research werkten afgelopen jaar met succes samen aan een veiligere oversteek op de Uppsalalaan/Harvardlaan. De filosofie van het bedrijf is ‘alle ongelukken kun je voorkomen’. Met dat idee gingen zij aan de slag met de fietsveiligheid op het kruispunt voor hun gebouw. Als proef is er een slim systeem bedacht dat de fietsoversteek voor fietsers en automobilisten een stuk aangenamer en veiliger maakt. Het systeem waarschuwt automobilisten met een lichtsignaal als er fietsers over het fietspad aan de Uppsalalaan aankomen.

Innovatief en duurzaam systeem

Het signaal wordt aangestuurd door infraroodcamera’s die de fietsers zien aankomen. Met een zonnepaneel werkt het signaal overdag zelfs helemaal energieneutraal. Het kruispunt wordt ook nog eens extra verlicht door een ledlamp, aangesloten op de openbare verlichting.

Het idee is niet nieuw. Uniek zijn wel de verschillende technieken en samenwerking van verschillende partijen. Danone Nutricia Research en de gemeente investeerden beide in de installatie. Samen met de gemeente onderzocht het bedrijf hoe zijn medewerkers het fietsen rondom het bedrijf ervaren. Op basis van de ervaringen van de medewerkers is het nieuwe systeem bedacht. De medewerkers gaan het systeem ook evalueren.


Utrecht doet mee aan internationaal fietscongres Velo-city

logo velo city 2017

13-01-2017 | Velo-city het grootste fietscongres ter wereld vindt dit jaar plaats van dinsdag 13 juni tot en met vrijdag 16 juni in de regio Arnhem-Nijmegen. Bij Velo-city delen onder andere bedrijven en overheden ervaring en kennis op het gebied van fietsbeleid. Utrecht mag daar als echte fietsstad natuurlijk niet ontbreken. Naast een inhoudelijke bijdrage tijdens het congres organiseren we zaterdag 17 juni een 'post-programma' voor de deelnemers aan Velo-city: Ervaar de bruisende sfeer in fietsstad Utrecht.

Op www.velo-city2017.com vindt u meer informatie over het congres.


Hulp en contact

Telefoon: 14 030

E-mail: fiets@utrecht.nl

Volg ons: