Fiets Fietsnieuws

fietsers

Proef met deelfietsen in Utrecht

wethouder Lot van Hooijdonk en twee partners van de proef laten de oranje deelfiets zien

11-12-2018 | In het voorjaar van 2019 start een proef met deelfietsen in Utrecht. Er komen ongeveer 700 fietsen. Iedereen kan de deelfietsen huren via een app. Met de proef willen we kijken hoe de deelfiets kan helpen om de stad gezonder en beter bereikbaar te maken. Het gaat vooral om een betere bereikbaarheid van het Utrecht Science Park. De gemeente doet het onderzoek samen met Universiteit Utrecht en Hogeschool Windesheim. De fietsen zijn van het Deense bedrijf Donkey Republic.

 


Fietsroute Overvecht – Utrecht Science Park verbeterd

Er zijn diverse verbeteringen aangebracht om de route Overvecht naar Utrecht Science Park comfortabel, veilig en snel te maken. Zo is de Karel Doormanlaan een fietsstraat, heeft de Mr Tripkade rood asfalt, is de Pieter Nieuwlandstraat prettiger ingericht met groen en drempels, en is er een extra oversteek bij de Adriaen Beijerkade gemaakt met kortere wachttijden voor fietsers. Ook de Huizingalaan is een fietsstraat en er zijn 5 extra bomen geplaatst.

Bekijk de route Overvecht - Utrecht Science Park op de kaart (pdf, 4,7 MB)


Maliesingel, Malieblad en Maliebaan

De afgelopen maanden hebben we de Maliesingel opnieuw ingericht. Het resultaat: een brede stoep, een wandelpad langs de singel, nieuwe fietsstroken en een nieuwe, smalle rijbaan. In november planten we het groen en vier extra bomen.

Om de twee delen van de Maliesingel op een goede manier met elkaar te verbinden, is nu het Malieblad aan de beurt. Er ligt een ontwerp voor de herinrichting. We horen graag wat u hiervan vindt. U kunt dit nog tot 12 december laten weten via maliebaan@utrecht.nl.

Later volgt de Maliebaan. Er zijn hiervoor 4 varianten onderzocht. In de komende maanden neemt de gemeenteraad hierover een besluit.

Lees meer over het Malieblad en de Maliebaan


Proef Vismarkt stimuleert fietsers af te stappen bij drukte

29-10-2018 | Op donderdag 1 november worden 2 camera’s opgehangen en een tijdelijk ledscherm geplaatst op de Vismarkt. De camera’s tellen het aantal fietsers en voetgangers. Als het druk is toont het ledscherm de boodschap of fietsers willen afstappen. De proef duurt tot en met 15 november.

Vanuit privacyredenen worden de camerabeelden anoniem gemaakt en niet bewaard.

Lees meer over deze proef en wat wij met de gegevens doen

Evaluatie

Sinds mei 2018 is het voetgangersgebied in de binnenstad groter geworden. Wij onderzoeken of deze uitbreiding goed bevallen is. Deze evaluatie bestaat uit tellingen van voetgangers en fietsers en een enquête onder gebruikers van het voetgangersgebied. Ook de uitkomsten van de proef op de Vismarkt worden hierin meegenomen Het eerste kwartaal van 2019 is de evaluatie klaar. 


Elektrische verwarming voor Dafne Schippersbrug

05-10-2018 | Van 18 oktober tot en met 5 november maken we Dafne Schippersbrug winterklaar. Daarom is de Dafne Schippersbrug deze periode afgesloten. Vorige winter waren er meerdere valpartijen van fietsers op de brug, vooral bij de haakse bocht boven het schooldak. Wij willen dit jaar de kans op valpartijen zo klein mogelijk houden. Daarom brengen we op het fiets- en voetpad elektrische verwarming in het wegdek aan. Fietsers en voetgangers kunnen de omleidingsroutes op straat volgen en de Hoge Weidebrug en De Meernbrug gebruiken als alternatief.

Onderzoek naar glad wegdek

Uit onderzoek bleek dat het wegdek stroef genoeg is, maar dat de strepen op het wegdek toch glad werden in de winter. Dat komt niet alleen door een lage temperatuur, maar heeft ook te maken met windrichting en vochtigheid. Daardoor is het lastig te bepalen wanneer er precies gestrooid moet worden.


P-route fiets uitgegroeid tot verwijssysteem voor 16.000 fietsparkeerplekken

03-10-2018 | Sinds de introductie in 2015, hebben we de P-route voor fietsers flink uitgebreid en verbeterd. De digitale borden langs de fietspaden in en om het centrum wijzen fietsers inmiddels naar 16 stallingen met in totaal plek voor zo’n 16.000 fietsen. Om de stallingen nóg beter vindbaar te maken plaatsen we de komende weken extra ‘gewone’ borden met bewegwijzering.

Utrecht was in 2015 de eerste stad ter wereld een P-route voor fietsers. De P-route fiets heeft zijn nut wel bewezen. Er zijn steeds meer fietsers die de gegevens op de borden gebruiken om een fietsenstalling te kiezen. Bovendien is de bezetting van de stallingen tussen 2015 en 2018 gemiddeld bijna 15% gestegen. En dat is niet de enige informatie die we kunnen halen uit het systeem. Het levert een hoop (open) data op. Bijvoorbeeld over de drukste momenten van een stalling.

Bekijk de feiten & cijfers en de resultaten van een evaluatieonderzoek (pdf, 5,5 MB)


Verwijderen openbare fietsenstalling Willemsviaduct

07-09-2018 | Vanaf maandag 1 oktober halen we alle fietsen weg uit de fietsenstalling op het Willemsviaduct. De fietsenstalling gaat weg om te kunnen werken aan de aanleg van de singel: straks stroomt er water op deze plek.

Haal uw fiets weg voor 1 oktober

Fietsen die vóór 1 oktober niet uit de rekken zijn gehaald, brengen we naar het Fietspunt. U hebt dan nog 2 maanden de tijd uw fiets op te halen. U krijgt uw fiets mee op vertoon van een passende fietssleutel en een identiteitsbewijs.

Fietsenstallingen in de buurt

Onbewaakte fietsenstallingen:

  • Smakkelaarsveld
  • bij de ingang van de Van Sijpesteijntunnel

Bewaakte fietsenstallingen, 1e 24 uur gratis:

  • Stationsplein
  • Laag Catharijne
  • Knoop (net aan de andere kant van de Moreelsebrug, waar u overheen mag fietsen)

442 extra fietsplekken bij Station Overvecht

12-07-2018 | Eind 2018 maken we maar liefst 442 extra plekken voor uw fiets bij Station Overvecht. De uitbreiding komt aan de Tuindorpkant, tussen het spoor en de Albrecht Thaerlaan. We plaatsen 2-laags rekken en flink wat nieuwe leibomen.

Bekijk het ontwerp en geef uw mening over soort leibomen


900 extra plekken in Jaarbeurspleinstalling

12-07-2018 | De extra plekken vindt u in de nieuwe stalling van het WTC die verbonden is aan de bestaande stalling Jaarbeursplein. Volg in de stalling Jaarbeursplein de bordjes WTC naar de tweede verdieping. Ook op deze extra plekken kunt u elke 24 uur gratis stallen en checkt u in- en uit met je OV-chipkaart.
Meer over de Jaarbeurspleinstalling

P-route Fiets

De 900 rekken zijn ook aangesloten op de P-route Fiets, het digitale verwijssysteem waardoor u op de straatborden of via de app kunt zien hoeveel plekken in de fietsenstallingen vrij zijn.

22.000 nieuwe fietsparkeerplaatsen

Deze nieuwe fietsenstalling WTC is onderdeel van de 22.000 nieuwe fietsparkeerplaatsen die er in de buurt van Utrecht Centraal bij komen. De plekken zijn verspreid over 5 grote stallingen, aan de Jaarbeurs- en centrumkant van Utrecht Centraal.