Fiets Ervaar de bruisende sfeer in fietsstad Utrecht

Post-programma Utrecht bij Velo-city 2017

Van dinsdag 13 juni tot en met vrijdag 16 juni vindt het grootste internationale fietscongres ter wereld plaats in de regio Arnhem-Nijmegen: Velo-city 2017. Als echte fietsstad is Utrecht daar natuurlijk bij. Op zaterdag 17 juni organiseren we voor de deelnemers van Velo-city het 'post-programma' 'Ervaar de bruisende sfeer in fietsstad Utrecht'.

Jaarbeursfietsstalling
Jaarbeursstalling
Muntbrug
Muntbrug

Zaterdag 17 juni, 10.30 - 18.00 uur

In het kort

Op deze inspirerende dag nemen wij u mee op pad langs een aantal hoogtepunten uit het programma Utrecht Fietst:

  • de langste fietsstraat van Nederland 
  • de grootste fietsenstalling van de wereld 
  • kennismaking met ’s werelds eerste innovatie digitale parkeersysteem voor fietsers: P-route fiets 
  • de Dafne Schippersbrug met een uniek ontwerp: het fietspad van de brug loopt over het dak van een basisschool

Programma

10.30 – 13.00 uur: fietstocht

Tijdens deze fietstocht staan de zogeheten snelfietsroutes centraal. Dit zijn snelle, veilige, gemakkelijke routes om het stadscentrum heen. Tijdens de tocht laten we u praktijkvoorbeelden zien van het fietsbeleid in Utrecht, met tussendoor uiteraard een aantal stops en voldoende ruimte om vragen te stellen.
We komen langs de snelfietsroute van Nieuwegein naar Maarssen en staan ook stil bij de langste fietsstraat van Nederland (6 km), waar de spanning tussen stedelijk versus lokaal belang zichtbaar werd. We vervolgen de route tot we aankomen bij de Dafne Schippersbrug. De totstandkoming van deze brug is een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen lokale overheid en – in dit geval – een school. Deze fietsbrug wordt geroemd voor het unieke ontwerp over het dak van een basisschool heen en creëert een snelle fietsroute richting het centrum van de stad. Tot slot fietst u over de gele fietsbrug terug naar het stadscentrum. U komt uit bij FLO, het eerste persoonlijke fietsverkeerslicht ter wereld.

13.15 - 14.45 uur: interactieve lunch

We verenigen het nuttige met het aangename tijdens de interactieve lunch. Tijdens de lunch worden presentaties verzorgd door de provincie Utrecht, de Fietsersbond en de gemeente. De Fietsersbond staat stil bij zijn ontstaan en geschiedenis als belangenbehartiger, de gemeente en provincie spreken over hun fietsbeleid.

14.45 – 17.00 uur: bezoek aan de stationspleinstalling

De middag staat volledig in het teken van fietsparkeren. U brengt een bezoek aan de grootste fietsenstalling ter wereld: de stationspleinstalling. Het eerste deel gaat in augustus open. Bekijk alvast een sneakpreview of lees de informatie op CU2030. Ook maakt u kennis met de P-route fiets. Dit is een nieuw digitaal systeem dat fietsers naar vrije plekken in de dichtstbijzijnde fietsenstallingen wijst. Utrecht is de eerste stad ter wereld die gebruik maakt van zo'n systeem.

De dag wordt afgesloten met een borrel in café het Gegeven Paard.