Fiets Proef met deelfietsen

Utrecht doet een proef met deelfietsen: het living lab deelfietsen. We willen weten of deelfietsen een bijdrage leveren aan een gezonde en bereikbare stad. De proef duurt 2 jaar. De 700 fietsen zijn te vinden in het Utrecht Science Park, in de binnenstad, gemeentelijke fietsenstallingen en bij treinstations in Utrecht, Bunnik, De Bilt en Zeist.

Bord bij parkeerplekken

Parkeerplekken voor deelfietsen herkent u aan een wit-groen bord met daarop ‘deelfiets’. Die staan op plekken waar veel deelfietsen nodig zijn, zoals bij treinstations. We vragen fietsers om daar geen andere fietsen neer te zetten.

Regels

Er zijn geen regels om andere fietsen op deelfietsparkeerplekken weg te halen. We controleren of de deelfietsparkeerplekken niet voor overlast zorgen. Als de deelfietsen goed worden gebruikt en er geen overlast is, houden we de deelfietsparkeerplekken. Als dat niet zo kunnen we ze juist weer weghalen. 

Gebruik deelfietsen

Het Deense bedrijf Donkey Republic is verantwoordelijk voor het plaatsen en beheren van de oranje deelfietsen. Je kunt de fietsen met de Donkey Republic app gebruiken. Op de app kun je zien waar de fietsen staan. Deelfietsen verschillen van huurfietsen omdat je een deelfiets flexibel kunt inleveren en je niet gebonden bent aan 1 specifieke fiets.

Download de app op de website van Donkey Republic

Hubs

Deelfietsen kunnen weinig gebruikte privéfietsen vervangen. Zo kunnen ze fietsparkeerruimte besparen. Eerst komen er wel fietsen bij.
We houden goed in de gaten dat de fietsen geen overlast veroorzaken. Het systeem ‘hubs’ van Donkey Republic helpt daarbij. Hubs zijn virtuele plekken die gebruikmaken van reguliere fietsparkeerplaatsen. De hubs zie je alleen op de app. Fietsen mogen alleen daar worden neergezet. De hubs zijn in goed overleg gepland. Zo nodig kunnen ze snel en eenvoudig verplaatst, verwijderd of bijgemaakt worden. Als er toch overlast ontstaat, dan nemen we contact op met Donkey Republic. Dit kunt u ook altijd zelf doen via telefoonnummer 085 - 8885646 of via e-mailadres support@donkeyrepublic.com.

Living Lab

Een living lab is een proeftuin, een levend laboratorium. Utrecht is de proeftuin. Al doende leren we. We willen duurzame mobiliteit stimuleren en de drukke OV-verbinding naar het Utrecht Science Park ontlasten. We willen weten wat de beste manier is om dit systeem toe te passen. Dit doen we samen met Universiteit Utrecht, Hogeschool Windesheim en de marktpartij Donkey Republic. Verder werken we in de proef samen met NS, ProRail, de gemeenten Bunnik, De Bilt en Zeist en verschillende organisaties op het Utrecht Science Park. Het praktijkonderzoek is onderdeel van het landelijke onderzoeksprogramma 'Smart Cycling Futures'. Doel van dit programma is om op een vernieuwende manier fietsgebruik te vergroten.

Uw mening