Openbaar vervoer Busbaan Dichterswijk

Op de Dr. M.A. Tellegenlaan en de Van Zijstweg leggen we de busbaan Dichterswijk aan. Hiermee verbeteren we het openbaar vervoer in de stad.

Wat doen we en waarom?

Utrecht is een populaire stad om te wonen, werken en bezoeken. De stad groeit en er is steeds meer verkeer. De gemeente wil dat Utrecht bereikbaar, aantrekkelijk en gezond blijft. We willen daarom het openbaar vervoer een aantrekkelijker alternatief maken voor de auto. De busbaan Dichterswijk is onderdeel van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)-netwerk. Zo wordt reizen met het openbaar vervoer sneller, betrouwbaarder en prettiger.

In het voorjaar van 2019 zijn langs de rijbaan kabels en leidingen verlegd en worden bomen gekapt en verplant. Door deze werkzaamheden eerder al uit te voeren wordt de duur van de herinrichting en de mogelijke overlast korter.

In het najaar van 2019 starten we met de aanleg van de busbaan.

Hoe ziet het ontwerp er uit?

  • In het midden is een busbaan van beton (2 richtingen), daarnaast 1 rijstrook voor auto’s per rijrichting van zwart asfalt en een (tweerichtingen) fietspad van rood asfalt en een voetpad van betontegels.
  • Goede en veilige oversteekplekken voor fiets en voetganger.
  • Tussen de rijbaan en het fietspad komt een berm met 3 verschillende soorten lindebomen, verschillende grassoorten en vaste planten. Als de busbaan klaar is staan er meer dan 130 nieuwe bomen langs de weg.
  • De maximumsnelheid wordt 30 kilometer per uur voor auto én bus.
  • De hovenierswoning blijft staan.
  • De Nelson Mandelabrug wordt breder met aan beide kanten een fietspad.
  • Bij de Kanaalweg komt een fietsonderdoorgang onder de Nelson Mandelabrug door.

Bekijk het Ontwerp Van Zijstweg busbaan Dichterswijk (pdf, 4 MB)

Werkzaamheden

  • Vanaf 2 september verleggen we kabels en leidingen. We sluiten dan de Kanaalweg vanaf Villa Jongerius af voor al het verkeer. Fietsers worden omgeleid. Zie ook: afsluiting kanaalweg.
  • Vanaf 2 september verleggen we ook kabels en leidingen aan de andere kant van de Kanaalweg. Dit doen we als voorbereiding op de aanleg van de fietsonderdoorgang en expeditiebrug van de Jaarbeurs. Die gaat tegelijk in uitvoering. Op het parkeerterrein van de Jaarbeurs komt een fietspad dat aansluit op het huidige fietspad op de Dr. M.A. Tellegenlaan. Dit levert geen vertraging op voor fietsers.

Het aanleggen van de busbaan start in november en duurt een jaar. Op dit moment werken we aan het verkeersplan. We informeren omwonenden als het zover is.

Omleiding bussen

Tijdens de aanleg van de busbaan is er tijdelijk een omleiding voor bussen. Bussen die via de Dr. M.A. Tellegenlaan/Van Zijstweg en Valeriusbaan naar Centraal Station rijden worden omgeleid via het Anne Frankplein – Balijelaan - Vondellaan – Dichtersbaan.

Deze omleiding werd eerder al gebruikt vanwege de werkzaamheden op het kruispunt Croeselaan/Van Zijstweg. De ervaringen van de afgelopen busomleiding worden gebruikt om de overlast te beperken. Voor deze omleiding is een omgevingsvergunning verleend. Dit is nodig omdat tijdelijk van het bestemmingsplan afgeweken wordt.

Planning werkzaamheden

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
voorjaar 2019werkzaamheden kabels en leidingen, kappen en verplanten van bomen
eind 2019start aanleg van de busbaan
najaar 2020busbaan in gebruik. Daarna werken we nog enkele maanden aan de fietsonderdoorgang onder de Nelson Mandelabrug

Op de hoogte blijven

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief via busbaandichterswijk@utrecht.nl.

Hulp en contact Busbaan Dichterswijk

Telefoon

14 030

E-mail

busbaandichterswijk@utrecht.nl

Uw mening