Openbaar vervoer Busbaan Dichterswijk

Op de Dr. M.A. Tellegenlaan en de Van Zijstweg is de busbaan Dichterswijk aangelegd. Hiermee verbeteren we het openbaar vervoer in de stad.

Wat hebben we gedaan en waarom?

De gemeente wil dat Utrecht bereikbaar, aantrekkelijk en gezond blijft. We willen daarom het openbaar vervoer een aantrekkelijker alternatief maken voor de auto. De busbaan Dichterswijk is onderdeel van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)-netwerk. Zo wordt reizen met het openbaar vervoer sneller, betrouwbaarder en prettiger.

Busbaan Dichterswijk in gebruik

Vanaf begin november is de busbaan Dichterswijk op de Dr. M.A. Tellegenlaan en de Van Zijstweg in gebruik. De nieuwe inrichting bestaat uit:

  • bomenlaan met een busbaan in het midden en aan weerszijden een rijstrook voor auto’s, een tweerichtingen fietspad van rood asfalt en een voetpad
  • goede en veilige oversteekplekken voor fiets en voetganger
  • maximumsnelheid is 30 kilometer per uur voor auto en bus
  • groene bermen tussen de rijbaan en het fietspad, met in totaal 120 bomen
  • verbrede Nelson Mandelabrug, uitgebreid met fiets- en voetgangersdekken
  • nieuwe inrichting kruisingen van de Overste den Oudenlaan, Dr. M.A. Tellegenlaan, Van Zijstweg en een klein gedeelte van de Croeselaan

Fietsonderdoorgang Nelson Mandelabrug is in gebruik

Vanaf 1 december is ook de fietsonderdoorgang onder de Nelson Mandelabrug klaar. Fietsers kunnen dus weer gebruik maken van de Kanaalweg. De fietsonderdoorgang is belangrijk als snelle fietsverbinding van het Stationsgebied en centrum met de nieuwe Merwedekanaalzone en Nieuwegein.

Wij werken nog aan de kademuur aan de kant van Villa Jongerius. Het fietspad naast de onderdoorgang bovenlangs blijft aan deze zijde nog afgesloten tot het eind maart 2021. Fietsers die gebruikmaken van de onderdoorgang, fietsen tot die tijd nog een klein stukje om via de andere kant waar de expeditiebrug van de Jaarbeurs in aanbouw is.

Nieuwsgierig hoe de kersverse onderdoorgang eruitziet? Bekijk de video hieronder.

Video Busbaan Dichterswijk open

Planning
WanneerWat
Eind eerste kwartaal 2021Fietspad op de Kanaalweg bovenlangs voor de Villa Jongerius open
Zomer 2021Nieuwe toegang tot parkeerterrein van de Jaarbeurs af

Video Voortgang busbaan Dichterswijk

Op de hoogte blijven

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief via busbaandichterswijk@utrecht.nl.

Hulp en contact Busbaan Dichterswijk

Telefoon

14 030

E-mail

busbaandichterswijk@utrecht.nl