Taxi Taxikeurmerk-examen

Het examen

Als u al een Utrechtse taxivergunning hebt dan krijgt u, voordat de vergunning verloopt, van de gemeente bericht over verlenging van de vergunning. U hoeft geen volledig examen af te leggen, maar een deel examen. We stemmen met de branche nog af hoe we toetsen of een chauffeur nog voldoet aan de kwaliteitsregels Taxivervoer. Dit kan bijvoorbeeld een verplichte training zijn of alleen een mondelinge toets.
De examens worden afgenomen door een onafhankelijke en professionele organisatie. Op dit moment is dat TA Nederland uit Tilburg.

Werkboek Taxikeurmerk

Alle informatie over het taxikeurmerk-examen staat in het Werkboek Utrechts Taxikeurmerk (pdf, 495 kB). Zo kunt u zich goed voorbereiden op de Utrechtse taxiregels en op het schriftelijke en mondelinge examen. Veel van de toetsvragen staan in dit werkboek.

Taxivergunning Utrecht aanvragen  De gemeente plant een examen voor u in.

Ook over de Utrechtse Taxiverordening kunnen vragen gesteld worden bij het examen.

Vergunning (het keurmerk)

De Utrechtse taxivergunning heeft voortaan een geldigheid van 5 jaar. Dat betekent dat iedere chauffeur na 5 jaar opnieuw een vergunning moet aanvragen. Doordat iedere chauffeur na 5 jaar opnieuw getoetst wordt, zorgen we dat de kwaliteit van het taxivervoer op peil blijft. Voor chauffeurs die nu al een Utrechtse taxivergunning (het keurmerk) hebben geldt dat de huidige vergunning nog 2 jaar geldig is. U hoeft dus pas in 2020 een nieuwe aan te vragen.
Taxivergunning Utrecht aanvragen

De kosten zijn lager

Met de nieuwe verordening vallen de totale kosten voor u als chauffeur lager uit. De jaarlijkse contributie van € 300 die u aan de STKU betaalde, valt weg. Ook vervalt de keuring voor de auto. Wel worden de legeskosten voor aanvraag van een Utrechtse taxivergunning verhoogd naar € 238 (1 x per 5 jaar). De kosten voor een volledig examen bedragen € 180. De kosten voor een deelexamen bedragen € 90. Dus als u nu al een Utrechtse taxivergunning heeft dan zijn uw jaarlijkse kosten vanaf 2020 € 65,60 in plaats van € 300. Dit jaar en volgend jaar hebt u geen kosten aan het Taxikeurmerk.

Toezicht en handhaving

De gemeente zorgt voor toezicht en handhaving op de standplaatsen. Daarnaast zetten wij, net zoals voorheen, mystery guests in om de kwaliteit van het taxivervoer te monitoren.

Vragen

De gemeente coördineert alle werkzaamheden rondom de vergunningaanvraag en het keurmerkexamen. U kunt ook bij ons terecht met al uw vragen. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag telefonisch via 14 030 en via e-mail taxi@utrecht.nl bereikbaar. Als u langs wilt komen, kunt u daarvoor een afspraak maken.  

Hulp en contact Taxi

Telefoon

14 030

E-mail 

taxi@utrecht.nl