Taxi Utrechts Taxikeurmerk

Op 26 april 2018 is de nieuwe Utrechtse Taxiverordening vastgesteld door de gemeenteraad. Voor een goede uitvoering van deze verordening zijn een aantal besluiten genomen. Hieronder zetten we voor u op een rijtje wat de veranderingen zijn.

Welke veranderingen zijn er?

Keurmerkeisen

De keurmerkeisen (kwaliteitsregels taxivervoer) beschrijven aan welke eisen een taxichauffeur moet voldoen. Deze zijn ten opzichte van de vorige versie op 1 punt veranderd. De kleine wijziging is dat klanten nu kunnen pinnen of –als dat niet kan- naar een geldautomaat (op kosten van de klant) worden gereden.

Handhaving

De handhaving is volledig overgenomen door de gemeente. Voor een goede handhaving van de verordening hebben wij de sancties (straffen of boetes) vastgelegd in een handhavingsstrategie. Dit maakt duidelijk welke straf of boete iemand bij welke overtreding krijgt. Dit geldt alleen voor Utrechtse taxivergunninghouders. De taxichauffeurs in Utrecht zonder vergunning krijgen een boete van € 360 per keer dat ze op een taxiplaats worden aangetroffen. Daarnaast zetten wij, net zoals voorheen, mystery guests in om de kwaliteit van het taxivervoer te bewaken.

De Utrechtse taxivergunning

De Utrechtse taxivergunning kan door Utrechtse taxichauffeurs verkregen worden door het afleggen van een schriftelijke- en mondelinge toets. De regels voor het afleggen van de toets zijn nu vastgelegd. TA Nederland uit Tilburg, een onafhankelijke en professionele organisatie, blijft de toetsen afnemen.

De Utrechtse taxivergunning heeft voortaan een geldigheid van 5 jaar. Dat betekent dat iedere chauffeur na 5 jaar opnieuw een vergunning moet aanvragen. Doordat iedere chauffeur na 5 jaar opnieuw getoetst wordt, zorgen we dat de kwaliteit van het taxivervoer op peil blijft. Had u in 2018 al een Utrechtse taxivergunning (het keurmerk), dan is deze vergunning nog 2 jaar geldig. U hoeft dus pas in 2020 een nieuwe aan te vragen.

Examen voor huidige vergunninghouders

Alle chauffeurs die nu al een vergunning hebben zijn verplicht in de komende 2 jaar een klein examen te doen. Chauffeurs krijgen bericht wanneer zij het klein examen moeten doen. Chauffeurs die slagen voor het examen krijgen de nieuwe stamkaart (zie ook Nieuwe ramkaart).

Nieuwe raamkaart

Er is een nieuwe raamkaart met een anti-kopieerbeveiliging ontwikkeld waardoor een kwaliteitstaxi voor de klant goed herkenbaar is.

Werkboek Taxikeurmerk

Alle informatie over het taxikeurmerk-examen staat in het Werkboek Utrechts Taxikeurmerk (pdf, 495 kB). Zo kunt u zich goed voorbereiden op de Utrechtse taxiregels en op het schriftelijke en mondelinge examen. Veel van de toetsvragen staan in dit werkboek.

Lagere kosten

De kosten zijn lager, doordat de jaarlijkse contributie van € 300 aan de STKU vervalt. Ook vervalt de keuring voor de auto. Wel worden de legeskosten voor aanvraag van een Utrechtse taxivergunning verhoogd naar € 238 (1 x per 5 jaar). De kosten voor een volledig examen zijn € 180. De kosten voor een deelexamen zijn € 90. Als u nu al een Utrechtse taxivergunning hebt, dan zijn uw jaarlijkse kosten vanaf 2020: € 65,60 in plaats van € 300. In 2019 hebt u geen kosten aan het Taxikeurmerk.

Taxivergunning Utrecht aanvragen

U kunt een taxivergunning aanvragen. De gemeente plant een examen voor u in. Ook over de Utrechtse Taxiverordening kunnen vragen gesteld worden bij het examen.

Hulp en contact Taxi

Telefoon

14 030

E-mail 

taxi@utrecht.nl

Uw mening