Gloriantdreef: versmallen met lijnen op weg

Op de Gloriantdreef liggen nieuwe lijnen op de weg, waardoor de weg smaller lijkt. We hebben gekeken of de straat hierdoor veiliger wordt.

De gemeente en bewoners willen de Gloriantdreef verkeerveiliger maken. We hebben meldingen gekregen dat er hard wordt gereden. Over een paar jaar gaan we de straat opnieuw inrichten. We proberen nu een tijdelijke oplossing uit om de weg tot die tijd al veiliger te maken.

Wat hebben we gedaan?

Op 22 juni 2021 hebben we nieuwe lijnen aangebracht op het wegdek van de Gloriantdreef. Ze liggen bij de bocht voor het kruispunt met de Zamenhofdreef. Door de lijnen lijkt de weg daar smaller. Zie de 2e foto boven aan deze pagina.

We meten de rijsnelheden voor en na het aanbrengen van de nieuwe lijnen. Samen met de ervaringen van bewoners en weggebruikers krijgen we hierdoor een beeld van de resultaten. Dan weten we of de maatregel ervoor zorgt dat de gemiddelde rijsnelheid omlaag gaat en zo de verkeersveiligheid al verbetert.

Wat is het resultaat?

De auto’s rijden gemiddeld 1 à 2 km minder hard. Dit zien we in beide richtingen. Hogere snelheden komen minder vaak voor en lagere snelheden juist vaker. Dat zien we ook in de weekenden. De resultaten zijn dus positief. De bewoners die hebben gereageerd merken dit soms ook of ze zien geen verschil. Daarom laten we de lijnen liggen tot aan de nieuwe inrichting van de weg.
We hebben maar 1 nameting gedaan op maar 1 plek. We weten dus niet of auto’s hier over een tijdje nog steeds minder hard rijden. Ook weten we nog niet of dit soort lijnen ook op andere wegen gaat helpen. We gaan op zoek naar andere geschikte plekken in de stad om dit verder uit te proberen.

Wat is er al gedaan?

  • Van 7 juni tot 21 juni 2021 hebben we de snelheid van auto's gemeten in de situatie zonder de lijnen (voormeting).
  • Op 22 juni zijn de nieuwe lijnen aangelegd.
  • Op 7 juli was er een wandeling en gesprek met bewoners op locatie.
  • Tussen 28 juni en 9 juli is de snelheid van auto’s gemeten in de nieuwe situatie (nameting).
  • Tot 15 juli konden bewoners reageren door een e-mail te sturen.

Hulp en contact Gloriantdreef

Telefoon

14 030

E-mail

gloriantdreef@utrecht.nl