Verkeersprojecten Jazzsingel: geen bussluis

We leggen geen bussluis aan op de Jazzsingel. In de eerdere plannen voor Terwijde hadden we een bussluis bedacht op de hoek van de Jazzsingel en de Terwijdesingel. We hebben onderzoek gedaan of het plaatsen van een bussluis het verkeer beter verdeelt over de wijk, en de Jazzsingel minder druk maakt. Uit ons onderzoek blijkt dat een bussluis niet de oplossing is.

Onderzoek naar de bussluis

Voor het plaatsen van een bussluis is een verkeersbesluit nodig. Dit moet volgens de wet bij het nemen van verkeersmaatregelen. Daarbij hoort ook een onderzoek. We hebben onderzoek gedaan naar het autoverkeer in Terwijde:

  • We hebben verkeer geteld op verschillende plekken in Terwijde om de drukte van het verkeer  te meten.
  • We onderzochten wat het gevolg van de bussluis zou zijn op het verkeer op andere plekken in de buurt.
  • We bekeken wat het gevolg was van het autoverkeer op bijvoorbeeld geluid.

Waarom komt er geen bussluis?

Uit het onderzoek blijkt dat de bussluis het verkeer verplaatst en het drukker wordt in andere straten in Terwijde. Dit betekent dat er meer auto’s rijden door smalle woonstraten en/of langer door het woongebied. Meer mensen kunnen dan hiervan overlast ervaren. De zijstraten, zoals de Erroll Garnerstraat en Miles Davisstraat, kunnen deze drukte niet aan. Dit zorgt voor mindere veiligheid van het verkeer. Aan beide kanten van de weg staan huizen en de straten zijn smaller dan de Jazzsingel. Omdat een bussluis de drukte van het verkeer niet oplost maar verschuift, leggen we geen bussluis aan.

Bussluis op een andere plek?

We hebben ook onderzocht of een bussluis bij de kruising Jazzsingel en Rijnkennemerlaan de Jazzsingel minder druk maakt. Maar ook dit is niet de oplossing en verschuift het verkeer naar andere straten, zoals de Burt Bacharachstraat, Meredith Wilsonstraat en Louis Armstronglaan.

Drukte op de Jazzsingel

We weten dat er zorgen zijn over de drukte op de Jazzsingel. Daarom hebben we in 2020 de Jazzsingel veiliger gemaakt voor het verkeer met drempels en markeringen. We blijven de veiligheid van het verkeer hier in de gaten houden.

Hulp en contact Leidsche Rijn groeit

Telefoon

14 030

E-mail

leidscherijngroeit@utrecht.nl