Verkeersprojecten Kanaleneiland-Zuid: verkeersveiliger maken

Status project
In uitvoering

Werkzaamheden waarschijnlijk af
Oktober 2022

We willen de verkeersveiligheid in Kanaleneiland-Zuid verbeteren. Daarom onderzoeken we van 12 tot en met 25 september hoe mensen door de wijk rijden en hoeveel verkeer er rijdt.

Wat gaan we doen?

In Kanaleneiland-Zuid is veel ruimte voor verkeer: er rijden veel auto’s en er is veel sluipverkeer. Sluipverkeer is verkeer dat niet echt in de wijk hoeft te zijn. Ook zijn er regelmatig verkeersonveilige situaties door hard rijden en asociaal rijgedrag. De gemeente ziet dit graag anders en wil meer ruimte voor fietsers, wandelaars en groen. Dit is ook de wens van veel bewoners. Dat kunt u lezen in de concept Omgevingsvisie Kanaleneiland-Transwijk op de website www.utrecht.nl/omgevingsvisieket

Wat gebeurt er?

We doen onderzoek met verkeerscamera’s. We plaatsen 10 verkeerscamera’s op verschillende plekken in wijk, deze halen we na het onderzoek weer weg. De verkeerscamera’s scannen kentekens en maken daar een anonieme code van. De verkeerscamera slaat het kenteken niet op. Dat betekent dat de metingen helemaal anoniem zijn. Als dezelfde auto langs een andere verkeerscamera rijdt, dan herkent die verkeerscamera de code die bij die auto hoort. Zo slaan we de gereden routes anoniem op. En weten we na de meetperiode hoe het verkeer zich door de wijk beweegt en wat de drukste plekken zijn.

De verkeerscamera’s zijn gericht op de straat en filmen uw woning niet. Ook personen worden niet gefilmd.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kijken we waar we eventueel veranderingen moeten of kunnen aanbrengen in de wegen. We kunnen de drukkere routes met veel sluipverkeer bijvoorbeeld minder aantrekkelijk maken voor auto’s, zodat ze een andere route kiezen. Zo maken we de wijk veiliger en komt er meer ruimte voor fietsers, wandelaars en groen.

Als we situaties moeten veranderen, dan doen we dat tegelijk met andere (ver)bouwprojecten die al spelen of al gaan spelen in de wijk. Dat ziet u dan op Wat gebeurt er in wijk Zuidwest.

Planning

Het onderzoek duurt van 12 tot en met 25 september. Daarna publiceren we op deze webpagina de resultaten. We verwachten dat die er in oktober zijn.

Waar ligt het project precies?

Op het kaartje ziet u waar de verkeerscamera’s komen te staan.

Plekken camera's

  1. Rooseveltlaan, kruispunt Battutalaan
  2. Marco Pololaan, tussen Churchilllaan en Amerikalaan
  3. Amerikalaan, tussen Beneluxlaan en Livingstonelaan
  4. Marco Pololaan, tussen Afrikalaan en Jan Cornelisz. Maylaan
  5. Rooseveltlaan, kruispunt Cortezlaan
  6. Columbuslaan, kruispunt Cortezlaan
  7. Marco Pololaan, tussen Pizarrolaan en Vasco da Gamalaan
  8. Livingstonelaan, tussen Pizarrolaan en Vasco da Gamalaan
  9. Vasco da Gamalaan, kruispunt Beneluxlaan
  10. Columbuslaan, kruispunt Aziëlaan en Australiëlaan

Hulp en contact Verkeer en vervoer

Telefoon

14 030

E-mail

verkeer.en.vervoer@utrecht.nl