Verkeersprojecten Meerndijk: verkeersveiligheid verbeteren

Impressie van de Meerndijk
Impressie van de Meerndijk

Bewoners vinden het verkeer op de kruising met de Rijksstraatweg en de Zandweg onveilig. Daarom passen we de Meerndijk tussen de Van Zuylenstraat en de Rijksstraatweg aan. Begin september 2018 verwachten we dat dit klaar is.

Wat verbetert er?

We veranderen dit gedeelte in een weg met een rijbaan voor auto’s met links en rechts fietsstroken en bomen. Hiermee krijgt de Meerndijk meer dan nu een uitstraling die past bij het karakter van een dorpsstraat met maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

Meerndijk afgesloten voor doorgaand autoverkeer

De Meerndijk is van 16 juli tot begin september voor doorgaand autoverkeer afgesloten. We leiden tijdens de werkzaamheden auto’s om. Dit geven we aan met borden. Woningen en bedrijven blijven bereikbaar.

Planning werkzaamheden

Vanaf 9 juli wordt voor de huizen aan de Meerndijk 10 en 12 vervuilde grond weggehaald en vervangen door schoon zand.

Fietspad en parallelweg Rijksstraatweg

Vanaf half juli passen we de parallelweg en het fietspad aan van de Rijksstraat voor de nieuwe woningbouw van Rhenomare. De auto’s op de parallelweg leiden we een stukje voor de verkeerslichten naar de busbaan.

Verplaatsen riool

Vanaf half juli vervangen we het riool in de Meerndijk. Er liggen nu 2 riolen aan beide kanten van de weg op de plek waar bomen moeten komen. Deze riolen vervangen we door 1 riool in het midden van de weg. We pakken dit aan in 2 gedeeltes:

  1. tussen de Van Zuylenstraat en café De Don en de voormalige Jumbo: dit duurt ongeveer 3 weken
  2. tot de Rijksstraatweg: dit duurt ook ongeveer 3 weken

Kabels en leidingen

Op enkele plekken in de grond moeten ook kabels of leidingen worden vervangen of verlegd. Dit gebeurt zoveel mogelijk tegelijk met het overige werk, zodat dit zo weinig mogelijk overlast geeft.

Aanleg rijbaan

Als een deel van het riool is gelegd, wordt de rijbaan voor auto’s en fietsen aangelegd. De aanleg van de rijbaan begint bij de Van Zuylenstraat. Daarna wordt in de richting van de Rijksstraatweg gewerkt. In de laatste week van augustus krijgt het kruispunt met de Rijksstraatweg een nieuwe asfaltlaag. Begin september is de hele Meerndijk weer met de auto bereikbaar.

Omleidingen

Omleiding voor auto’s

Auto's worden via de hoofdwegen omgeleid.
Auto's vanuit het zuidelijk deel van De Meern richting Vleuten worden over de Meerndijk naar de C.H. Letschertweg (richting A12) geleid en via de Oudenrijnseweg, Langerakbaan richting Vleuten.
Auto's vanuit Leidsche Rijn en het noordelijk deel van De Meern richting de A12 worden via de route Langerakbaan, Oudenrijnseweg of via de Burgemeester Middelweerdbaan richting de A12 geleid.

Omleiding voor fietsers

Fietsers worden via de Burgemeester Taets van Amerongenlaan, Mereveldlaan en Oranjelaan naar de Meerndijk geleid.
Aan de andere kant van De Meern worden fietsers door de Ten Veldestraat, Van Zuylenstraat, Veldhuizenlaan en Nijenrodelaan naar de Meerndijk geleid.

Hulp en contact Verkeersveiligheid

Telefoon

14 030

E-mail

pmbureau@utrecht.nl