Verkeersprojecten Snelheidsadvies bij verkeerslicht voor fietsers

Met Flo haalt u vaker groen licht

U fietst op een rood verkeerslicht af. Naast het fietspad ziet u op een paal een schildpad oplichten. U gaat langzamer fietsen. Vlak voordat u bij het verkeerslicht bent, springt het op groen. Dankzij het snelheidsadvies dat u kreeg hoeft u niet voor het verkeerslicht te wachten. Ziet u een haas in plaats van een schildpad? Dan gaat u juist sneller fietsen zodat u het groene licht nog haalt.

Zo werkt ‘Flo’, een nieuw systeem dat we vanaf 19 april uitproberen op de kruising Amsterdamsestraatweg en Marnixlaan. Flo is uw persoonlijke snelheidsadvies om vaker groen licht te halen. Langs het fietspad komt een paal die met plaatjes aangeeft of u het groene licht kunt halen door sneller of langzamer te fietsen.

Hoe werkt het?

Zo’n honderd meter voor het verkeerslicht meet het systeem de snelheid waarmee u fietst. Daarna ziet u op een paal langs het fietspad een plaatje oplichten. Dit plaatje is uw persoonlijke snelheidsadvies:

  • Schildpad: Ga langzamer fietsen om groen te halen
  • Opgestoken duim: U hebt de goede snelheid om groen te halen
  • Haas: Ga sneller fietsen om groen te halen
  • Koe: U gaat het groene licht dit keer helaas niet halen

Bekijk in het filmpje hoe Flo werkt 

Bekijk het filmpje van de start van Flo in Utrecht

voorbeeldtekening, een fietser komt aan en ziet een haas op de paal, hij moet harder fietsen om groen te halen

Meer fietsplezier

Utrecht probeert verschillende manieren uit om het wachten voor fietsers aangenamer te maken of te verkorten. Het vele wachten voor verkeerslichten is de grootste frustratie onder fietsers in Utrecht. Dit is gebleken uit onderzoek van Springlab. Dit Utrechtse innovatiebureau ontwikkelde in samenwerking met Ko Hartog Elektrotechniek en de gemeente Utrecht het systeem Flo. Een eerdere versie van het systeem is eind 2015 al getest op de Kardinaal de Jongweg, onder de naam 'Light Companion, de groene golf voor fietsers’.

Met Flo hoeft u als fietser veel minder vaak te stoppen voor een verkeerslicht. Fietsen wordt fijner, met minder frustratie en met minder gevaarlijke situaties. Met andere woorden: meer plezier in het fietsen!

Hulp en contact

Telefoon: 14 030

E-mail: fiets@utrecht.nl

Volg ons: