Verkeersprojecten Snelheidsadvies bij verkeerslicht voor fietsers

'Flo’ is een systeem dat we uitproberen op de kruising Amsterdamsestraatweg en Marnixlaan. Flo is uw persoonlijke snelheidsadvies om vaker groen licht te halen. Langs het fietspad staat een paal die met plaatjes aangeeft of u het groene licht kunt halen door sneller of langzamer te fietsen.

Hoe werkt het?

Zo’n 100 meter voor het verkeerslicht meet het systeem de snelheid waarmee u fietst. Daarna ziet u op een paal langs het fietspad een plaatje oplichten. Dit plaatje is uw persoonlijke snelheidsadvies:

  • schildpad: Ga langzamer fietsen om groen te halen
  • opgestoken duim: U hebt de goede snelheid om groen te halen
  • haas: Ga sneller fietsen om groen te halen
  • koe: U gaat het groene licht dit keer helaas niet halen

Bekijk in de video hoe Flo werkt

Onderzoek naar werking ‘Flo’

De Universiteit Utrecht heeft een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de werking en tevredenheid van Flo. Hieruit blijkt dat de meeste fietsers Flo als positief ervaren en het idee erachter en de symbolen goed begrijpen. Fietsers weten beter waar ze aan toe zijn, ervaren minder een gevoel van drukte, vinden de symbolen leuk en krijgen vaker groen licht.

Wat kan er beter?

Punt om op te letten is dat soms het advies buiten de spits niet klopt. Soms haal je dan wel het groene licht maar heeft Flo dat niet aangegeven. Dat komt omdat buiten de spits het verkeerslicht inspeelt op het aanbod van verkeer om hiermee de doorstroming voor al het verkeer te verbeteren. Hiermee is het verkeerslicht dus minder goed voorspelbaar door Flo.

Vervolg

De gemeente onderzoekt het digitaliseren van verkeerslichten. Mogelijk heeft dat in de toekomst invloed om Flo beter te laten aansluiten op verkeerslichten die inspelen op het aanbod van al het verkeer. Want alleen dan kan het interessant zijn om Flo op meerdere locaties in Utrecht te plaatsen.

Meer fietsplezier

Utrecht probeert verschillende manieren uit om het wachten voor fietsers aangenamer te maken of te verkorten. Het vele wachten voor verkeerslichten is de grootste frustratie onder fietsers in Utrecht. Dit is gebleken uit onderzoek van Springlab. Dit Utrechtse innovatiebureau ontwikkelde in samenwerking met Ko Hartog Elektrotechniek en de gemeente Utrecht het systeem Flo.

Met Flo hoeft u als fietser veel minder vaak te stoppen voor een verkeerslicht. Fietsen wordt fijner, met minder frustratie en met minder gevaarlijke situaties. Met andere woorden: meer plezier in het fietsen!