Verkeersprojecten Werkzaamheden Voorstraat en Wittevrouwenstraat

Op 6 mei 2020 zijn we gestart met het opnieuw inrichten van de Voorstraat en Wittevrouwenstraat. De werkzaamheden duren ongeveer 8 maanden.

Aanpak werkzaamheden

De aannemer werkt van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 en 19.00 uur. Soms is het nodig om in de avond, nacht of weekenden te werken. Het werk start in de Voorstraat aan de kant van de Neude. Hiervoor sluiten we elke keer een stuk van de straat af.

De aannemer heeft opdracht om het werk in de Voorstraat en Wittevrouwenstraat voor half november af te krijgen, zodat de doorgaande route dan weer voor alle verkeer open is. In totaal duren de werkzaamheden ongeveer 8 maanden omdat aansluitend ook de Wijde Begijnestraat een andere inrichting krijgt.

Vertraging natuurstenen

We hebben maanden geleden de materialen besteld voor de herinrichting. Door het coronavirus kan de fabriek in China niet op tijd de natuurstenen afleveren. Deze zijn al wel per schip onderweg. We kunnen nu het gedeelte van de straat tussen de Neude en de Predikherenstraat niet bestraten en afmaken. Dat betekent dat de straat langer open ligt. Om tóch aan het einde van het jaar klaar te zijn, willen we wel doorgaan met de herinrichting van de rest van de straat. We breiden daarom het werkvak uit tot aan de Drift.
Wanneer de natuurstenen beschikbaar zijn maken we direct het gedeelte van de straat af met extra inzet van personeel.

Asfaltlaag

Het aanbrengen van de onderste lagen van het asfalt voor de Voorstraat staat gepland op 3 en 4 september. Hierna geven we dit gedeelte van het werk weer tijdelijk vrij voor verkeer. De laatste laag asfalt, de deklaag,  brengt de aannemer aan, als ook de Wittevrouwenstraat daarvoor gereed is. Dit staat gepland voor medio oktober.

Bereikbaarheid

Doorgaande fietsers, auto’s en bevoorradingsverkeer leiden we om met borden. Voetgangers kunnen altijd langs het werk lopen zodat de woningen, winkels en horecazaken in de straat bereikbaar blijven.

We verwachten dat veel fietsers de Lange Jansstraat en Nobelstraat gaan gebruiken tijdens de afsluitingen. Om fietsers ook alternatieven te bieden, bereiden we meerdere omleidingsroutes voor rondom de Voorstraat. Dat doen we via de St.- Jacobstraat en de Loeff Berchmakerstraat.

Gekleurde alternatieve fietsroutes

Begin mei begonnen we met het opnieuw inrichten van de Voorstraat en Wittevrouwenstraat. Op dit moment en de komende periode zijn er ook veel werkzaamheden in Utrecht-Oost. Veel fietsers gebruiken de Lange Jansstraat en Nobelstraat als eerste alternatief voor hun route door de Voorstraat en Wittevrouwenstraat. Maar als iedereen dat doet, wordt het te vol op deze fietspaden. Vanaf 1 juni staan er daarom gekleurde alternatieve routes op straat met meer ruimte voor elkaar.

De roze route kunt u pas in de tweede fase van de werkzaamheden in de Voorstraat gebruiken. Dit is waarschijnlijk in juli. Deze route is nu nog niet nodig, omdat fietsers via de Breedstraat kunnen rijden.

Op de kaart zijn deze routes te zien:

  • groene route: Biltstraat-Vleutenseweg
  • roze route: Westplein-Wittevrouwenstraat
  • blauwe route: Biltstraat-centraal station Utrecht, via de Brigittenstraat
  • oranje route: Utrecht centraal station-Utrecht Science park

Lees meer over de maatregelen voor fietsers in de binnenstad

Bevoorrading

Woningen, winkels en horecazaken blijven bereikbaar via looppaden aan allebei de kanten van het werkvak. Het werkvak is het deel van de straat waar de aannemer aan werkt. De bevoorrading van bedrijven kan vanaf het einde van het werkvak. Het laatste stukje moet  worden gelopen worden. De looproutes zijn geschikt voor rolcontainers. Per werkvak duren de werkzaamheden ongeveer 2 maanden, waarna het werkvak weer opschuift.

Omleidingsroutes bevoorradingsverkeer

  • Vanuit het Oosten: Kardinaal De Jongweg, Talmalaan, Draaiweg, Oudenoord, Monicabrug, Jacobstraat, Lange Viestraat, Potterstraat, Neude
  • Vanuit het Westen: Graadt van Roggeweg, Westplein, Daalsetunnel, Amsterdamsestraatweg, Weerdsingel Westzijde, Oudenoord/Monicabrug, Jacobstraat, Lange Viestraat, Potterstraat, Neude

Openbaar vervoer

Tijdens het werk aan de straat rijden er geen bussen door de Voorstraat. Meer informatie vindt u op www.u-ov.info

Fiets weg?

Voor bouwwerkzaamheden worden regelmatig fietsen verplaatst of verwijderd. Staat of stond je fiets niet op de locatie waar je hem hebt geparkeerd? Dan kan het zijn dat je fiets door de gemeente is verwijderd, omdat de fiets op een plek gestald stond waar werkzaamheden moeten worden verricht.

Verwijderde fiets ophalen

Stond je fiets in deze rekken en is hij weggehaald? Dan staat hij nu bij het Fietspunt. Dat is het fietsdepot aan de Koningin Wilhelminalaan 2A. Daar gebrachte fietsen kan je binnen 2 maanden gratis ophalen met een passende fietssleutel. De winkel van het Fietspunt is verhuisd, maar de fietsopslag niet. Bel naar 06-20515680 om een afspraak te maken als je je fiets wilt ophalen.

Planning

Bekijk de planning in grote lijnen

Wat is er al gebeurd?

Op 24 januari 2020 is de Raadsbrief Herinrichting Voorstraat-Wittevrouwenstraat gepubliceerd.

Hulp en contact Herinrichting Voorstraat en Wittevrouwenstraat