Voetganger Uitbreiden voetgangersgebied: informatie voor bewoners

Wat verandert er voor u als bewoner van de binnenstad op het moment dat het voetgangersgebied groter wordt vanaf 1 mei?

Met de auto

Wilt u als bewoner van het (huidige of toekomstige) voetgangersgebied met de auto bij uw huis komen of iets bij uw huis laten afleveren? Dan zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Gebruik de venstertijden voor laden en lossen (elke dag tussen 06.00 en 11.30 uur).
  • Een bedrijf dat iets bij uw huis komt afleveren kan dit ook doen in de extra uren waarop alleen schone auto’s het voetgangersgebied in mogen (dagelijks van 11.30 – 12.00 en 19.00 – 21.00 en; donderdag van 21.00 – 23.00). Het voertuig moet dan wel schoon zijn.
  • Maak vanaf 1 mei als bewoner gebruik van de extra uren waarop alleen schone auto’s het voetgangersgebied in mogen om te laden en lossen (dagelijks van 11.30 – 12.00 en 19.00 – 21.00 uur; donderdag van 21.00 – 23.00). U vraagt hiervoor in 2018 gratis een ontheffing aan. Deze is geldig tot en met 2024. Voor bewoners is een schone auto niet verplicht.

Is het nodig om buiten deze venstertijden met een auto bij uw huis te komen? In uitzonderlijke gevallen kunt u dan een tijdelijke ontheffing aanvragen. Dit kost € 52,50 per voertuig per dag.

Strengere controle

Let op: er wordt sinds kort strenger gecontroleerd of voertuigen die in het voetgangersgebied rijden hier wel een ontheffing voor hebben.

Adviesroutes

Als u iets wilt afleveren bij uw huis heeft u te maken met dezelfde adviesroutes en venstertijden als goederenvervoer.

Bekijk de informatie voor ondernemers en leveranciers

Met de fiets

Voor fietsers zal de uitbreiding van het voetgangersgebied even wennen zijn. Er komen onder andere ruimere tijden waarop er gefietst mag worden in het voetgangersgebied. Daardoor kunnen bewoners van het voetgangersgebied vanaf 1 mei fietsend via het voetgangersgebied naar school of werk.
Bekijk de informatie voor fietsers

Met een beperking

Fiets

Bent u afhankelijk van uw fiets om u door het voetgangersgebied te verplaatsen? Dan kunt u vanaf 2 april een ontheffing aanvragen via www.utrecht.nl/verkeersontheffing. Deze ontheffing is in 2018 gratis aan te vragen. Bij de aanvraag geeft u aan of u een schildje wilt ontvangen dat u op uw fiets bevestigt zodat u herkenbaar bent als mindervalide fietser. Deze optie is niet verplicht.

Auto

Wilt u met de auto voor uw woning afgezet worden, dan kunt u een ontheffing aanvragen. Dit kan alleen als u een gehandicaptenkaart P-passagier heeft.

Hulp en contact voetganger

Telefoon

14 030

E-mail

verkeer.en.vervoer@utrecht.nl