Voetganger Uitbreiden voetgangersgebied: informatie voor fietsers

Voor bezoekers die te voet zijn of met de auto naar de binnenstad komen, verandert er weinig. Vooral voor fietsers wordt het even wennen.

U mag vanaf 1 mei 2018 dagelijks van 18.00 tot 10.00 uur fietsen in een groot deel van het voetgangersgebied. Op dit moment mag u hier nog van 18.00 tot 6.00 uur fietsen.

Voor het uit te breiden deel (oostzijde van de Oudegracht tussen de Potterstraat en de Hamburgerstraat én de aangrenzende straten Ganzenmarkt, het Wed en de westzijde Oudegracht tussen Gaardbrug en Hamburgerbrug) blijft het van maandag tot en met vrijdag toegestaan om te fietsen. Op zaterdag en zondag mag hier alleen tussen 18.00 uur en 10.00 uur gefietst worden. Net als in de rest van het voetgangersgebied.

Rondom het voetgangersgebied is een comfortabele fietsroute. De komende jaren worden deze routes nog prettiger voor fietsers gemaakt. Aan de randen van het voetgangersgebied werken we aan extra mogelijkheden om uw fiets te parkeren, bijvoorbeeld aan de Oudegracht. Als u niet in de binnenstad hoeft te zijn, kunt u het beste via de singels fietsen.

Waar breiden we het voetgangersgebied uit en waar mag u fietsen? Bekijk de kaart.

Bij overtreding eerst een waarschuwing

U krijgt de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Dit betekent dat fietsers in de eerste periode van mei tot en met  augustus 2018 minimaal 1 waarschuwing krijgen voordat we gaan bekeuren.

Fietsers met een beperking

Bent u afhankelijk van uw fiets om u door het voetgangersgebied te verplaatsen? Dan kunt u vanaf 2 april een ontheffing aanvragen via www.utrecht.nl/verkeersontheffing. Deze ontheffing is in 2018 gratis aan te vragen. Bij de aanvraag kunt u aangeven of u een schildje wilt ontvangen dat u op uw fiets bevestigt zodat u herkenbaar bent als mindervalide fietser. Deze optie is niet verplicht.

Voor fietsers met een beperking die graag hun fiets willen stallen in het voetgangersgebied reserveren we vanaf 2 april een aantal plekken in de overdekte, gelijkvloerse fietsenstalling Zadelstraat. Dat soort plekken zijn ook beschikbaar in de Pop-up Parking op de Neude en het Vredenburg. Deze speciale plekken zijn een (tijdelijke) pilot. Na een half jaar evalueren we het gebruik en wordt besloten of ze blijven.

Hulp en contact voetganger

Telefoon

14 030

E-mail

verkeer.en.vervoer@utrecht.nl