Vrije tijd Expositie Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt

Het duurzaam maken van monumenten: het kan wel! Dat is te zien in de reizende expositie 'Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt'. U ziet wat er wel mogelijk is en hoe dat in zijn werk gaat. Ook laten we bekende Utrechtse monumenten zien die laatst duurzamer zijn gemaakt.

3.000 monumenten

De gemeente Utrecht heeft meer dan 3.000 monumenten. Het relatief hoge energieverbruik van de monumenten omlaag brengen vraagt de komende jaren extra aandacht. Zo zorgen we ervoor dat de monumenten op de toekomst voorbereid zijn. We volgen daarbij de landelijke ambitie in het Klimaatakkoord. Hierin staat dat we de CO2-uitstoot van monumenten verminderen met 40% in 2030 en 60% in 2040.

Hoe duurzamer maken?

Met kleine aanpassingen kunnen we al veel energie besparen. Zoals het jaarlijks opnieuw instellen van de CV, slim gebruik van gordijnen, het isoleren van leidingen en goede ventilatie. Maar ook het isoleren van ramen, daken en gevels en het plaatsen van zonnepanelen is vaak mogelijk. Dit kan zolang we de monumentale waarden respecteren. Het duurzaam maken van monumenten is altijd maatwerk en voor sommige ingrepen is een vergunning nodig. Het is daarom belangrijk dat eigenaren van tevoren contact opnemen met de gemeente om de verbouwplannen te bespreken. Het duurzaam maken van monumenten is altijd maatwerk. Voor sommige ingrepen is een vergunning nodig. Het is daarom belangrijk dat eigenaren eerst contact opnemen met de gemeente om de verbouwplannen te bespreken.

De expositie laat zien wat er wel mogelijk is en hoe dat in zijn werk gaat. Ook laten we enkele bekende Utrechtse monumenten zien die laatst duurzamer zijn gemaakt. En er liggen folders die monumenteneigenaren helpen om de mogelijkheden voor hun monument verder te onderzoeken. De informatie is ook interessant voor eigenaren van historische gebouwen die geen monumentale status hebben.

Wethouder Rachel Streefland:

‘Door de huidige hoge energieprijzen is het verduurzamen van monumenten voor eigenaren extra urgent geworden. Vaak wordt er gedacht dat verduurzamen niet kan vanwege de beschermde status van monumenten, terwijl er toch heel veel mogelijk is. Eigenaren die hun monument duurzaam willen maken helpen we op weg door hen beter te informeren. Deze expositie van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed laat zien dat er heel veel kan. Met eigenaren die willen verbouwen bekijken we bovendien altijd vooraf wat er mogelijk is in hun monument’.

Meer informatie:www.utrecht.nl/energiebesparingmonument

Toegang tentoonstelling

  • Gratis
  • Waar: 1e verdieping in het stadskantoor
  • Wanneer: maandag 4 juli tot en met dinsdag 30 augustus

Hulp en contact Stadskantoor podium van de stad

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

E-mail

podiumvandestad@utrecht.nl

Openingstijden

Maandag, woensdag en vrijdag: 8.00 - 18.00 uur
Dinsdag en donderdag: 8.00 - 21.00 uur