Vrije tijd Expositie ‘Op Kunstsafari door Utrecht’

In straten en parken, op werven en pleinen, overal in Utrecht staat kunst in de publieke ruimte. Deze markante gebouwen, spannende muurschilderingen, gedichten en bijzondere kunstwerken geven extra glans aan onze stad. Deze expositie neemt u mee langs beelden, architectuur, street art en poëzie.

Per windrichting ziet u de ‘Big five’ – de kunstwerken die u vast al kent – en ‘verborgen pareltjes’, kunstwerken die u misschien nog nooit zijn opgevallen.

Wat is er te zien?

 • De Utrechtse kunsthandelaar en auteur Marcel Gieling laat u bijvoorbeeld de verborgen beelden op Begraafplaats Sint Barbara ontdekken.
 • Het Utrechts Monumentenfonds én de Utrechtse tekenaars van De Inktpot tippen in de strip ‘Dwaalgids van Utrecht’ 7 monumentale panden in de binnenstad.
 • Op film kijkt u de kunstmanifestaties Call of the Mall, Public Works en The People Are The City terug. Met ook een documentaire van RAUM over de expositie SummerPlay op het Berlijnplein.
 • Kinderen kunnen in de expositie als Beeldbouwers aan de slag. Het Spoorwegmuseum vond in het depot kunstwerken die eerder in treincoupés hingen. Aanleiding voor het museum om via de presentatie “Kunst in de trein” te laten zien hoe de kunstkeuzes van de NS in bijna een eeuw veranderden.
 • En waar is het werk te vinden van de inmiddels wereldberoemde Utrechtse graffiti-kunstenaar JanIsdeMan, of: De Letters van Utrecht? Misschien herkent u de beelden in de gedichten van het Utrechts Stadsdichtersgilde?
 • Ook is een deel van het lichtkunstwerk Rebus van kunstenaar Korrie Besems te zien, bij de sloop van het Woudagebouw aan de Lange Nieuwstraat in 2017 gered door een groep inwoners. In deze expositie gaat voor het eerst sinds tientallen jaren het licht van een deel van de Rebus weer aan.

Met uw smartphone als persoonlijke gids kunt u nog meer kunst in Noord, Oost, Zuid, West en Midden ontdekken. Check in de expositie een selectie van het grote aanbod aan kunstroutes door de stad en ga op Kunstsafari door Utrecht. Daarna is uw stad nooit meer dezelfde.

  Kunstroutes

  Verspreid in de tentoonstelling vindt u van verschillende kunstroutes QR codes, hieronder de websites van deze routes:

  Een foto van uw favoriete kunstwerk in deze expositie?

  Bent u verknocht aan een kunstwerk bij u in de buurt? Stuur ons dan een foto in hoge resolutie van dat favoriete Utrechtse kunstwerk! Grote kans dat uw foto onderdeel wordt van de expositie. Uw foto is dan te bewonderen op het grote scherm in de hal van het stadskantoor.

  Hoe doet u mee?

  Zet uw naam op de foto, noem de plek in de stad en stuur de foto voor 1 maart 2020 naar podiumvandestad@utrecht.nl.
  U krijgt een persoonlijke e-mail als we uw foto ontvangen. We gebruiken de foto alleen voor deze expositie. Daarna gooien we deze weg.

  Toegang tentoonstelling

  • Gratis
  • Waar: stadskantoor
  • Wanneer: 18 september 2019 tot en met 16 april 2020

  Hulp en contact Stadskantoor podium van de stad

  Bezoekadres

  Stadsplateau 1, Utrecht

  E-mail

  podiumvandestad@utrecht.nl

  Openingstijden

  Maandag, woensdag en vrijdag: 8.00 - 18.00 uur
  Dinsdag en donderdag: 8.00 - 21.00 uur

  Uw mening