Vrije tijd Expositie Utrecht Fietst Mee!

De expositie 'Utrecht Fiets Mee!' laat de laatste fiets-ontwikkelingen in onze stad zijn. Ook zit u de culturele voorpret rondom de start van de Vuelta. Feest en fiets je ook mee?

Utrecht is een fietsstad

Elke dag rijden er ruim 125.000 fietsers via de binnenstad naar werk, school, universiteit, station en winkels. Ook de internationale wielerwereld kent Utrecht goed. Met de Giro in 2010 en de Grand Départ van de Tour de France in 2015, start op 14 augustus 2020 de Vuelta in Utrecht. Dat maakt Utrecht de enige stad ter wereld die alle grote wielerrondes heeft ontvangen! Vol trots tellen we daarom af naar de start van de 75ste editie van deze Ronde van Spanje. Ook in het stadskantoor.  

Wat is er te zien?

  • De presentatie van het Utrechts Archief laat onze rijke Utrechtse fietsgeschiedeniszijn. Met daarin natuurlijk ook de Maliebaan, het eerste fietspad van Nederland.
  • De originele racefiets van Michel Stolker uit de collectie van het Museum van Zuilen mag in deze expositie niet ontbreken. Stolker is namelijk de enige ‘Zuilenees’ ooit, die - in de jaren vijftig van de vorige eeuw - de Giro, de Tour de France én de Vuelta reed.
  • De vele fanatieke Utrechtse tourclubjes worden in de 107 dagen voor de start van de Vuelta in iedere wijk aangemoedigd. Dit doen zij met unieke vlaggen en affiches, gemaakt door 10 Utrechtse ontwerpers. Deze zogenaamde 'Fiësta Vuelta' is in zijn geheel te zien.  
  • Jongeren van Kunstwerkplaats De Vrijstaat maakten samen met de Utrechtse kunstenaar Jasper van den Boezem 'Fantasierijke zelfgemaakte objecten die door trapkracht vooruit komen'. In juli te zien.
  • Het Utrechtse bedrijf Schaalwerk maakte de aftelklok van de Vuelta, die opgebouwd is uit fietsonderdelen. Tot 21 mei te bewonderen in het stadskantoor.
  • De levensgrote Global Goal-Aftelkalender van Sanne Bloem en Eva Bullens. Op iedere kalenderpagina maakt u op creatieve wijze kennis met een ondernemend, sociaal en duurzaam initiatief uit de stad dat een verbinding heeft met de Vuelta. Deze Aftelkalender reist door de stad en komt op 18 juli in het stadskantoor.
  • Een presentatie van de nieuwste Utrechtse snelfietsroutes en fietsenstallingen maakt de expositie compleet.

Toegang tentoonstelling

  • Gratis
  • Waar: hal van het stadskantoor
  • Wanneer: woensdag 29 april tot en met donderdag 3 september

Hulp en contact Stadskantoor podium van de stad

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

E-mail

podiumvandestad@utrecht.nl

Openingstijden

Maandag, woensdag en vrijdag: 8.00 - 18.00 uur
Dinsdag en donderdag: 8.00 - 21.00 uur