Fototentoonstelling ‘Wie woont er in mijn straat?’ van Shody Careman

De Utrechtse fotograaf Shody Careman heeft zich een maand lang opgesloten in Lombok om de mensen in haar straat te leren kennen. Ze vroeg aan haar buren of ze hen mocht fotograferen op de bank. Het gaf een uniek kijkje achter de voordeur en resulteerde in de serie ‘Wie woont er in mijn straat?’. Deze portretten zijn tot 29 mei 2024 te zien op de 1e etage van het Stadskantoor.

Je ziet ze veel vaker dan je beste vrienden: de mensen in je straat. Maar fotograaf Shody Careman had van sommigen mensen geen flauw idee wie ze waren en vroeg zich af: hoe heten ze eigenlijk? Is dat nu te laat om nog te vragen? Waar hebben ze hiervoor gewoond? Wat trok ze naar deze straat? Voelen ze zich fijn in de straat waar soms zoveel verandert? Met haar camera durfde ze eindelijk op haar buren af te stappen. Het resulteerde niet alleen in deze intieme portretten, maar ook in meer begrip voor elkaar.

Uit eigen bubbel stappen

Over haar project vertelt Careman: “De buren die, net als ik, een jong gezin hebben kende ik wel. Maar ik vond het voor dit project belangrijk om uit mijn eigen bubbel te stappen. Deze straat is in alle vormen divers. Zo wonen er mensen van verschillende leeftijden. De één woont er al ruim 40 jaar, terwijl de ander pas net hierheen is verhuisd. Van jonge gezinnen tot pensionado’s, van expats tot studenten. En alles daartussenin. Ook leven er mensen met verschillende afkomsten naast elkaar. Het is een beetje Nederland in het klein. Met mijn project hoopte ik de mensen met elkaar te verbinden en dat is gelukt. Tijdens de expositie in mijn straat spraken buren met elkaar, die hiervoor nog nooit een woord hadden gewisseld. Ikzelf ben nog meer van mijn straat gaan houden. Naast de gezelligheid, zijn de mensen er echt voor elkaar.”

Over Shody Careman

Portretfotograaf Shody Careman (1985) woont 10 jaar in Lombok met haar man, 2 kinderen, hond en kat. Ze fotografeert voor bijvoorbeeld het Algemeen Dagblad, WNF, Vluchtelingenwerk, Trouw, de VARAgids en Quest. Met haar fotoproject over de euthanasie van haar schoonmoeder won ze eerder de Zilveren Camera.

Hulp en contact Stadskantoor podium van de stad

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

E-mail

podiumvandestad@utrecht.nl

Openingstijden

Maandag, woensdag en vrijdag: 8.00 - 18.00 uur
Dinsdag en donderdag: 8.00 - 21.00 uur