Vrije tijd Kunstinstallatie 'The Garbage Shop' van Janneke Kornet

De Utrechtse beeldend kunstenaar Janneke Kornet liet zich in haar project 'The Garbage Shop' inspireren door straatafval. In deze kunstinstallatie geeft Kornet het afval een tweede leven en voedt ze de dialoog over hergebruik en ons weggooigedrag.

Afval van Plogging run

Janneke Kornet laat een verzameling producten zien die zij maakte van afval. Dit afval verzamelde ze tijdens de Plogging Run na afloop van de Utrecht Canal Pride 2019. Sommige producten zijn door Kornet heel zorgvuldig gereinigd en gerestaureerd. Dat heeft volgens de maker te maken met "het vorige leven dat deze verpakkingen hadden als marketingonderdeel van het product". Een voorbeeld daarvan is de serie Spa Reine.

Nieuwe producten

Er zijn ook nieuwe producten die Kornet ontwikkelde uit afval, zoals Sweet Micro Confetti. Kornet vertelt:

“Deze confetti is gemaakt van op straat gevonden snoeppapiertjes. Wanneer dit plastic niet was opgeraapt zou het zijn opgenomen in de natuur, waar het uiteenvalt in microplastics. Microplastics worden gedefinieerd als plastic deeltjes van 5 mm of kleiner, precies het formaat van 1 confetti.”

In het monumentale werk ‘5 Gyres’ ziet u een wereldkaart waarop te zien is op welke plekken in de oceanen ons plastic afval zich ophoopt. De Top 20 van de meest vervuilende rivieren zijn op deze kaart geborduurd.

Samenwerking

De Garbage Shop is tot stand gekomen vanuit een samenwerking tussen Metaal Kathedraal, Green Office Utrecht, Vidius Studentenunie en WNF en in opdracht gegeven aan kunstenaar Janneke Kornet.

Toegang tentoonstelling

  • Gratis
  • Waar: eerste etage in het stadskantoor
  • Wanneer: maandag 1 juni tot en met vrijdag 3 juli

Hulp en contact Stadskantoor podium van de stad

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

E-mail

podiumvandestad@utrecht.nl

Openingstijden

Maandag, woensdag en vrijdag: 8.00 - 18.00 uur
Dinsdag en donderdag: 8.00 - 21.00 uur

Uw mening