Thematentoonstelling UtRecht van de Mens

In 2023 vieren we 75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, kort gezegd: 75 jaar mensenrechten. De thematentoonstelling UtRecht van de Mens laat zien hoe de mensenrechten in Utrecht rode draad zijn in initiatieven van nu. De tentoonstelling is gemaakt samen met culturele makers en maatschappelijke organisaties uit de stad.

Voorbeelden van die initiatieven zijn de kunstwerken Slavernijverleden en Gastarbeiders. Deze worden in 2023 onthuld.

Kunstwerk slavernijverleden

In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in 1863 per wet is afgeschaft. Maar in die wet stond wel dat de tot slaaf gemaakten gedwongen werden nog 10 jaar op de plantages te blijven werken. Tot 1873 dus. Op 23 februari 2022 bood burgemeester Sharon Dijksma namens het college van b en w excuses aan. Dit deed ze voor de rol van hun voorgangers in het koloniale- en slavernijverleden van de stad. Een pijnlijk onderwerp dat voor alle Utrechters belangrijk is. De sporen van dit verleden zijn nog steeds te zien in de cultuur, architectuur en samenleving. En nog belangrijker, dit verleden heeft bij de familie van tot slaaf gemaakten sporen nagelaten. Die zijn tot op de dag van vandaag voelbaar. Dit verleden raakt ons allemaal. Het stadsbestuur blijft daarom met de stad in gesprek over het slavernijverleden.

Kunstwerk Monument Van Vlucht en Verzet

Een groep inwoners uit de stad nam het initiatief voor een monument over het Trans-Atlantisch slavernijverleden. Het kunstwerk Monument Van Vlucht en Verzet van patricia kaersenhout wordt tijdens het Keti Koti Utrecht herdenkingsfestival op 30 juni 2023 onthuld.

Stadswandelingen Sporen van Slavernij en de Bitterzoete Route Lombok

De stadswandelingen Sporen van Slavernij en de Bitterzoete Route Lombok maken de slavernijgeschiedenis in de stad zichtbaar.

Theatervoorstelling Ik zeg toch sorry

De theatervoorstelling vertelt het verhaal over hoe 6 acteurs bij elkaar komen om de viering van de afschaffing van de slavernij in 1863 na te spelen. Dit is een productie van de Utrechtse Theatergroep Aluin en het Amsterdamse gezelschap Raymi Sambo Maakt. Te zien is hun presentatie over de geschiedenis van de slavernij, de afschaffing daarvan en het nieuws rondom dit thema. Dit laten ze in iedere theaterzaal zien voordat de voorstelling begint.

Kunstwerk gastarbeiders

Het kunstwerk als eerbetoon aan gastarbeiders is het initiatief van de Turkse Ondernemers Vereniging (TOV). Dankzij de komst van deze arbeiders uit Turkije, Marokko, Italië, Spanje, Griekenland en (voormalig) Joegoslavië in de jaren ’60 en ’70 is de wederopbouw van Utrecht sneller gegaan. In deze expositie meer over hun verhaal. Het kunstwerk zelf wordt na de zomer onthuld.

Foto-expositie Het land van…

De Utrechtse fotografe Ebru Aydin en verhalenvertelster Saskia Derks maakten de foto-expositie Het land van…. Dit gaat over Utrechtse families met een migratieachtergrond. Derks maakte ook het lespakket emigratie generatie. Daarin vertellen eerste generatie migranten hun levensverhaal.

Presentatie Hier ben ik thuis

Bekijk in deze expositie ook de presentatie Hier ben ik thuis van de projectgroep 50 jaar gastarbeiders in de stad Utrecht 1960-2010.

Fototentoonstelling Museum van Zuilen

Het Museum van Zuilen laat zien hoe de Amsterdamse Werkspoor-fabriek té snel groeit. Er komt dan ook in 1913 een vestiging bij in Zuilen. Zuilen was toen nog een dorp. In het Museum van Zuilen zijn foto’s te zien van 17 mensen met verschillende achtergronden. Zij zochten allemaal met hun eigen levensverhaal hun geluk in Zuilen.

Mensenrechten nu

Utrechtse Shelter City Project

Luister naar de verhalen van internationale verdedigers van mensenrechten die gevaar lopen. Zij vinden in het Utrechtse Shelter City Project een veilige en inspirerende ruimte om bij te komen.

Zwevende kunstwerk Een zwerm vissen

Kijk naar het zwevende kunstwerk van Eddy Kaijser over de impact van plastic afval in water. Ook het recht op schoon water is een mensenrecht.

Iedereen telt mee

Ook in Utrecht willen we dat iedereen meetelt. Dat iedere Utrechter gelijk wordt behandeld en gelijke kansen krijgt. Maar, “Het respecteren en bevorderen van Mensenrechten is nooit af”, zegt wethouder Linda Voortman. Zij is trots op alle Utrechtse initiatieven om de Mensenrechten te verstevigen.

Toegang tentoonstelling

  • Kosten: gratis 
  • Waar: tijdens openingstijden van het stadskantoor (Stadsplateau 1)
  • Wanneer: vrijdag 3 februari 2023 tot en met donderdag 4 januari 2024

Hulp en contact Stadskantoor podium van de stad

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

E-mail

podiumvandestad@utrecht.nl

Openingstijden

Maandag, woensdag en vrijdag: 8.00 - 18.00 uur
Dinsdag en donderdag: 8.00 - 21.00 uur