Kunst en cultuur Verhalen over impact van coronavirus op cultuursector

Greg Nottrot krijgt energie van de coronacrisis: "Laten we genieten van het feit dat er eindelijk weer ruimte is voor het experiment."

20 mei 2020 | Door Wijbrand Schaap

"Ik ben in het begin wel geschrokken van het feit dat ik zo laconiek was onder de lockdown. Ik dacht: interesseert het me dan niet genoeg, dat ik er zo lichtzinnig overheen stap? Ik begrijp ook goed dat mensen heel veel verdriet hebben dat het allemaal niet doorgaat, maar kennelijk ben ik daar iets fatalistischer in."

Greg Nottrot, theatermaker en raadselbouwer, valt, 2 maanden na de sluiting van alle theaters vanwege de coronapandemie, niet te betrappen op lethargie. Sterker nog: hij bruist van de ideeën. De voorman van het Nieuw Utrechts Toneel wil eigenlijk niet afwachten tot een mogelijke versoepeling van de lockdown.

Zelf koken

"Eerlijk gezegd: ik ga wel aan van die beperkingen. Ik word er enthousiast van omdat het altijd leidt tot nieuwe vormen. Het stuk dat voor de festivals gepland stond, 'Graven', kan niet op de oude manier doorgaan. Daarom gaan we een maand in de aanloop tot de 'voorstelling' het publiek laten delen in het verhaal. Als je je opgeeft krijg je elke dag iets toegestuurd om mee te doen aan de speurtocht waar de voorstelling over gaat. Dat zijn aanwijzingen en hints, maar er zullen ook een aantal recepten tussen zitten: "Kook dit" of "Post dit, want dan snap je beter waar het verhaal straks over gaat"."

Greg gaat nog even door: "Er is ook een mogelijkheid om straks mee te eten. We werken samen met  buurtrestaurant Venster, en dat organiseert nu al 'zoom-diners'. Dan haal je bij hun je tasje op, met gerechten die al superlekker zijn klaargemaakt, en eigenlijk alleen nog maar een kwartiertje in de oven hoeven. Het begint dan met een online ontmoeting met de chef, die vertelt wat hij gemaakt heeft, en vervolgens ga je in "breakout-rooms" met kleine groepjes mensen samen koken en praten. Dat is echt een bijzondere ervaring."

Toch een volle zaal

Samen maar toch alleen, en met wildvreemden aan tafel zonder dat je op de bon wordt geslingerd. Nottrot denkt ook voorbij de lockdown, als mensen weer naar het theater mogen, maar dan met meer ruimte tussen de stoelen: "Voor onze voorstelling over de Amerikaanse verkiezingen, dit najaar, hebben we nu het idee gedropt om hem niet steeds voor een heel klein publiek in één theater te spelen, maar in twee steden tegelijkertijd. Als Victor, mijn tegenspeler, in Leiden staat en ik in Amsterdam, en onze Amerikaanse actrice in Amerika zit, met een derde van het publiek thuis, een derde in Leiden en een derde in Amsterdam, heb je toch een volle zaal."

Je moet er maar opkomen.

"Het is natuurlijk nog heel erg in ontwikkeling, omdat het volkomen onduidelijk is wat de theaters kunnen na de zomer. Technisch is het ook wel een uitdaging: wat doen we als de verbinding niet tot stand komt? Hebben we het dan al van tevoren opgenomen?"

Bij voorstellingen van Greg Nottrot, zoals zijn versie van De Kersentuin, die gebaseerd was op het al dan niet waargebeurde conflict rond het familiehuisje in Griekenland, of zijn voorstelling over grenzen, vorig jaar, spelen waarheid en verzinsels altijd al een intelligent kat-en-muisspel.

Vier scenario's

"Het fijne van mijn manier van werken is dat het altijd voortkomt uit de actualiteit, en dat de concepten zich in een vrij laat stadium pas vormen.  En omdat echt en nep altijd door elkaar lopen is dat ook iets wat in de vorm allerlei mogelijkheden biedt. Dat is ook spannend, want je bedenkt niet één scenario, maar minstens vier. Waarbij je niet zeker weet welke doorgaat."

De voorstelling Graven, die voor de zomer gepland stond, gaat dus hoe dan ook door. Het verhaal over zijn oma, die nu ze dementeert een Duitse naam begint te fluisteren waar de familie nog nooit van heeft gehoord, zal mogelijk zelfs als podcast of hoorspel worden uitgebracht.

"We kunnen hem opvoeren op het Berlijnplein. Onder de overkapping kunnen we honderd toeschouwers kwijt op anderhalve meter. Ik weet niet hoe het zal gaan, dus kan niet zeggen of het door zal gaan. Ik maak net zo lief een voorstelling die zich in de huiskamers van de toeschouwers afspeelt. Daarvoor onderzoek ik wel hoe ik de adem van het publiek kan horen. Als ik een Zoom-bijeenkomst doe met 100 mensen, staat iedereen op 'mute' en hoor ik de adem niet meer, ik hoor de lach niet meer, ik merk de reacties niet meer. Het is een cliché  dat de afgelopen tijd al veel is gebruikt, maar theater speel je echt mét het publiek. Hoe zorg je dat die interactie plaatsvindt tussen honderd man thuis en mij als acteur?"

Vuelta

Typisch Greg Nottrot om daar te zijner tijd wel met een oplossing voor te komen, net als de voorstelling die hij zou gaan maken voor de start van de Vuelta. Oplossingen bedenken zit in zijn natuur. "Ik blijf plannen maken. Ik had, toen eenmaal duidelijk werd dat het EK voetbal niet doorging, bedacht dat we dit EK dan wel zouden gaan verzinnen. Op elke speeldag de wedstrijd die die dag gewoon van commentaar voorzien alsof er gespeeld werd."

Is dan niks onmogelijk?  Ook voor Nottrot zijn er grenzen: "Ondertussen heb ik wel twee dochters, dus ging ik  terug van vijf dagen werken naar drie dagen, en dat met drie keer zoveel ideeën en van elk idee vier mogelijke scenario's. Ik moest er een beetje voor waken om niet te hard van stapel te lopen."

Experiment

"Gek hè: het virus roept eigenlijk op om het rustiger aan te gaan doen als wereld. Ik ben het ook eens met mensen die nu roepen dat kunstenaars even niks moeten doen: wacht maar even, observeer de wereld maar, laat er maar even niks zijn, er is niks aan de hand als we een tijdje niks van ons laten horen. Daarna komen we wel weer tien keer zo sterk terug. Ik snap die gedachte. Het zit alleen niet zo in mijn aard. Ik kan mezelf moeilijk tegenhouden, het bedenken gaat door. Ik moet me binnen de organisatie dus ook een beetje inhouden. We hoeven niet morgen vooraan te staan, laten we dingen onderzoeken. En laten we genieten van het feit dat er eindelijk weer ruimte is voor het experiment. Want dat is ook wat we een hele tijd kwijt waren. Dat zat in de verdrukking. Nu is er weer ruimte voor onderzoek."


Rainer Hofmann: "Kunstenaars hebben een speciale gevoeligheid voor wat er kan en wat er in de toekomst wacht. Dat is hun waarde."

14 mei 2020 | Door Wijbrand Schaap

"Ik heb in vijf weken maar één mens langer dan 3 minuten ontmoet. Ik woon alleen, ik zie mensen bij de boodschappen, ik wandel en maak fietstochten, maar verder zie ik niemand live." Rainer Hofmann, artistiek directeur van Spring, beleeft dankzij Corona een heel ander voorjaar dan de bedoeling was. In mei zou het grote Utrechtse festival van vernieuwende kunst op talloze locaties in Utrecht spelen, maar alles is tot nader order afgelast.

"Het was het hardste moment in mijn theaterleven om alle kunstenaars te contacteren, alles af te gelasten en de medewerkers te zeggen: we stoppen nu. Het goede is dat we een najaarseditie kunnen voorbereiden, Spring in Autumn, al weten we ook nog niet of die doorgaat. We kunnen in ieder geval nog naar iets toewerken."

De vraag is natuurlijk ook of uitgestelde voorstellingen niet hun actualiteit verliezen. Rainer Hofmann heeft vertrouwen in de creativiteit van de kunstenaars waar het festival mee samenwerkt: "Je weet niet hoe de wereld eruitziet over een half jaar. Tegelijkertijd zijn de vragen die tijdens dit festival aan bod zouden komen, over wat grenzen zijn, wat ons verbindt, alleen nog maar urgenter aan het worden. Zo'n virus maakt ook dat dingen worden uitvergroot, dat je dingen nog duidelijker kunt zien. Ik geloof dat kunstenaars vaak een talent hebben om dingen vroeg te benoemen."

ARK

Zoals dat project dat op stapel staat: ARK. Het is een samenwerking met 7 organisaties uit 6 Europese landen, onder het thema 'Moving Borders' en uitgevoerd door een Brits gezelschap dat Quarantine heet. Toeval bestaat niet, lijkt het. Het project werd bedacht toen quarantaine nog iets uit een ver vervlogen tijd was: "Het voorstel voor dit project stamt al uit september van vorig jaar toen er nog helemaal geen coronacrisis was. Maar het wordt met de dag actueler."

Is dat eigen aan SPRING?

"Ik denk dat het eigen is aan kunst. Kunstenaars hebben een speciale gevoeligheid voor wat er kan en wat er in de toekomst wacht. Dat is hun waarde, omdat zij zintuiglijke beelden kunnen vinden, emoties kunnen opwekken. Bij Spring hebben we wel een goede neus voor dit soort kunstenaars."

Hebben jullie al een plan b voor als de social distancing veel langer gaat duren?

"De crisis en de social distancing treffen ons in de kern. Bij theater en dans gaat het om de ontmoeting tussen kunstenaar en publiek, in één ruimte, en tegelijkertijd. Dat is nu onmogelijk. Het is ook zielig om in een zaal te zitten waar iedereen anderhalve meter afstand moet houden. Dat betekent dat je in een zaal van 600 stoelen maar 90 mensen binnen kunt hebben. Dus hoe gaan we dat oplossen. Alles digitaal is maar een tijdelijke vervanging, want het blijft op afstand. Wij willen nu kijken wat we kunnen tonen met die anderhalve meter afstand. Dan denken we aan langdurige projecten. Een manifestatie die bijvoorbeeld een hele dag duurt en waar mensen kunnen in- en uitlopen."

Langer nadenken

Dat zou een ding kunnen zijn, maar daar los je niet alles mee op, natuurlijk, erkent Hofmann: "Ik denk dat heel veel organisaties op zoek zijn. We moeten daar de tijd voor nemen. Het ergste wat kan gebeuren is dat we heel makkelijk snelle oplossingen vinden. Het is ook een moment om even stil te staan en langer na te denken dan gewoonlijk. We moeten niet alleen met pragmatische oplossingen komen. Natuurlijk moeten we die ook hebben, maar we moeten vooral ook goed nadenken. En ik wil nog helemaal niet denken aan wat er gebeurt als het niet wordt opgelost. Ik vind het al erg genoeg wat er nu aan de hand is." Want het leven van een artistiek directeur van een festival in lockdown is zwaar. "Ik skype, ik zoom, ik bel. Vooral bellen is weer helemaal terug. Het is fijn iemand dicht in je oor te hebben. Maar het is heel belangrijk dat we elkaar kunnen aanraken en echt ontmoeten, niet via een scherm."

Hoe kom je verder je dag door?

"Behalve met het werken aan nieuwe edities, lees ik heel veel. Ik heb zojuist ook een 15 uur durend radiohoorspel afgerond van de roman Gravity's Rainbow van Thomas Pynchon. Daarnaast overleg ik veel met andere Utrechtse makers en instellingen. Utrecht is een heel coöperatieve stad, mensen helpen elkaar in deze moeilijke tijd. Dat is mooi, maar mijn vragen gaan vooral ook over wat er hierna moet gebeuren. Wat moet er anders? Ik hoor van kunstenaars dat ze hun voorstelling niet meer zo door kunnen maken als ze nu doen. Ze hebben nu andere vragen."

Nationaal

Maar voor SPRING is de rest van de wereld minstens zo belangrijk: "Wat gebeurt er als er een uitbraak komt in Afrika of Brazilië? Gaat Europa dan helemaal dicht voor reizigers uit die streken? Daar wonen veel kunstenaars met wie we samenwerken. Ik ben niet alleen bang voor hun gezondheid, maar ook voor het feit dat ze voor langere tijd niet meer naar Europa kunnen komen. Kijk hoe met Italië is omgegaan. Dat is al erg genoeg. We zijn bij Spring heel internationaal gericht, maar ik zie alles steeds meer nationaal worden."

Goed om te weten:

Tijdens de dagen dat het festival gepland staat gaat SPRING On Sceen Live.


Oscar Kocken: "Een half jaar je werk niet mogen uitvoeren is vrij gortig."

6 mei 2020 | Door Wijbrand Schaap

"Ja, het was natuurlijk wel iets wat we op alle manieren al zagen aankomen. Dat maakt dat ik mentaal er al op voorbereid was. Maar als je het dan echt hoort… Het is gewoon zó zuur. Elke keer dat je slecht nieuws krijgt, probeer je te herstellen, te resetten, nieuwe plannen te smeden. Dan ga je iets anders doen en komt er weer een klap. Moet je datzelfde proces weer door. Dat vreet energie."
Oscar Kocken, zelfstandig theatermaker in Utrecht (onder andere bij Het NUT en De Orde van de Dag), talkshowhost van de zondagse talkshow in de Utrechtse Stadsschouwburg en bedenker van het festivalprogramma Zomaaargasten, heeft het even gehad. We spreken elkaar de dag nadat officieel bekend is geworden dat alle zomerfestivals tot 1 september 2020 zijn komen te vervallen. En juist daar had hij nog een sprankje hoop op gevestigd. Direct toen de eerste 'intelligente lockdown' werd uitgeroepen stortte hij zich op twitter, waar hij een eerste twittertalkshow opzette. Een leuke ervaring, vond hij toen, maar meer ook niet.

Oorlogsdagboek

Hij had nog een financiële buffer, "al had ik er niet op gerekend dat er een wereldwijde pandemie zou uitbreken die al mijn werk onmogelijk zou maken". Omdat hij toch alle tijd had, stortte hij zich op een project voor de zomerfestivals. Er lag al een tijdje een plan om iets te gaan doen met het oorlogsdagboek van zijn opa. Die ging na de bevrijding van Limburg, in maart 1945, mee met het rode kruis om te helpen met de repatriëring van gevangen en gewonden. Hij ontdekte dat er nog een spannende vraag bij was gekomen: het verzoek om een bijbeltje terug te brengen dat een zwaargewonde soldaat aan opa gegeven had, met de wens om het aan zijn familie te geven.
Oscars zoektocht trok online veel aandacht, ook van de landelijke media, en leverde uiteindelijk ook een verrassende uitkomst op: de soldaat had de oorlog overleefd en was getrouwd. Oscars opa was hem steeds bijna op het spoor, maar had hem niet gevonden. De soldaat is in 2010 overleden en Oscar maakt er nu een project van om het bijbeltje terug te brengen naar zijn weduwe, zodra corona het toelaat. Het zou allemaal moeten leiden tot een intieme voorstelling op het Bossche theaterfestival Boulevard. Dat nu dus niet doorgaat.

Volgend jaar

"Ik begrijp van de organisatie van Boulevard dat ze wel zoeken naar mogelijkheden om toch iets op een of andere manier ergens ooit plaats te laten vinden. Maar ja, dat is nu allemaal nog zo onzeker. Ik kan daar nu nog niet vanuit gaan. Natuurlijk ga ik het ooit wel spelen, maar dat is dan volgend jaar. Dat is ook hoe mensen erop reageren."
"Maar normaal gesproken zou ik daar volgend jaar met een nieuwe voorstelling staan. Dat lost het probleem van de komende paar maanden niet op. Want het betekent nu al dat er gewoon een half jaar geen optredens zijn. En als je tegen wie dan ook die in welke sector dan ook werkt zou zeggen: "je mag een half jaar je beroep niet uitoefenen? Ik weet niet hoe je dat normaal gesproken oplost. Natuurlijk kan ik creatieve ideeën verzinnen om toch het allemaal aan te passen. Maar een half jaar je werkt niet mogen uitvoeren is vrij gortig."
Maar er is toch steun afgekondigd? 300 miljoen?
"Die bedragen, die gaan vooralsnog niet naar de individuele makers en spelers. Al die mensen die op De Parade zouden staan, al die mensen die op Oerol zouden zijn. In een artikel in NRC waar de festivals reageerden op de lockdown was Festival Boulevard het enige dat zei: 'We zoeken naar een manier om onze artiesten te ondersteunen'.

Bestaansrecht

"Ik snap dat je als organisatie allereerst natuurlijk prioriteit geeft aan het instandhouden van jouw club. Je vaste medewerkers. Maar iemand moet doorhebben dat de mensen die zo'n organisatie bestaansrecht geven juist de artiesten zijn die geen vast dienstverband hebben."
Oscar benadrukt dat hij zich minder zorgen maakt om zijn eigen toekomst: "Ik heb de mazzel dat ik al een poos bezig ben, dat ik wat heb kunnen sparen. Ik heb de mazzel dat ik mag hopen dat ik nog wel even onthouden word als ik niet op het podium sta. Het wordt wat pittiger dan normaal, maar daar heb ik dan nog wel wat fiducie in. Maar als als beginnende maker? Zie je er maar tussen te wurmen. Je begint met zo'n grote achterstand. Als je in de eerste 5 jaar, of misschien wel de eerste 10 jaar van je carrière zit, zie dan maar eens hoe je op de radar blijft."

Tikkie

De minister zei nog dat de sector moest zoeken naar online verdienmodellen. Jij had een 'Tikkie' op je website staan. Is dat een goed idee? "Ik krijg wel iets binnen en ben daar heel erg dankbaar voor, maar het is niet alsof een betaalknop de oplossing van alles is. Nee dus, want als je een betaalmuur maakt, is iedereen te sceptisch om te komen kijken. Een vrijblijvende donatieknop zoals de straatmuzikant die een hoge hoed neerzet? Mensen zijn gulle gevers, echt te gek, maar het gros doet daar niks mee. En dat mag ook. Dat is de manier waarop we het aanbieden. Zou het alternatief dan zijn dat we 2, 3 minuten laten zien?  En als je meer wil horen, dan betalen? Ik word al zo chagrijnig van reclames voor een YouTube filmpje. Dus ik zou het niet zo heel goed weten. Hoe dan?"
"Daarbij moeten we weer andere mensen inschakelen die dat gaan ontwikkelen. En die zijn niet gratis. Je moet eerst investeren en dan maar bidden en smeken dat het zoden aan de dijk zet. Dat doet het niet zolang anderen het gratis aanbieden. Je zou dus echt gewoon als sector moeten besluiten: 'Niemand zet meer gratis een tekst online. Niemand speelt meer een gratis liedje in op YouTube. Niemand. Maar dat gaat niet gebeuren."


Willemijn Mooij moest de Mattheus Passie annuleren: "De musici waren het eerste waar ik aan dacht. Spelen in de Mattheus is voor sommige een kwart van hun jaarinkomen."

20 april 2020 | Door Wijbrand Schaap

"Afgelopen (Stille, red) zaterdag waagden we het weer eens om bij vrienden te gaan eten, mijn man en ik. We waren het zat om het alleen maar over corona te hebben. Toen hebben we afgesproken om een muziekavond te houden. We werken allemaal in de klassieke muziek, maar spraken af om juist géén klassieke muziek te luisteren. Het werd een avondje popmuziek uit de jaren tachtig. We hebben de hele avond op groot scherm youtube-video's bekeken. Het leverde mooie jeugdherinneringen op. Ik had geen moed om naar een complete Matthaeus te luisteren. Dat trok ik gewoon niet."
Willemijn Mooij heeft als zakelijk directeur van de Nederlandse Bachvereniging een bizar hectische tijd achter de rug. Voor de tweede keer in het bijna 100-jarig bestaan van de vereniging ging de Mattheus Passie in de Grote Kerk van Naarden niet door. De vorige keer was aan het einde van de Hongerwinter in 1945, toen Nederland bijna bevrijd was van de Duitse bezetting. Nu gooit een pandemie roet in het eten.

Schouders los

Voor de Bachvereniging werd al vroeg duidelijk dat 2020 wel eens een heel zwaar jaar zou kunnen gaan worden, vertelt Mooij: "Het stond eerst in het teken van de subsidieaanvragen voor de Rijkssubsidie en voor de gemeente Utrecht. Dat is ontzettend veel werk. Ik had dus al twee maanden als een monnik opgesloten gezeten om te schrijven. Dat was eind januari klaar. Daarna heb ik één week een time-out genomen om mijn schouders weer een beetje los te krijgen."
Bij terugkeer bleek corona in Nederland aangekomen. "Begin maart brachten we de Trauerode, heel toepasselijk achteraf, en toen merkten we het al. Het was niet zo vol als anders. We zagen dat bepaalde sponsors niet kwamen, terwijl ze wel kaarten hadden. Vanaf dat moment heb ik eigenlijk alleen nog maar op mijn hoofd gestaan."
Dingen gingen snel. "De beslissing om te annuleren hebben we al op 16 maart genomen. Niets wees erop dat we na 31 maart nog konden hervatten. We kregen het ook niet meer voor elkaar omdat we veel buitenlandse musici, met name de solisten, niet meer naar Nederland kregen. We zaten toen al helemaal in de overmacht."

Jaarinkomen

"De musici waren het eerste waar ik aan dacht. Spelen in de Matthaeus is voor sommige  een kwart van hun jaarinkomen. Daar wilden we snel iets aan doen. We hebben in Naarden een nogal groot en trouw eigen publiek. Dat hebben wij gevraagd om hun kaartjes voor die concerten te doneren. Het uitgangspunt was restitutie, maar we zeiden ook: mocht je iets voor de musici willen doen, dan kun je je kaartjes doneren. Dat is heel goed gegaan. De helft van de kaartkopers heeft daar positief op gereageerd, door het aankoopbedrag geheel of gedeeltelijk te doneren. Daardoor hebben we een derde van de ticketinkomsten kunnen houden. Dat gaan we rechtstreeks uitkeren aan de musici. We hebben de musici dus wel kunnen helpen door al zo vroeg te annuleren. Daar ben ik blij om."
Het eiste wel zijn tol, erkent Mooij: "Ik ben vorig weekend oververmoeid geraakt. Ik heb de stekker eruit moeten trekken, want ik was fysiek en mentaal op. Nu ben ik weer aan het werk, maar ik had het echt even nodig om op krachten te komen. Ik merk sowieso dat mensen heel erg moe zijn. Ik heb collega's met kinderen thuis. Zij moeten hun kinderen ook nog lesgeven."

Alles via Zoom

Voor het dagelijkse werk is het lastig om niet samen op kantoor te zijn: "Het leidinggeven op afstand valt me zwaar. Ik ben heel erg van persoonlijk contact. We zitten normaal dicht op elkaar in een gezellig kantoorpand in Utrecht, waar we regelmatig bij elkaar binnenlopen. Nu moet alles via Zoom, mail en bellen."
Het gaat wel steeds beter. Maar dat zegt niet alles: "Het moeilijkste vindt iedereen natuurlijk de onzekerheid. We weten niet wanneer we de activiteiten weer kunnen hervatten, dat is voor ons een grote ramp."
Die verantwoordelijkheid valt haar zwaar, als directeur. "Het gaat over mensen met salarissen die moeten worden doorbetaald en freelancers die opeens op nul staan. Dat vind ik afgrijselijk."

Anderhalvemetersamenleving

Er was meer wat dit voorjaar bizar maakte. Het is ook de tijd dat je alle plannen voor het nieuwe seizoen openbaar maakt. "We hebben een prachtig jaarverslag gemaakt van 2019. Dat lag op 3 april bij mij op de mat en dat was een groot fantastisch mooi verhaal over het afgelopen jaar. We hebben ook net de seizoensbrochure uit. Prachtige vooruitblikken op 20/21. Bij alles staat nu een vraagteken. Dat heeft wel iets deprimerends."
Want, inderdaad, hoe gaat dat worden als de anderhalvemetersamenleving een feit is, na de intelligente lockdown?
"Ik weet nog niet hoe we dat gaan aanpakken. In eigen beheer, in Naarden, kunnen we de stoelen inderdaad verder uit elkaar zetten, maar normaal zitten we in TtivoliVredenburg, Muziekgebouw aan 't IJ, Rotterdam, Eindhoven: gewone concertzalen. Ik heb geen idee wat hun antwoord zal zijn. Grootste probleem is: hoe zetten we de musici neer. Wat is verantwoord, wat klinkt nog? Zeker met zangers en blazers moet je naar de onderlinge afstand kijken. Misschien moeten we er wandjes tussen gaan zetten, al weten we niet wat dat weer voor de akoestiek betekent."

All of Bach

Voor Bachliefhebbers is er dan altijd nog de website van de Nederlandse Bachvereniging, en zeker de video's van All of Bach, waar de complete werken van Bach in topuitvoeringen te beluisteren zijn. Op Goede Vrijdag was er een livestream van de Matthaeus, waar direct 15.000 mensen naar keken, en later via youTube nog eens 55.000 kijkers inlogden. Dat is 35 keer een uitverkocht Concertgebouw, rekent Willemijn Mooij voor. Dat is de Matthaeus.
"Voor gewone concerten is het heel iets anders, ik kijk vaak bepaalde opnames, en herinner me dan vooral hoe het live was. Het samenzijn in een ruimte, waar de musici horen, daar kan niets tegenop. Ik denk dat heel veel muziekliefhebbers het met me eens zullen zijn."

De Nederlandse Bachvereniging

  • Bestaat sinds 1921 en viert in seizoen 2021-2022 zijn 100-jarig jubileum.
  • Directeur-bestuurder: Willemijn Mooij (sinds januari 2018), artistiek leider: violist Shunske Sato.
  • Belangrijkste financier :Fonds Podium Kunsten.
  • Sinds 2009 ontvangt de vereniging ook meerjarige subsidie uit de gemeentelijke Utrechtse Cultuurnota.
  • Aantal mederwerkers: 16.
  • Aantal betrokken musici bij de Matthäus-Passion: 60 musici, waarvan 8 solisten en de dirigent.
  • Moesten 13 uitvoeringen van de MatthäusPassion afgelasten in de Grote Kerk in Naarden, in andere zalen in Nederland en in België. Van 25 april t/m 5 september zijn meerdere concerten afgelast.
  • Bekijk en beluister meer op https://www.bachvereniging.nl/nl/allofbach en op youtube.com/bach.

Hulp en contact Cultuur en coronaperiode

E-mail

coronacrisisCZ@utrecht.nl

Telefoon

14 030

Nieuwsbrief

Aanmelden

Uw mening