Dodenherdenking 4 mei en viering bevrijding 5 en 7 mei

Waar in de stad zijn herdenkingen en waar vieren we de bevrijding? Een overzicht van alle activiteiten in de stad.

Dodenherdenking

Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil. Ook in Utrecht zijn er op zaterdag 4 mei herdenkingsplechtigheden. De centrale herdenking is op het Domplein,

Domplein

De kranslegging gebeurt dit jaar door burgemeester Sharon Dijksma samen met Jantien Verlaan-Das. Jantien is de dochter van verzetsstrijder Henk Das, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer in de Brigittenstraat het verbindingscentrum van de ondergrondse bemande. Hij was provinciaal leider van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers en moest in 1943 zelf onderduiken.

Programma

  • 19:30 uur: Stille tocht vanaf Pieterskerkhof
  • 19:50 uur: Aankomst op het Domplein
  • 20:00 uur: Dodenherdenking – 2 minuten stilte
  • 20:05 uur: Toespraak burgemeester Sharon Dijkma, aansluitend kranslegging en start defilé

Meer informatie over het programma op 4meiutrecht.nl

Herdenkingsplechtigheden in de wijken

Ook op andere plekken in de stad vinden er herdenkingsplechtigheden plaats. In Oog in Al, Tuindorp, Lombok, Hoograven, Transwijk, Zuilen, Vleuten, De Meern, Haarzuilens, Leidsche Rijn en Fort Lunet 1 kunnen belangstellenden terecht voor kransleggingen met muzikale omlijsting en toespraken.

Herdenkingen in de wijken

De centrale herdenking is op het Domplein. Ook op andere plekken in de stad zijn er herdenkingen. In Oog in Al, Tuindorp, Lombok, Hoograven, Transwijk, Zuilen, Vleuten, De Meern, Haarzuilens, Leidsche Rijn en op Fort Lunet 1 zijn er kransleggingen met muziek en toespraken.

Lombok

Een herdenking op het plein voor de Antoniuskerk. Verzorgd door de Antoniusgemeenschap, de Ulu-moskee, de Liberaal Joodse Gemeente Utrecht, de Assoenna moskee, de Protestantse Wijkgemeente 'de Wijkplaats' en de Dominicuskerk. Kranslegging doorwijkwethouder Linda Voortman bij het monument op het Jaffaterrein, hoek Bilitonkade – Vleutenseweg.

Oog in Al

Herdenkingsplechtigheid bij het monument op het Beethovenplein met een toespraak en kranslegging door Maartje Vermeulen, vertegenwoordiger van het Utrechtse gemeentebestuur.

Tuindorp

Bij het monument op het Willem de Zwijgerplantsoen is er een herdenking met toespraken. Er zijn ook kransleggingen met muziek van het Domstad Jeugdorkest. Wijkwethouder Susanne Schilderman houdt een toespraak en legt samen met een bewoner uit de wijk de krans.

Hoograven

In Hoograven is een stille tocht vanaf het Marcuscentrum naar de bevrijdingsboom aan de Julianaweg op de hoek van ‘t Goylaan. Daar is een herdenking met toespraak en kranslegging door Rick van der Zweth, vertegenwoordiger van het Utrechtse gemeentebestuur.

Transwijk

  • Koningin Wilhelminaplein/Lomanlaan
  • 19.30 – 20.30 uur

Wandeling vanaf het plein Hof van Transwijk 16 naar het monument aan het Koningin Wilhelminaplein. Daar is de herdenking, kransleggingen en een toespraak door een Ingeborg Hornsveld, vertegenwoordiger van het Utrechtse gemeentebestuur.

Zuilen

  • Prins Bernhardplein
  • 19.30 – 20.30 uur

Stille tocht vanaf de Brandweerkazerne Zuilen richting het herdenkingsmonument op het Prins Bernhardplein. Daar is een herdenking met een toespraak en kranslegging door wijkwethouder Dennis de Vries. Afsluitend is er een bijeenkomst in het Vorstelijk Complex.

Vleuten

Er is om 18.45 uur een herdenkingsbijeenkomst in de Torenpleinkerk aan de Schoolstraat. Om 19.30 uur is er een stille tocht naar het Dr. Schuursplantsoen aan de Bottensteinweg. Daar is de kranslegging door Marijn Pagter, vertegenwoordiger van het Utrechtse gemeentebestuur en voorzitter Oranje Stichting Wilhelmina.

De Meern

Om 19.00 uur is er een herdenkingsbijeenkomst in de RK Mariakerk aan de Pastoor Boelelaan. Om 19.30 uur is er vanuit de kerk een stille tocht naar het monument aan het prins Willem-Alexanderplantsoen. Dan is de herdenking met een toespraak door Hessel Stellinga, vertegenwoordiger van het gemeentebestuur. Een bewoner uit de wijk legt de krans.

Haarzuilens

  • De Brink
  • 19.45 – 20.30 uur

Er is een stille tocht vanaf het Kleuterkasteel naar het monument op De Brink. Daar is de herdenkingsplechtigheid en kranslegging door Cees Bos, vertegenwoordiger van het Utrechtse gemeentebestuur.

Leidsche Rijn

Herdenkingsplechtigheid bij het monument op Perron 9, Berlijnplein. Toespraak en kranslegging door Maarten Koning, vertegenwoordiger van het Utrechtse gemeentebestuur.

Lunetten

De Utrechtse Muziekschool (DUMS) organiseert op het Fort Lunet I een bijzondere (muzikale) herdenking. Er is een toespraak door wethouder Eva Oosters en een vertegenwoordiger van het ministerie van Defensie. Hierbij worden de namen van Utrechtse veteranen genoemd, die zijn omgekomen tijdens missies sinds de bevrijding. En er worden fakkels ontstoken onder muzikale begeleiding van DUMS.

Vlag halfstok

Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur (zonder wimpel).

Bevrijdingsdag

Op 5 mei kan de vlag uit om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons hebben bevrijd. Het Bevrijdingsfestival Utrecht organiseert de hele dag door een festival in park Transwijk.

Bekijk het programma op Bevrijdingsfestivalutrecht.nl

Vrijheidsmaaltijden

Op 5 mei vinden er door heel het land vrijheidsmaaltijden plaats. Van klein tot groot, van ontbijt, lunch of diner. Bekijk hieronder waar de vrijheidsmaaltijden in Utrecht plaatsvinden.

Bekijk het overzicht van de vrijheidsmaaltijden in Utrecht

Herdenking viering stad Utrecht

Op dinsdag 7 mei viert Utrecht de bevrijding van de stad. Bij het Polar Bear monument in het Hogelandsepark (einde Biltstraat) is om 19.00 uur een herdenkingsplechtigheid met een toespraken van locoburgemeester Eva Oosters en Katja van As, Luitenant ter Zee 1 (LD), Koninklijke Marine. Aansluitend worden er bloemen gelegd bij het monument van de Polar Bear.

Meer informatie op www.4meiutrecht.nl/herdenking7mei

Hulp en contact

Telefoon

14 030