Vrije tijdDomtoren

Domtoren

De Domtoren is het symbool van Utrecht! De toren stamt uit 1382, heeft 465 treden en is tot op de dag van vandaag de hoogste kerktoren van het land met een adembenemend uitzicht over de hele stad en de regio. Het is een romantische trouwlocatie en inspirerende vergaderplek. Het beklimmen van de toren is een ‘must’. Tijdens alle seizoenen is het uitzicht vanaf de transen op 70 en 95 meter spectaculair. Lees meer over een bezoek aan de Domtoren op www.domtoren.nl.

De hoogste toren

De Domtoren is met 112 meter de hoogste kerktoren van Nederland. U hebt dan ook prachtig uitzicht over de stad wanneer u de toren bezoekt. 

  • Het eerste vierkant van de Domtoren is 38,6 meter hoog en staat boven op een kelder van 4,6 meter diep.
  • Het tweede vierkant is 29,48 meter.
  • Het achtkant is 26 meter hoog.
  • De bovenste omloop ligt op bijna 95 meter hoogte.
  • Met de spits komt het geheel op 106,75 meter en met de windvaan op totaal 112,5 meter.

Bekijk het aanzicht van de westgevel van de Domtoren (pdf, 127 kB), met de afmetingen.

Bouw van de Domtoren

De bouw van de toren heeft meer dan 60 jaar geduurd en startte in 1320. De belangrijkste en eerste bouwmeester was Jan van Henegouwen. Hij werd ook wel Jan van den Doem genoemd. De bouw verliep in fases. De eerste bouwfase was van 1320 tot 1328. Dit begon met het graven van de bouwput voor de funderingen. Een jaar later werd de stichtingssteen geplaatst.

Een bouwstop volgde. Vanaf 1342 ging de tweede bouwfase in tot 1357. De toren was nu tot het bovenste deel van het tweede vierkant klaar.

De derde bouwfase van 1357 tot ongeveer 1360 werd geleid door een nieuwe bouwmeester: Godijn van Dormael uit Luik. De verandering van bouwmeester is te zien aan de grotere lagenmaat van de wenteltrappen. Ook kwam er verandering in de stijl van de toren. De oorspronkelijk geplande opengewerkte spits werd vervangen door een lage spits boven op een achthoekige, open, lantaarn.

De laatste bouwfase (circa 1370 tot 1380) stond onder leiding van Jan van den Doem (II). In deze fase werden ook onderdelen als de balustrades en de traceringen aangebracht. In 1382 was de toren zo goed als voltooid. De toren is in ruim dertig jaar gebouwd, zonder de bouwpauzes mee te tellen. In het boek 'De Utrechtse Domtoren. Trots van de stad.' worden alle vragen over de bouw van de Domtoren beantwoord. Ook gaat het boek in op het onderhoud dat al eeuwen bezig is. Het boek is verkrijgbaar in de meeste Utrechtse boekhandels, waaronder Libris onder de Dom, Broese en de VVV. Kijk ook op  www.bouwdomtoren.nl.

Storm

Door een zware storm op 1 augustus 1674 stortte het schip van de Domkerk in. De toren liep alleen wat kleinere beschadigingen op. De kerk werd niet hersteld en wat overbleef was het huidige Domplein en de nu definitief los van elkaar staande toren en kerk.

Muziek in de Domtoren

De Utrechtse Domtoren bezit een wereldberoemd Hemony carillon, ook wel beiaard genoemd. Deze hangt op 80 meter hoogte in de lantaarn, het bovenste, open torengedeelte. De beiaard-bespelingen zijn een kenmerkend en wezenlijk onderdeel van het Utrechtse culturele leven.

Stadsbeiaardier

De beiaard wordt door de stadsbeiaardier (of gastbeiaardiers) op vaste tijdstippen bespeeld volgens een vastgesteld jaarprogramma. Verder wordt de beiaard bij een aantal bijzondere gelegenheden bespeeld, zoals de Dies Natalis (jaardag) van de Universiteit Utrecht, eindexamens van de beiaardschool te Amersfoort en tijdens het Festival Oude Muziek.

Luidklokken

Weliswaar geen muziek in de letterlijke zin, maar ze klinken prachtig. Het gelui van de klokken in de Domtoren herinnert de Utrechters constant aan de aanwezigheid van de kerk en aan het belang van het geloof. Halverwege de toren hangen 14 luiklokken. Ze zijn in 1505 gegoten door Geert van Wou en worden nog steeds gebruikt op zondagen en gewijde dagen. Tegenwoordig worden de meeste klokken elektrisch geluid, maar het Dom-gelui wordt nog steeds met de hand geluid. Dat wil zeggen, dat voor het luiden op een hoogtijdag ongeveer 32.000 kg brons in zwaaiende beweging moet worden gebracht. Sinds 1979 wordt dit verzorgd door het Utrechts Klokkenluiders Gilde.

Zomeravondconcerten

In de zomermaanden juli en augustus worden jaarlijks speciale Zomeravondconcerten op de maandagavond georganiseerd door de Utrechtse Klokkenspel vereniging (UKV) in samenwerking met de stadbeiaardier.

Ga voor meer informatie over onder andere de speeltijden van de beiaardier en melodieën van de speeltrommel naar www.domtoren.nl.

Hulp en contact

Telefoon
14 030

E-mail
info@domtorenonline.nl

Uw mening