Kunst en cultuur Kunst voor Sterrenwijk

In Utrecht staan veel kunstwerken in de openbare ruimte: op pleinen, in parken, in en aan gebouwen verspreid over de stad. Veel van die kunstwerken komen tot stand bij de bouw van een publiek gebouw of nieuwe wijk. In het veranderende Sterrenwijk is geen nieuwbouw gepland. Sterrenwijk verdient toch ook een kunstwerk, met zijn roemruchte geschiedenis en bewoners. Dat kunstwerk gaat er komen. Deze zomer waren er 3 kunstenaars actief in Sterrenwijk.

Ideeën en verhalen voor kunst

De kunstenaars Monique Broekman, Maurice van Es en de Tilburg Cowboys waren in de maanden juli en augustus in Sterrenwijk. Ze wilden de buurt en de bewoners beter leren kennen. Ze waren op zoek naar verhalen ideeën, inspiratie en een locatie voor het kunstwerk. De ontmoetingen met wijkbewoners en hun onderzoek naar de wijk waren een kunstproject op zich. Iedere kunstenaar deed dit op zijn eigen manier. Bijvoorbeeld met een persoonlijk bezoek aan huis, een activiteit op straat of met een praatje in een tent voor het buurthuis. Zo kregen zij ideeën voor het kunstwerk voor Sterrenwijk en waar in de wijk dit kan komen.

Meedoen en stemmen

Alle Sterrenwijkers werden uitgenodigd om met de kunstenaars te praten over wat zij bijzonder en belangrijk vinden en mee te doen met de activiteiten. De kunstenaars maakten alle 3 een voorstel voor een kunstwerk én een locatie in de wijk. 18 oktober vertelden ze meer over hun eigen ontwerp tijdens een bijeenkomst voor de buurt. Alle Sterrenwijkers kunnen nu stemmen op hun favoriete kunstwerk. In het buurtcentrum Sterrenzicht is stembureautje ingericht. Het kunstwerk met de meeste stemmen wordt in 2020 in de wijk gemaakt en geplaatst. Binnenkort wordt bekend welk kunstwerk de meeste stemmen heeft gekregen.

In onderstaande video vertellen de kunstenaars over hun eigen ontwerp voor Sterrenwijk:

De 3 kunstenaars: even voorstellen

1. Maurice van Es

Maurice van Es legt het dagelijks leven vast met fotografie en video als herinneringen voor in de toekomst. Het gaat hem niet om grote gebeurtenissen, maar juist om kleine dingen. Die lijken niet heel bijzonder, maar roepen later vaak dierbare herinneringen op: de stof van een lievelingsjas, een vlek op het behang, een oude deurklink die iemand iedere dag aanraakt. Het zijn momenten van klein geluk die we allemaal kennen. Maurice legt deze momenten vast met zijn oplettende blik.

Wat gaat hij doen?

Wat vinden Sterrenwijkers belangrijk om te blijven herinneren? Vanaf 15 juli gaat Maurice samen met Luka Karssenberg op zoek naar antwoorden hierop. Ze vragen Sterrenwijkers onder andere om hun jeugdfoto’s te delen, die in het buurtcentrum op groot formaat geprint worden. Zo ontstaat er vanuit vele persoonlijke beelden en verhalen een kunstwerk. Als een tijdscapsule voor de Sterrenwijk van de toekomst.

Sterrenwijk kiest Maurice en Luka


2. Tilburg Cowboys

De Tilburg Cowboys is een groep kunstenaars met een sociaal hart. Met lef en humor in hun werk zorgen ze ervoor dat mensen meer met elkaar gaan praten. Zo willen ze positieve veranderingen teweeg brengen. Ze maakten bijvoorbeeld voor mensen die graag onder de douche of in bad zingen een eigen "Sterrengalerij". Uit rioolputjes die met sterren versierd waren klonk hun gezang. Ook in Utrecht.

Wat gaan ze doen?

Hoe sterk is Sterrenwijk? Dat vragen de Tilburg Cowboys zich af. In de week van 29 juli tot en met 2 augustus meten zij de kracht van Sterrenwijk. Hoe zij dat doen blijft nog een verrassing. De uitkomst van dit onderzoek is de basis voor een blijvend kunstwerk in de wijk.

Tilburg Cowboys in Sterrenwijk


3. Monique Broekman

Schilder Monique Broekman maakt zowel intieme portretten als grote (muur)schilderingen waarin het verleden en het nu samen komen. In haar kunstwerken gebruikt ze ook geluid en film. Ze vindt het belangrijk om mensen samen te brengen door bijzondere ontmoetingsplekken te maken. Ze schilderde bijvoorbeeld een groepsportret van wijkbewoners bij de ingang van een feesttent. Ook veranderde ze een oude fabriekshal in een bos waar mensen konden picknicken en naar elkaars verhalen luisteren.

Wat gaat ze doen?

Monique is de hele maand augustus in Sterrenwijk. Ze werkt vanuit een speciale tent op het plein voor het buurthuis. De tent krijgt een paar keer een ander uiterlijk. Monique wil hier graag met alle Sterrenwijkers praten over sport, geschiedenis (waar kom je vandaan?) én over de toekomst van Sterrenwijk. Na deze ontmoetingen ontwerpt zij een kunstwerk voor de wijk.

Monique Broekman in Sterrenwijk


Meer weten?

Op deze website delen we regelmatig nieuwe informatie over het project.

Als er vragen zijn over het project of de kunstenaars, kunt u ze stellen per mail naar secretariaatcz@utrecht.nl

Kunst voor Sterrenwijk is een initiatief van de gemeente Utrecht (afdeling Culturele Zaken), Wijkbureau Oost en Sociaal makelorganisatie Dock Utrecht.

Hulp en contact Culturele Zaken

E-mail

secretariaatcz@utrecht.nl

Telefoon

14 030

Nieuwsbrief

Aanmelden