Kunst en cultuur Kunst voor Sterrenwijk

In Utrecht staan veel kunstwerken in de openbare ruimte: op pleinen, in parken, in gebouwen. We laten deze kunst maken bij nieuwbouw van een openbaar gebouw, zoals een school of bibliotheek. Of bij het bouwen van een nieuwe wijk. In Sterrenwijk komt geen nieuwbouw. Toch krijgt deze wijk kunst. De bewoners spelen bij het maken van de kunst een grote rol.

  • Kunstenares Monique Broekmans maakt een speelhuisje en een muurschildering. De muurschildering kom er als de verbouwing van Sterrenzicht in 2021/2022 klaar is. Het witte speelhuisje is eerder klaar. De gemeente overlegt samen met het wijkbureau en bewoners over een goede plek.
  • Maurice van Es en Luka Karssenberg maken een kunstwerk met foto’s uit familie-albums van Sterrenwijkers.

Op zoek naar ideeën en verhalen

De kunstenaars Monique Broekman, Maurice van Es en de Tilburg Cowboys waren in de zomer van 2019 in Sterrenwijk. Zo leerden zij de buurt en de bewoners beter kennen. Ze waren op zoek naar verhalen en ideeën voor hun kunst. En naar een goede plek. De ontmoetingen en hun onderzoek naar de wijk waren een kunstproject op zich. Iedere kunstenaar deed dit op zijn eigen manier. Bijvoorbeeld met een bezoek aan huis, een activiteit op straat of met een praatje in een tent voor het buurthuis. Zo kregen de kunstenaars ideeën voor kunst voor Sterrenwijk.

Door de coronamaatregelen is alles vertraagd. De kunstenaars gaan in oktober en november naar Sterrenwijk.

Video: kunstenaars vertellen over hun ontwerp

De kunstenaars: even voorstellen

1. Maurice van Es

Maurice van Es legt het dagelijks leven vast met fotografie en video als herinneringen voor in de toekomst. Het gaat hem niet om grote gebeurtenissen, maar juist om kleine dingen. Die lijken niet heel bijzonder, maar roepen later vaak dierbare herinneringen op: de stof van een lievelingsjas, een vlek op het behang, een oude deurklink die iemand iedere dag aanraakt. Het zijn momenten van klein geluk die we allemaal kennen. Maurice legt deze momenten vast met zijn oplettende blik.

Wat heeft hij gedaan?

Wat vinden Sterrenwijkers belangrijk om te blijven herinneren? Maurice ging samen met Luka Karssenberg op zoek naar de antwoorden. Ze vroegen Sterrenwijkers onder andere om hun jeugdfoto’s te delen, die in het buurtcentrum op groot formaat geprint worden. Zo ontstaat er vanuit vele persoonlijke beelden en verhalen een kunstwerk. Als een tijdscapsule voor de Sterrenwijk van de toekomst.

Sterrenwijk kiest Maurice en Luka


2. Monique Broekman

Schilder Monique Broekman maakt zowel intieme portretten als grote (muur)schilderingen waarin het verleden en het nu samen komen. In haar kunstwerken gebruikt ze ook geluid en film. Ze vindt het belangrijk om mensen samen te brengen door bijzondere ontmoetingsplekken te maken. Ze schilderde bijvoorbeeld een groepsportret van wijkbewoners bij de ingang van een feesttent. Ook veranderde ze een oude fabriekshal in een bos waar mensen konden picknicken en naar elkaars verhalen luisteren.

Wat heeft ze gedaan?

Monique was een hele maand in Sterrenwijk. Ze werkte vanuit een speciale tent op het plein voor het buurthuis. De tent kreeg een paar keer een ander uiterlijk. Monique praatte met alle Sterrenwijkers over sport, geschiedenis (waar kom je vandaan?) én over de toekomst van Sterrenwijk. Na deze ontmoetingen maakte ze haar ontwerp voor een kunstwerk voor de wijk.

Video: Monique Broekman in Sterrenwijk


3. Tilburg Cowboys

De Tilburg Cowboys is een groep kunstenaars met een sociaal hart. Met lef en humor in hun werk zorgen ze ervoor dat mensen meer met elkaar gaan praten. Zo willen ze positieve veranderingen teweeg brengen. Ze maakten bijvoorbeeld voor mensen die graag onder de douche of in bad zingen een eigen 'Sterrengalerij'. Uit rioolputjes die met sterren versierd waren klonk hun gezang. Ook in Utrecht.

Wat hebben ze gedaan?

Hoe sterk is Sterrenwijk? Dat vroegen de Tilburg Cowboys zich af. Zij gingen de kracht van Sterrenwijk meten. De uitkomst van dit onderzoek zou de basis zijn voor een blijvend kunstwerk in de wijk. Hun ontwerp kreeg niet de minste stemmen van de Sterrenwijkers en wordt niet uitgevoerd.

Tilburg Cowboys in Sterrenwijk

Sterrenwijkers konden meedenken

Alle Sterrenwijkers konden de kunstenaars vertellen wat zij bijzonder en belangrijk vinden. De bewoners konden ook meedoen met activiteiten in de wijk. De kunstenaars maakten alle 3 een voorstel. Op 18 oktober 2019 lieten ze in buurthuis Sterrenzicht hun ontwerpen aan de wijkbewoners zien. Daarna konden de Sterrenwijkers stemmen op hun favoriet kunstwerk.

Kunst voor Sterrenwijk is een initiatief van de gemeente Utrecht (afdeling Culturele Zaken), Wijkbureau Oost en Sociaal makelorganisatie Dock Utrecht.