Kunst en cultuur Markt Mozaïek Vredenburg

Kunstenaar Jennifer Tee heeft zich voor het kunstwerk Markt Mozaïek laten inspireren door de lange geschiedenis van het Vredenburg als markt en ontmoetingsplek. Een plek waar Utrechters al eeuwenlang naar toe komen voor hun dagelijkse boodschappen.

Het idee achter het kunstwerk

De geschiedenis van Utrecht gaat terug tot de Romeinse tijd. Onze stad dankt zijn naam aan het Romeinse woord Trajectum. Dit werd in het Nederlands vertaald als Trecht: een doorwaadbare plaats in de rivier. Het woord ‘markt’ komt van het Latijnse ‘mercatus’.

Het is deze Romeinse invloed op de ontwikkeling van Utrecht en de markt die de kunstenaar inspireerde om een mozaïekkunstwerk te ontwerpen voor het Vredenburg. Daarmee wilde zij ook de 2 uiteenlopende wensen van de gebruikers van het plein verenigen, namelijk een huiskamersfeer en een plek voor de drukke markt.

Producten van de markt

Figuren van typische producten van de markt, zoals vis, groente en knopen zijn verweven in de bestrating van het plein. Zij vormen een mozaïek zoals bekend uit de Romeinse tijd. Het plein krijgt als het ware een nieuw ‘tapijt’. Je kunt het kunstwerk op verschillende manieren beleven. Bezoekers van TivoliVredenburg en bewoners rondom het plein hebben vanuit hun woningen een goed overzicht op het gehele kunstwerk en het heringerichte plein, vooral op de momenten dat er geen markt is. Op straatniveau ogen de mozaïekfiguren meer abstract.

De techniek

Het mozaïek is uitgevoerd in een palet aan hardsteenkleuren. De stenen zijn 9 bij 9 cm. De patronen zijn door vakmensen vanaf de tekening gelegd op het plein. Bij het uitzoeken van de steensoort voor het mozaïek heeft de gemeente gekozen voor leveranciers en steengroeves met duurzame processen en eerlijke arbeidsomstandigheden. Als stad van de mensenrechten vinden we dat belangrijk.

Over de kunstenaar

Meer over de kunstenaar Jennifer Tee en haar werk leest u op haar website.

Veelgestelde vragen over de Markt Mozaïek

De gemeente heeft bewoners en professionals uit de hele stad betrokken bij de keuze van het kunstwerk. Een kunstbegeleidingsgroep van betrokkenen, zoals ondernemers, marktlieden, bewoners, de Wijkraad en scholieren, heeft samen met de gemeente de kunstopdracht opgesteld. De gemeente heeft op basis daarvan een longlist gemaakt van 20 kunstenaars. De kunstbegeleidingsgroep heeft van deze lijst 5 kunstenaars gekozen, namelijk Lucas Lenglet, Krijn de Koning, Inti Hernandez, Jennifer Tee en Jon Rafman. Deze 5 kunstenaars hebben een schetsontwerp gemaakt. In de zomer van 2017 heeft de gemeente een publieksstemming georganiseerd. Er kwamen meer dan 10.000 reacties binnen. Het ontwerp van Jennifer Tee kreeg met 54% de meeste stemmen.

De parkeergarage onder het plein en het gebruik van het plein als markt, maakten het moeilijk om een fontein te maken. De meningen over de beste invulling van het Vredenburg waren verdeeld. Een van de schetsontwerpen had een kleine fontein, maar de inwoners van de stad hebben dit ontwerp niet gekozen.

Bij de uitwerking van een schetsontwerp naar realisatie moeten soms keuzes worden gemaakt die van invloed zijn op hoe het kunstwerk eruitziet. In dit geval moest de kunstenaar werken met een duurzaam, slijtvast materiaal. De gemeente heeft samen met de kunstenaar gekozen voor graniet. De kleuren van dit natuurlijk materiaal zijn minder uitgesproken dan in het schetsontwerp. Jennifer Tee heeft zorgvuldig onderzoek gedaan naar de beste kleuren die in graniet beschikbaar waren. Ze heeft kleuren gekozen die aansluiten bij de omgeving en bij haar verwijzing naar de Romeinse tijd. De weersomstandigheden zijn ook van invloed op de kleur. Als het geregend heeft, zijn de kleuren beter zichtbaar.

Een vis, stuk kaas, een croissant: het Vredenburg wordt charmant

Meer informatie over het kunstwerk ziet u ook in deze video.