Monument slavernijverleden

Ook Utrecht was nauw verbonden met de slavernij. Daarom komt er op initiatief van inwoners in het Griftpark het monument van Vlucht en Verzet over het slavernijverleden.

Onthulling monument op 30 juni 2023

We willen tijdens de herdenking van Keti Koti samen met de Utrechters stilstaan bij het moment dat het 150/160 jaar geleden is dat totslaafgemaakten hun vrijheid terugkregen.

Ontwerp monument

De kunstenaar is patricia kaersenhout (zonder hoofdletters). Zij heeft het schetsontwerp uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Het ontwerp is krachtig en met veel symboliek waarin verleden, heden en toekomst samenkomen. Het monument bestaat uit 2 delen:

  1. Het monument is van zwart beton en komt achter de heuvel bij het water. Het heeft de vorm van een driehoek. Die driehoek verwijst naar de driehoekshandel tussen Europa, Afrika en Amerika. Op het monument komen 3 stalen zuilen met daarbovenop messing ‘flying africans’. Dit zijn figuren uit een Afrikaanse legende die aan slavernij ontsnapten door een magische tocht terug over de oceaan. Aan de zijkant zitten inhammen waar u in kan liggen. Deze zijn precies zo groot als de ruimte die totslaafgemaakten hadden op de schepen. Bezoekers kunnen via een QR-code op het monument luisteren naar verhalen over vlucht en verzet.
  2. Op de heuvel komt een vierde stalen zuil met een flying african. In de zuil komt licht. Deze vervangt de lantarenpaal die er nu staat. Er komt ook licht in de betonnen rand. Elke dag straalt de heuvel een half uur paars licht. Dit zorgt voor een magisch moment waarbij u stil kunt staan bij ons slavernijverleden en de doorwerking daarvan.

Planning

De vergunning voor dit monument voor het trans-Atlantische slavernijverleden is verleend en de werkzaamheden starten in de 2e week van juni 2023. De voorbereidingen voor de plaatsing van het monument vinden plaats tussen 5 en 9 juni. Dan wordt wat straatmeubilair bij de ingang van het park naast Van Swindenstraat 61 tijdelijk verwijderd en een hekwerk om de locatie geplaatst.

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
Week van 12 juni 2023Start van de graafwerkzaamheden voor het monument aan het water en op de heuvel. Ook storten we het beton voor de funderingen, plaatsen we de basis van het monument, werken we de vloer af en leggen we de 20.000 kauri schelpen op de vloer.
Week van 19 juni 2023We gaan verder met het betonwerk, het plaatsen van de vloerplaat, de zuilen en Flying Africans.
Week van 26 juni 2023We brengen de halfverharding rondom het monument aan en ronden we de werkzaamheden af.

Op vrijdag 30 juni onthullen we het monument van Vlucht en Verzet van kunstenaar patricia kaersenhout. Op 1 juli is het Keti Koti festival in het Griftpark, de viering van de vrijheid met muziek, kunst, foodstands en andere activiteiten.

Hulp en contact Slavernijverleden

Telefoon

14 030

E-mail

slavernijverleden@utrecht.nl