Kunst en cultuur Kunstwerk van Saskia Noor van Imhoff in Leidsche Rijn

In het nieuwe gebouw voor de bibliotheek en het wijkbureau Leidsche Rijn aan het Brusselplein komt een bijzonder kunstwerk. Saskia Noor van Imhoff maakt een kunstwerk dat een relatie aangaat met de tijd, de architectuur, en de context van de bibliotheek en het wijkbureau.

Mensen in de bibliotheek, maar ook bij het wijkbureau houden zich dagelijks bezig met taal, opslag, fysiek geheugen, informatie en communicatie. Taal staat hier centraal.

Verdwijnwoorden

In het creatief proces van Van Imhoff speelt de kunstenaar met de constante verandering van taal. Soms verdwijnen woorden uit ons taalgebruik. Bijvoorbeeld omdat voorwerpen waarnaar ze verwijzen niet meer gebruikt worden. Van Imhoff tekent met neon-materiaal in de ruimte een lijn die eindigt in en een (verdwijn)woord. Het neon wordt aan 3 met de hand gegoten bronzen, smalle dwarsbalken boven de hoofdtrap van het gebouw opgehangen. Kunstenaars gebruiken pas sinds de jaren '60 neon materiaal. Het vormt een spannende combinatie met het klassieke brons dat Saskia Noor van Imhoff heeft gebruikt voor dit kunstwerk. Al sinds de oudheid werken kunstenaars met brons.

1,5%-regeling

Dit kunstproject komt tot stand dankzij de gemeentelijke 1,5%-regeling. De 1,5%-regeling van de gemeente Utrecht geldt sinds 1954 voor publieke gebouwen. Bij gemeentelijke nieuwbouw of gebouwen waar de gemeente voor meer dan 50% in investeert, wordt 1,5% van de bouwsom gereserveerd voor een kunstopdracht. Deze kunst heeft te maken met het gebouw.

Meer over kunst in de openbare ruimte leest u op kunstwacht.nl

Saskia Noor van Imhoff werkt aan haar kunstwerk.
Saskia Noor van Imhoff.

Hulp en contact Culturele Zaken

E-mail

secretariaatcz@utrecht.nl

Telefoon

14 030