Kunst en cultuur EK Brassband 2018

Europese Brassband Kampioenschappen in Utrecht

De Europese Brassband Kampioenschappen vinden in 2018 definitief plaats in Utrecht. Na afronding van de onderhandelingen tekenden op het Utrechtse stadhuis op maandag 30 september jl. wethouder cultuur Frits Lintmeijer, de European Brass Band Association (EBBA) en ZIMIHC de contracten. De komst van 's-werelds grootste brass-evenement is een initiatief van Toerisme Utrecht en onderstreept de ambitie van Utrecht om zich te ontwikkelen tot centrum van de amateurmuziek. 

Het nieuwe muziekcentrum TivoliVredenburg is de beoogde hoofdlocatie voor het evenement dat begin mei 2018 zal plaatsvinden en naar verwachting duizenden bezoekers zal trekken.

'TivoliVredenburg toplocatie'

Naast de kampioenschappen in de symfoniezaal (1.700 stoelen) worden in de kamermuziekzaal en cross-overzaal van het nieuwe muziekpaleis in de Utrechtse binnenstad ook onder meer de Europese Jeugd Brassband en de Europese Solistencompetitie gehuisvest.
"Utrecht biedt een goed podium voor grote internationale cultuurevenementen zoals de Europese Brassband Kampioenschappen", zegt voorzitter Ulf Rosenberg van de European Brass Band Association. "Het nieuwe TivoliVredenburg is een toplocatie, Utrecht is in Europa zeer centraal gelegen en biedt een prima infrastructuur in een regio met een rijk cultuurleven. Bovendien heeft de stad aangetoond een groot festival te willen neerzetten dat met veel zichtbaarheid en een breed publiek zal trekken."

Centrum van de amateurmuziek

Dat laatste onderstreept initiatiefnemer Michiel van der Schaaf van het Toerisme Utrecht Convention Bureau, gespecialiseerd in het aantrekken van internationale congressen en evenementen naar de Utrechtse regio. Van der Schaaf, die eerder al zorgde voor de komst van het EK naar Rotterdam in 2012, wil er een groter festival van maken dan voorheen: "Utrecht wil zich de komende jaren ontwikkelen tot centrum van de amateurmuziek. Daarin passen bij uitstek grote evenementen zoals de Europese Brassband Kampioenschappen, zeker als we die onderdeel kunnen maken van een groter en meerjarig geheel. Utrecht heeft in de internationale brasswereld in de jaren '80 en '90 een goede reputatie opgebouwd en die willen we de komende jaren weer oppoetsen. Dat past ook in de geplande verdere groei van het toeristisch bezoek."

Muziek steeds belangrijker

"Muziek wordt steeds belangrijker in Utrecht", vult de Utrechtse wethouder Frits Lintmeijer aan. "De opening van TivoliVredenburg in juni 2014 is daar een goed voorbeeld van. We zijn daarom als gemeente Utrecht blij met de komst van de kampioenschappen, samen met partijen en ondernemers in de muzieksector zal de komende tijd worden gewerkt aan een goede opbouw richting 2018. Onze ambitie is een flinke kwaliteitssprong te maken en een groter evenement dan voorheen neer te zetten. Ook als springplank naar de komst van meer internationale cultuurevenementen." Het ligt voor de hand dat Zimihc als centrale aanjager van de amateurmuzieksector daarin een centrale rol zal vervullen.

Begin 2014 worden de eerste concrete projecten in de aanloop naar het EK Brassband 2018 verwacht.

diverse mensen
Foto: bureau Toerisme Utrecht

Van links naar rechts staand: Charles van Zanten, projectleider Culturele Zaken; Nanette Ris, directeur Muziekcentrum Vredenburg; Michiel van der Schaaf, marketingmanager Bureau Toerisme Utrecht; Nico Jansen, hoofd afdeling Culturele Zaken. 
Zittend van links naar rechts: Ulf Rosenberg, chairman European Brass Band Association (EBBA); Frits Lintmeijer, wethouder Cultuur; Appie Alferink, directeur stichting Zimihc.

Hulp en contact Culturele Zaken

E-mail

secretariaatcz@utrecht.nl

Telefoon

14 030